Ni bojazni za Zahovićev Maribor: V nogah ima že 89 evropskih tekem

Trije slovenski klubi bodo lovili uspeh pod Uefinem dežnikom na svojih štadionih. V najboljšem položaju Štajerci.
Fotografija: Rok Kronaveter, Blaž Vrhovec in Andrej Kotnik so pripravljeni za pomemben evropski večer. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Rok Kronaveter, Blaž Vrhovec in Andrej Kotnik so pripravljeni za pomemben evropski večer. FOTO: Tadej Regent

Lahko slovenski nogometni prvaki razočarajo navijače tudi v evropski tekmi z Valurjem, potem ko jih je v 1. SNL prizemljil Triglav? Lahko. Je to zelo verjetno? Ne. Mariborčani bodo jutri (20.15) na svojem štadionu silno motivirani branili prednost s prve tekme v Reykjaviku (0:2), v kateri so se močno približali napredovanju v 2. kolo kvalifikacij za ligo prvakov.



Razplet ligaškega dvoboja s Kranjčani se zdi kot naročen za mariborski tabor. Ta je resda izgubil tekmo in po prvem kolu SNL že zaostaja za Olimpijo za tri točke, toda tovrstne poraze je možno gledati tudi v kontekstu »naložbe za prihodnost«. Tudi diktatorji v državah tretjega sveta s prihodom v slačilnico ne bi mogli motivirati nogometašev bolj, kot je Mariborčane njihov domnevni nasprotnik – sodniška organizacija.


Varčevali moči Jasmina Mešanovića?


Štajerci so bili gotovo oškodovani, ne nazadnje si je dan po tekmi Maribora in Triglava, ki jo je vodil Ljubljančan Dejan Balažič, ljubljanski derbi v Spodnji Šiški ogledal tudi prvi mož sodniške organizacije Vlado Šajn, da se je prepričal o sojenju Radeta Obrenovića v dvoboju Brava in Olimpije.

Rok Kronaveter bo tudi jutri zvečer med glavnimi aduti Mariborčanov. FOTO: Tadej Regent
Rok Kronaveter bo tudi jutri zvečer med glavnimi aduti Mariborčanov. FOTO: Tadej Regent


Treba je priznati, da jo je delno zagodel svojemu kolektivu tudi trener Darko Milanič, ki je napadel Kranjčane brez klasičnega napadalca, to odločitev pa popravil pred drugim polčasom. Jutri zvečer bo prišlo Mariborčanom še kako prav oboje – motiv, ki ga bodo izvlekli iz petnih žil zavoljo presenetljivega poraza z Gorenjci, in spoznanje o (ne)ustreznosti taktične odločitve o igri z lažno številko 9. Morda so hoteli vijoličasti privarčevati moč Jasminu Mešanoviću, ki je vstopil v igro v 46. minuti tekme.


Porazi so običajni tudi za še uglednejše klube


Porazi med evropskimi tekmami so resda običajni tudi v veliko bogatejših ligah, kot je slovenska, pogosto pa odpovejo še uglednejši klubi, kot sta Maribor ali Domžale, ki so v nedeljo zvečer na svojem štadionu že izgubile prvi točki z Velenjčani.
V tem kontekstu ni nobenega razloga za preplah pod mariborsko Kalvarijo, kot tudi ne ob Kamniški Bistrici, kjer bo v četrtek zvečer (20.45) gostoval malteški klub Balzan, Domžale pa bodo branile prednost zmage s prve tekme (4:3). Na svojem štadionu bo igrala tudi Mura, 45 minut prej bo poskušala v Fazaneriji zasukati izid 0:2 s prve tekme v izraelski Haifi. Ta teden bo le Olimpija igrala v gosteh; Safet Hadžić bo v četrtek ob 18.00 napadel Rigas in najbrž lovil zmago z dvema goloma razlike (prva tekma 2:3).

Mario Jurčević in trener Olimpije Safet Hadžić pred povratno tekmo z Rigasom. FOTO: Roman Šipić
Mario Jurčević in trener Olimpije Safet Hadžić pred povratno tekmo z Rigasom. FOTO: Roman Šipić


Mariborčani torej držijo v rokah najugodnejši izid s prve tekme in se jim najmočneje nasmiha preboj v naslednje sito kvalifikacij za ligo prvakov, kjer bi se pomerili bodisi s švedskim AIK bodisi z armenskim Araratom. Prejšnji teden je bilo v Erevanu 2:1 za gostitelje.


Zagotovili bi si šest evropskih tekem


Slovenski in islandski prvak bosta danes opravila uradni trening pred jutrišnjo revanšo v Ljudskem vrtu. Maribor bo vadil že ob 10. uri zjutraj, Valur bo preizkusil travnato površino zvečer ob 19.00.



Tudi zgodovinska statistika razkriva več razlogov za optimizem med navijači v vijoličasti opravi. Upoštevaje evropsko obdobje po prihodu športnega direktorja Zlatka Zahovića, ko je pod Kalvarijo zavel nov veter, so Štajerci le enkrat padli že na prvi oviri – leta 2015, ko jih je presenetila tedaj vendarle že vzpenjajoča se kazahstanska zapravljivka Astana. Potem ko so v sezoni 2008/09 le opazovali Koper, Interblock in Domžale, so odtlej nanizali 89 tekem pod okriljem Uefe oziroma 8,8 na sezono, kar jih postavlja visoko v zgornjo polovico Evropejcev. V sezoni 2013/14 so igrali vijoličasti zavidljivih 14 tekem, kar je neverjeten podvig za klub iz Slovenije. V minuli sezoni je Mariborčane v 3. kolu kvalifikacij za EL ustavil Glasgow Rangers. Morebiten uspeh z Islandci bi slovenskim prvakom tudi v tej sezoni zagotovil najmanj šest evropskih tekem – vsak neuspeh na poti proti ligi prvakov namreč »prestavi« posamezen klub v boj za evropsko ligo.

Preberite še:

Komentarji: