Norvežani popolno nasprotje Slovencev

Slovenski reprezentanti mlajši od vseh, ki jih obkrožajo. V Oslu spopad ekipe, ki ima v nogah največ tekem, z ekipo, za katero velja obratno.
Fotografija: Miha Zajc, Josip Iličić in Nejc Skubic bi lahko postali aduti slovenske reprezentance v Oslu.
Odpri galerijo
Miha Zajc, Josip Iličić in Nejc Skubic bi lahko postali aduti slovenske reprezentance v Oslu.

Brdo pri Kranju – Sobotna tekma v Oslu bi bila lahko prelomna za slovensko nogometno reprezentanco: mlajši rod, ki je potrkal na vrata veliko prej, kot je pričakovala večina, ne bo dobil lepše priložnosti za senzacijo kot v dvoboju z Norvežani. Pot do morebitnega podviga neizkušenih Slovencev resda ni enostavna.



Fantje, ki od ponedeljka vadijo na Gorenjskem pod taktirko selektorja Tomaža Kavčiča, niso vajeni soočanja s tako velikimi izzivi, kakršen čaka nanje v soboto popoldne (18) v norveški metropoli. Na štadionu Ullevaal jim ne bo enostavno, saj bi morali prvič v zgodovini norveško-slovenskih odnosov premagati neugodne vikinge v njihovem domicilu.

Primerjava slovenske nogometne reprezentance s sosedi in tekmeci v skupini C3.
Primerjava slovenske nogometne reprezentance s sosedi in tekmeci v skupini C3.


Najstarejši Ciprčani in Bolgari


Favorit tretje skupine lige narodov C premore neprimerno bolj izkušeno in dražjo zasedbo, kot je slovenska. Če bi vzeli primerjavo štirih tekmecev v skupini lige narodov C3 (Norveška, Bolgarija, Ciper in Slovenija) ter ji dodali reprezentance iz štirih slovenskih sosednjih držav, bi prišli do ugotovitve, da sobotna tekmeca ne bi mogla biti bolj različna (glej tabelo). Slovenci so v povprečju najmlajši med vsemi (26,2 leta). Najstarejšo reprezentanco v analiziranem oktetu premore Ciper (28,3 leta), ki je minuli mesec presenetljivo premagal Slovenijo v Nikoziji, starejši od 27 let so v povprečju zgolj še Bolgari (27,8), torej gre za selekciji, ki sta septembra pošteno grenili počutje slovenskega selektorja Tomaža Kavčiča. Preostala šesterica ekip v povprečju šteje slabih 27 let, izstopa le slovenska.

Kdo bo partner Reneja Krhina (v ozadju)? Leo Štulac (levo) je debitiral za člane nazadnje v Nikoziji, Jaka Bijol (desno) je doslej igral v selekciji U21.
Kdo bo partner Reneja Krhina (v ozadju)? Leo Štulac (levo) je debitiral za člane nazadnje v Nikoziji, Jaka Bijol (desno) je doslej igral v selekciji U21.


Še bolj zgovorna je primerjava povprečnega števila nastopov za člansko reprezentanco. Prav Slovenci imajo v nogah daleč najnižje skupno povprečje odigranih tekem za A reprezentanco svoje države (8,7 tekme). Pri tem smo pri vseh osmih izbranih vrstah izločili poškodovane igralce na aktualnem seznamu (pri Sloveniji gre za Kevina Kampla in Benjamina Verbiča), prav tako smo izvzeli iz primerjave reprezentanta z največjim (Jokić) in najmanjšim (Bijol) številom tekem.

Bojan Jokić (desno) je najbolj izkušeni mož trenutne izbrane vrste Slovenije.
Bojan Jokić (desno) je najbolj izkušeni mož trenutne izbrane vrste Slovenije.


Prav Norvežani so med vsemi v skupini C3 v povprečju igrali največ tekem za člane (22,9), pet več kot Ciprčani, devet več kot Bolgari in kar štirinajst več kot Slovenci. Pri številih na primer 80 in 94 bi težko govorili o različno izkušenih reprezentancah, med povprečji 22,9 in 8,7 vlada strahovito velika razlika. Slovenci trdno kotirajo na dnu lestvice izkušenosti med vso osmerico; najbolj izkušeni so Hrvati, ki kljub postmundialski pomladitvi ohranjajo visoko povprečje odigranih tekem (26,7), reprezentanti iz preostalih sosednjih držav so zbrali v povprečju med 15 in 19 tekem.


»Novinci morajo poznati kult«


Še dobro, da je dobil Kavčič ob kapetanu Bojanu Jokiću (32 let, 92 tekem za Slovenijo) v jato povratnika Josipa Iličića (30 let, 51 tekem) – prav Kranjčana sta daleč najbolj izkušena Kavčičeva aduta. »Novi« Iličić s svojim pedigrejem iz serie A lahko zanesljivo predrami in dvigne mlajše soigralce, da bodo poskušali igrati pogumno tudi za ceno občasno storjene napake. Z mladimi je namreč veliko lažje ugajati navijačem, kot pa graditi pravi rezultat, ki na koncu vendarle edini šteje. Kranjska »veterana« Jokić in Iličić bi bila dobrodošla, četudi ne bi mogla igrati.



»Vsak fant, ki pride v reprezentanco, mora vedeti, kako je pomembna in koliko igralcev je pred njim gradilo njen kult. Moraš biti pripravljen na 'fajt', na igrišču se je treba tudi stepsti, če to koristi ekipi. Iličić se je resda vrnil v pravem trenutku za dvig rezultata, toda brez naše pomoči ne bo mogel opraviti ničesar. Vsak mora prevzeti svoj del odgovornosti. Tudi ko igraš zgolj 'trim ligo' denimo na Ježici, se lahko skregaš, če imaš značaj zmagovalca,« je razmišljal o najmlajših fantih v jati kapetan Jokić, ki ceni tudi novinca Jako Bijola: »Spoznal sem ga na tekmi CSKA in Ufe, gotovo je dober nogometaš. Igrati za CSKA ni kar tako, pred njim je lahko velika kariera, če bo uspešen v Moskvi. Toda ne sme popustiti, za uspeh je treba trdo garati.«

Preberite še:

Komentarji: