Nemška dirigenta na angleško-francoskem koncertu

Že za uvod v sezono spektakel na legendarnem Anfieldu med Liverpoolom in PSG – Udarna pariška asa počivala
Fotografija: Kylian Mbappe (levo) in Neymar sta ob koncu tedna počivala, danes pa bosta igrala.
FOTO AFP
Odpri galerijo
Kylian Mbappe (levo) in Neymar sta ob koncu tedna počivala, danes pa bosta igrala. FOTO AFP

Ljubljana – Vrata so odprta, zastor se dviguje, na oder pod bleščečimi žarometi prihajajo zvezdniki. Kot v najbolj cenjenem teatru se danes začenja nova sezona velikih predstav – nogometnih v ligi prvakov. Nastopilo bo 32 moštev, že drevišnji uvod prinaša derbi kandidatov za vrh: v Liverpoolu bo gostoval Paris Saint Germain.

Gre za dvoboj evropskega klubskega podprvaka (v kijevskem finalu je maja letos izgubil proti Realu iz Madrida z 1:3; Sadio Mane; Bale 2, Benzema) in z naskokom najbogatejšega francoskega kluba. Pri obeh sta nemška dirigenta – na klopi kultnega Anfield Roada glavna beseda pripada Jürgnu Kloppu, v Parizu je Thomas Tuchel. In kot nalašč sta si njuni zgodbi prav podobni. Resda je slednji po rodu Bavarec, Klopp pa je odraščal v pravljičnem Schwarzwaldu sredi zvezne dežele Baden-Württemberg, a prav oba sta trenersko nase javnost opozorila najprej v Mainzu, nato pa pred najbolj glasnim in številčnim občinstvom Bundeslige – v Dortmundu. Tam je bil priljubljeni »Kloppo« uspešnejši, prek številnih ovir bogatejših in uglednejših tekmecev se je tisto pomlad 2013. prebil v finale lige prvakov, v katerem pa po izjemnem boju ni bil kos Heynckesovem Bayernu (1:2; Gündogan; Mandžukić, Robben). Tudi v svojem drugem finalu najbolj cenjenega tekmovanja ni bil zmagovalec – zvezdniški Real je bil pač močnejši.

A zdaj se začenja nova sezona, ob začetku katere bo danes svetlolasi 51-letni trener Liverpoola poskusil nastavit past mlajšemu rojaku z njegovimi Parižani. Kot se pač spodobi v urah odštevanja do velikih predstav, se je vnel tudi psihološki boj, nemški strateg angleškega kluba se je tako ozrl k zadnjemu koncu tedna, ko je PSG zlahka, s 4:0 odpravil St. Etienne, udarna asa – Neymar in vzhajajoči francoski zvezdnik Kylian Mbappe – pa sta počivala. »To je pa res luksuz, ki si ga očitno lahko privoščijo v Parizu, ko namenijo počitek tako pomembnima akterjema svojega moštva,« se je v pričakovanju drevišnje predstave k taboru tekmecev ozrl Klopp. Ko pa se je po najboljšem štartu svojega kluba na domačih zelenicah od leta 1990 (na petih tekmah je Liverpool petkrat zmagal) že srečal z namigi, da bi po uvrstitvi v finale lige prvakov zdaj napočil čas še za korak več, je dejal: »Vse lepo in prav, toda nastopamo v dveh najzahtevnejših klubskih tekmovanjih na svetu: ligi prvakov in angleški premier ligi.«


Brez kaznovanega Buffona


PSG? Francosko prvenstvo se je pravzaprav tako kot večina drugih nogometnih po Evropi komaj dobro začelo, pa se že zdi, da ugibanj o prvaku ni več. V pariškem taboru so ob imenitnem razmerju v golih (17:4) na petih tekmah zbrali vseh 15 točk, prvi zasledovalci iz Marseilla, Toulousa in Lilla jih imajo le po 10. Pričakovati je, da pri Tuchlu danes ne bo čaranja s postavo, jasno je le, da v vratih ne bo 40-letnega zvezdnika Gigija Buffona, ki je za slovo od lige prvakov v prejšnji sezoni po porazu z Realom zaradi verbalnega napada na sodnika (»Tvoje srce je enakovredno toni smeti!«) prejel kazen nastopa na treh tekmah.


Praznik v Beogradu


Sicer pa drevi ne bo spektakularno le na legendarnem Anfieldu; tudi beograjski štadion Rajka Mitića, med ljudstvom bolj znan kot Marakana, bo »gorel«. Ligo prvakov so v srbski metropoli prvič doživeli pred poldrugim desetletjem, na premieri je Partizan gostil Porto s slovitimi Josejem Mourinhom na klopi (1:1), zdaj se bo v tem elitnem tekmovanju predstavila še Crvena zvezda. V taboru evropskih prvakov iz leta 1991 še nikdar niso igrali v sedanjem uvodnem skupinskem sistemu tekmovanja, za začetek bodo danes v Beogradu gostovali Napolijevi asi – Marek Hamšik, Dries Mertens, Christian Maggio itn.

Komentarji: