Slovenci izpadli v skupino D lige narodov

Izbranci novega nogometnega selektorja Igorja Benedejčiča so se v Stožicah razšli z 1:1 z Norveško, zadel je Verbič.
Fotografija: Benjamin Verbič je kapetanski debi kronal z zadetkom. FOTO: Darko Bandić/AP
Odpri galerijo
Benjamin Verbič je kapetanski debi kronal z zadetkom. FOTO: Darko Bandić/AP

Ljubljana – Novi (začasni) slovenski nogometni selektor Igor Benedejčič je svojo misijo začel z točko, ki pa njegovim izbrancem ne pomeni nič, saj so že pred zadnjim kolom skupine 3 tretjega kakovostnega razreda lige narodov (v ponedeljek z Bolgarijo) izpadli v ligo D med eksote tipa Gibraltar, Andora in Liechtenstein. V petem dvoboju so se Slovenci v Stožicah razšli brez zmagovalca, z 1:1, z Norveško, ki jih je v prejšnjem medsebojnem obračunu v Oslu odpravila z 1:0.


Še naprej brez zmage


Domače je v vodstvo že v deveti minuti popeljal Benjamin Verbič, ki je danes prvič nosil kapetanski trak. Odtlej so na igrišču zagospodarili Skandinavci, ki pa nikakor niso znali prebiti obrambnega zidu – vse do 85. minute. Tedaj je v kazenskem prostoru skočil 195 centimetrov visoki rezervist Bjørn Johnsen in z glavo premagal Vida Belca, ki je zaplaval v prazno. Slovenija tako še čaka na prvo zmago v ligi narodov, zadnjega mesta pa se ne more več otresti, saj se je danes tudi Ciper z Bolgarijo razšel z neodločenim izidom (1:1).


Brez Oblaka, Iličića, Kurtića ...


Benedejčič je imel na voljo zelo zdesetkano vrsto brez številnih nosilcev igre na čelu z vratarjem Janom Oblakom in zdaj že nekdanjim reprezentantom Kevinom Kamplom. Manjkali so tudi Bojan Jokić, namesto katerega si je torej kapetanski trak na roko namestil Benjamin Verbič, pa Josip Iličić, Jasmin Kurtić, Rene Krhin, Tim Matavž in Nemanja Mitrović. Gostje, ki so na svetovni jakostni lestvici štirinajst mest višje (48./62.), so med drugim nastopili brez poškodovanega prvega zvezdnika Joshue Kinga.

Slovencem se je prvič smejalo že v deveti minuti. FOTO: Darko Bandić/AP
Slovencem se je prvič smejalo že v deveti minuti. FOTO: Darko Bandić/AP


POTEK PRVEGA POLČASA


Današnji obračun z Norvežani pod piščalko Francoza Ruddyja Buqueta ni bil prelomen zgolj za Igorja Benedejčiča, ki je prvič grel selektorski stolček, temveč tudi za Benjamina Verbiča, ki si je v svojem jubilejnem dvajsetem nastopu v majici z državnim grbom prvič na roko nadel kapetanski trak (kot 24. Slovenec doslej). V domači začetni enajsterici je bilo le šest igralcev, ki so igrali tudi v prejšnjem medsebojnem obračunu v Oslu, Benedejčič pa je uvodoma na igrišče poslal tudi brata Struna, Andraža in Aljaža, medtem ko sta bila v zasedbi gostov tudi bratranca Eylounoussi, Tarik in Mohamed.
 

Po dolgem času je Slovenija dvoboj odprla uspešno in učinkovito ter v deveti minuti že iz prve prave akcije zatresla nasprotnikovo mrežo. Andraž Šporar je začel zmagovito akcijo, Domen Črnigoj je odlično opazil in s podajo v prazen prostor dobro zaposlil vtekajočega Benjamina Verbiča, ki je z natančnim diagonalnim strelom poslal na hrbet nemočnega vratarja Runeja Almenninga Jarsteina. Boljšega štarta v kapetanski vlogi si zvezni igralec kijevskega Dinama, ki bo čez enajst dni dopolnil 25 let, ni mogel želeti! Zanj je bil to tretji gol v reprezentančnem dresu.

Kot se je izkazalo pozneje, je bila to edina resnejša slovenska akcija v prvem polčasu. Norvežani so potrebovali nekaj časa, da so se pobrali po začetnem šoku in hitro prejetem golu, nato pa so postopno dvigovali ritem igre in vse bolj dominirali na igrišču. To bi se jim lahko obrestovalo po natanko pol ure igre, ko so se znašli v izjemni priložnosti za izenačenje, a sta stebra slovenske obrambe Aljaž Struna in Miha Mevlja žogo dvakrat v eni akciji izbila z golove črte, potem ko je bil Vid Belec že premagan. Gostje so protestirali, češ da je bila žoga po strelu Omarja Elabdellaouija že v mreži, a je sodnik za vrati odločno odkimaval. Le dve minuti pozneje je imel Mohamed Elyounoussi dovolj časa in prostora za strel, a je sprožil slabo, Belec ni imel težkega dela.


POTEK DRUGEGA POLČASA


Slovenci, ki so bili v prvem polčasu le 39-odstotno pri žogi, so po prihodu iz slačilnic s čvrsto in borbeno igro vzdržali začetni pritisk Norvežanov, ki jih je v 57. minuti s klopi okrepil čudežni dežek Martin Ødegård, ki je nadomestil Stefana Johansena, le malo pozneje je priložnost dobil tudi Bjørn Johnsen namesto Tarika Elyounoussija. Tudi Benedejčič je poskrbel za nekaj svežega vetra v enajsterici z Romanom Bezjakom, na klop je šel Črnigoj, ki mu je začelo zmanjkovati sapi. Sredi drugega polčasa je igro zapustil tudi Miha Zajc, ki ni imel svojega večera, na njegovo mesto je vskočil Robert Berić. Najlepšo priložnost v prvi polovici drugega dela zapravil Ola Kamara, kmalu pa je svoj talent dokazal tudi Ødegård, ki je namučil Belca.

Za navdušenje na stožiških tribunah je v 74. minuti poskrbel rezervist Berić, ki je po podaji s prostega strela žogo z glavo poslal ob vratnici mimo Jarsteina v mrežo. Vendar pa je bilo navijaško veselje kratkotrajno, stranski sodnik je namreč dvignil zastavico, Berić je bil za centimeter ali dva v prepovedanem položaju. Napadalec St. Etienna se je resda čudil, toda glavni delivec pravice je bil neomajen. Skoraj ves dvoboj so gostitelji dobro zaustavljali konstanten tekmečev pritisk, v 85. minuti pa so vendarle kapitulirali. Håvard Nordveit je podal dolgo žogo v kazenski prostor, kjer je 195 centimetrov visoki v New Yorku rojeni rezervist Johnsen, ki je prejšnji teden dopolnil 27 let, visoko skočil in ukanil Belca, ki je zajadral v prazno. V zaključku je priložnost za dokazovanje dobil tudi mladi Jaka Bijol, a se rezultat ni več spremenil.


SLOVENIJA : NORVEŠKA 1:1 (1:0)


Strelca: 1:0 - Benjamin Verbič (Domen Črnigoj, 9.), 1:1 - Bjørn Johnsen (Håvard Nordveit, 85.).

SLOVENIJA: Vid Belec, Nejc Skubic, Aljaž Struna, Miha Mevlja, Andraž Struna, Domen Črnigoj (od 58. Roman Bezjak), Amir Dervišević, Rajko Rotman, Benjamin Verbič, Miha Zajc (od 69. Robert Berić), Andraž Šporar (od 84. Jaka Bijol).

NORVEŠKA: Rune Almenning Jarstein, Haitam Aleesami, Sigurd Rosted, Håvard Nordveit, Omar Elabdellaoui, Mohamed Elyounoussi, Markus Henriksen, Ole Kristian Selnæs, Stefan Johansen (od 57. Martin Ødegård), Tarik Elyounoussi (od 63. Bjørn Mårs Johnsen), Ola Kamara (od 75. Alexander Sørloth).

Preberite še:

Komentarji: