Bo euro zdaj v senci nacionalnih prvenstev in lige prvakov?

V Frankfurtu so se sestali predstavniki 36 nemških profesionalnih nogometnih klubov.
Fotografija: Na Bayernovih tekmah se zbirajo številni navijači, zdaj bodo morali do naslednjih tekem vsaj dva tedna čakati. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na Bayernovih tekmah se zbirajo številni navijači, zdaj bodo morali do naslednjih tekem vsaj dva tedna čakati. FOTO: Reuters

Ponedeljek je običajno na nogometni sceni, tudi v tistih najbolj vznesenih deželah razprodanih tribun in vnetih navijačev, zelo miren. Toda tokrat je bilo v Nemčiji drugače. Poseben sestanek združenja profesionalnih 1. in 2. zvezne lige je predstavljal nujo ob iz dneva v dan hujši grožnji koronavirusa. Dejansko je bilo treba uradno ukrepati ob spoznanju, da so bili ob koncu tedna štadioni zaklenjeni, izjemno avtoritativni Uli Hoeneß pa se je tudi dotaknil današnje videokonference o usodi eura 2020.

Izjemno cenjeni športni funkcionar, star 68 let, uživa med poznavalci po različnih evropskih deželah izjemen ugled. Danes nima več druge funkcije pri svojem Bayernu razen častne in najbrž še vedno tudi svetovalne, toda po vsem nogometnem svetu ohranja izjemno spoštovanje, kako uspešno je na trgu naravnal delovanje vodilnega nemškega kluba, obenem pa ga po športni plati krepil iz leta v leto, potem ko ga je konkurenca že prehitevala. In četudi na nemški nogometni sceni odločilne poteze pripadajo Hoeneßovim naslednikom, njegove besede ohranjajo veljavo. Tako je med drugim bolj odkrito od sedanjih funkcionarjev spregovoril o preložitvi evropskega prvenstva, saj temelj morajo predstavljati vsekakor končana nacionalna ligaška tekmovanja. 

Uli Hoeneß uživa po vsem nogometnem svetu izjemen ugled. FOTO: Reuters
Uli Hoeneß uživa po vsem nogometnem svetu izjemen ugled. FOTO: Reuters


In tako so včeraj na odmevnem sestanku predstavnikov klubov v Nemčiji tudi uradno prekinili tako priljubljeno bundesligo, ob njej pa še tekmovanje drugega kakovostnega razreda do 2. aprila. "To seveda zdaj ne pomeni, da bomo že 3. aprila spet imeli žogo na sredini nogometnega igrišča," je poudaril ob koncu konference, ki jo je bilo mogoče spremljati neposredno prek številnih spletnih portalov, poudaril Christian Seifert, vodja tekmovanja. Ligaško zgodbo so ob koncu tedna prvič po 2. svetovni vojni v Nemčiji prekinili, zanesljivo je zaenkrat, da ne bo le še v koledarju prihajajočega 27. kola, saj temu v sporedu nogometne sezone na stari celini sledi reprezentančni teden. V tednu, ko si bosta marec in april podala roke, pa bo Seifert sklical novo zasedanje: "In takrat bomo videli, če bi sezono lahko nadaljevali ali pa jo bomo spet preložili."
 

Šef Dortmunda noče pomagati slabšim


Nemška nogometna scena predstavlja lepo tiskarno denarja. Resda ta ne dosega otoške, kjer pač funti pritekajo tudi po zaslugi nesramno bogatih atabskih šejkov in ruskih oligarhov, vseeno pa bi ob  prvih ocenah izguba v primeru predčasnega konca sezone znašala vsaj 700 milijonov evrov. Več alarma je ob izračunih zdaj zaznati pri vodilnem klubu države – tako po športnih kriterijih kot pot tudi poslovnih – Bayernu, Joachim Watzke, alfa in omega strategije največjega münchenskega tekmeca iz Dortmunda, ni izkazoval preplaha. Ob besedah, ki jih je izrekel na 1. prvem programu javne TV (ARD), da ne more zdaj vsem po vrsti pomagati, češ da bodo tisti, ki so dobro delali v zadnjih letih, že nagrajeni ("Smo tekmeci in obenem gospodarsko podjetje."), pa sprožil val obtožb z vseh možnih naslovov.

Borussia Park v Mönchengladbachu vedno znova ponuja spektakularno podobo, zdaj pa bo nekaj časa zaklenjen. FOTO: AFP
Borussia Park v Mönchengladbachu vedno znova ponuja spektakularno podobo, zdaj pa bo nekaj časa zaklenjen. FOTO: AFP


Nemčija in euro? V omenjenem Münchnu, enemu od ducata evropskih prirediteljev tega nogometnega spektakla leta, so se veselili junijskih dni in zlasti spektakularnih tekem domače reprezentance s svetovnimi prvaki Francozi (16. 6.) in Ronaldovimi Portugalci (20. 6.). Tudi Hoeneß bi užival ob velikih predstavah na Allianz Areni, kjer je bila denimo uvodna tekma mundiala 2006, toda očitno si pred današnjo videokonferenco ne utvarja, da bi za vsako ceno morali to tekmovanje izpeljati v načrtovanem terminu: "Pa saj ga ni čarovnika, ki bi lahko napovedal, kdaj bomo spet igrali nogomet. Povsem nesmiselno je siliti z eurom, prednost moramo, ko bo to le mogoče, ponuditi nacionalnim tekmovanjem in ligi prvakov."

Preberite še:

Komentarji: