Neymarja, ki sanja o Barceloni, zasenčil Everton

Brazilski marš v četrtfinale južnoameriškega nogometnega prvenstva. Gostitelje navdušil 23-letni napadalec Gremia.
Fotografija: Everton igra na levem krilu Gremia iz mesta Porto Alegre. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Everton igra na levem krilu Gremia iz mesta Porto Alegre. FOTO: Reuters

Kako brez Neymarja? To je bilo za privržence Brazilije in selektorja Titeja eno ključnih vprašanj pred prvim sodnikovim žvižgom na južnoameriškem prvenstvu. Po dveh zmagah (3:0, 5:0), neodločenem izidu in razliko v golih 8:0 si z Neymarjevo odsotnostjo v Braziliji ne belijo las. Poškodovani zvezdnik PSG s pomenljivimi sporočili le skrbi, da ni pozabljen, a je treba priznati, da ve, kako.

Brazilija, Venezuela, Peru, Čile in Kolumbija so postali prvi četrtfinalisti južnoameriškega prvenstva, zadnji reprezentanci v izločilnem delu tekmovanja Copa America pa bosta znani v zgodnjem torkovem jutru. Med prvimi je opozoril nase prav Neymar, toda ne na igrišču.

»Sprostite se, prihajam,« je čivknil igralcem Barcelone, med katerimi sta tudi vidna člana »selecaa«, ki na domačih tleh poskuša končati 12-letno sušo brez zmage: Philippe Coutinho in Arthur. Oba sta bila v dosedanjem delu prvenstva med vidnejšimi igralci Brazilije in sta seveda z odobravanjem sprejela Neymarjevo vrnitev v Barcelono. Toda pri tej prestopni »bombi«, za katero je celo Neymar zapisal, da je njegov menedžerski štab šele v začetni fazi pogajanj s Paris St. Germainom, bi bila lahko prav Coutinho in Arthur del dogovora med Barcelono in PSG. Oziroma menjave: Neymar v Barcelono, Coutinho in Arthur v PSG. Mimogrede, po dveh sezonah je slovo od PSG naznanil igralec z največ moštvenimi lovorikami na svetu Dani Alves. Pri 36 letih je osvojil 39 različnih lovorik.


Neymar je nekdanjim soigralcem z Lionelom Messijem na čelu namignil, da se bo vrnil mednje. FOTO: AFP
Neymar je nekdanjim soigralcem z Lionelom Messijem na čelu namignil, da se bo vrnil mednje. FOTO: AFP


Luis in Willian ga hvalita


»Pripravljen je za selitev v Evropo,« je svojega mlajšega rojaka pomagal povzdigniti Atleticov branilec Filipe Luis. Govoril je o 23-letnem odkritju v brazilskem moštvu Evertonu. Napadalec Gremia je izkoristil Neymarjevo poškodbo in se v treh tekmah spremenil v Titejevega džokerja. V prvi tekmi proti Boliviji (3:0) je zabil tretji gol, igral je vsega devet minut, v drugi proti Venezueli je igral le 18 minut, zaradi česar se je na selektorja vsul plaz kritik, a je bil za mnoge vseeno najboljši. Titejev odgovor je bil takojšen. Proti Peruju je Everton igral vso tekmo in zabil še drugi gol na prvenstvu.



»Cebolinha«, kakršen je njegov vzdevek, je postal ljubljenec navijačev, in najbrž tudi novi Brazilec, za katerim se bodo ozirali najbogatejši klubi. Filipe je prepričan o tem, a je velikane že opozoril.

»Pred prvenstvom bi bil na voljo za 40 milijonov evrov, zdaj bo bliže 80,« je o napadalno usmerjenem zveznem igralcu povedal Filipe Luis, tudi drugi sloviti »Evropejec« Willian ni varčeval z lepimi besedami: »On je prav takšen igralec, ki ga je Brazilija potrebovala. Nekdo, ki vedno najde pravo potezo.«

Everton ima po treh tekmah za seboj odločno podporo javnosti, ki je enotna v oceni, da je posameznik, ki se odlično dopolnjuje z moštveno podobo Brazilije.

Komentarji: