Novi selektor Slovenije drevi ob zadnjo priložnost za uigravanje

Slovenski nogometaši danes zvečer (20.45) v Sofiji zgolj za lestvico FIFA. Manj kot dva tedna do žreba kvalifikacij za EP 2020.

Objavljeno
19. november 2018 06.04
Posodobljeno
19. november 2018 06.04
Novi selektor slovenske reprezentance, prvi favorit javnosti je Matjaž Kek, je ostal brez pripravljalne tekme za marčevski štart kvalifikacij za EP 2020. FOTO: Tadej Regent
Ljubljana – Kako pripravljena bo krenila Slovenija v boj za evropsko prvenstvo leta 2020, saj se zdi, da ni optimalno izkoristila Uefine lige narodov? Selekcija Igorja Benedejčiča bo drevi igrala svojo zadnjo tekmo pred selitvijo v ligo D, v ospredju pa je že ples kroglic v Dublinu, kjer bodo 2. decembra izžrebali kvalifikacijske skupine za euro 2020.

image
Verjetni začetni enajsterici za drevišnjo tekmo Bolgarije in Slovenije v Sofiji. FOTO: Delova infografika


Ligo narodov je v petek zvečer na zanimiv način opisal norveški selektor Lars Lagerbäck. Šved je zatrdil, da ima mešane občutke o novoustanovljenem tekmovanju pod dežnikom Uefe, ki ima pozitivne in manj dobrodošle učinke. »Nekako sem pri oceni 50:50 … Liga narodov prinaša veliko večji tekmovalni naboj kot prijateljske tekme, kar je dobro za navijače. Hkrati pa prav zavoljo rezultatskega pritiska selektorji ne morejo zgolj preizkušati novih obrazov, kot je to možno na prijateljskih tekmah,« je zatrdil Lagerbäck.

Pred zadnjo tekmo Slovenije v ligi narodov misli že v Dublinu.
Kvalifikacije za EP 2020 bodo od 21. marca do 19. novembra.
Novi selektor bo imel pred naslednjo tekmo na voljo dva treninga.


S tovrstnim izzivom se je soočil tudi nekdanji selektor Tomaž Kavčič, ki je septembra uigraval dodatne zamisli v primerjavi z marcem in junijem zavoljo odsotnih Cesarja, Birse in Oblaka, pozneje še Iličića, Kampla … Slovenija igra v ligi narodov rekordno pomlajena in neizkušena, njen osnovni cilj je kljub temu ostal enak: optimalna priprava na boj za evropsko prvenstvo. Toda pred drevišnjim zadnjem dejanjem v Uefinem tekmovanju se zdi, da Slovenci niso izkoristili lige narodov za ustrezno pripravo na zahtevne kvalifikacije za euro 2020.


Benedejčič: Prihaja ugledno ime


Potem ko je predsednik NZS Radenko Mijatović s slovesom Kavčiča zaščitil tudi svoj položaj v javnosti, je začasno poslal v ogenj Kavčičevega pomočnika Igorja Benedejčiča. Ta je že v petek priznal, da bo vodil selekcijo A zgolj na dveh tekmah v novembru. »Nato bi moralo prevzeti člansko reprezentanco ugledno ime, ki mu bodo zaupali tudi navijači in mediji,« je iskreno priznal 49-letni Benedejčič. Kdorkoli bo prevzel jato, mu ne bo lahko. Slovenci, ne nazadnje, ne poznajo niti udarnega para vezistov niti imena svojega prvega vratarja, v boj za EP pa bodo krenili iz četrtega jakostnega bobna.

image
Predsednik NZS Radenko Mijatović (drugi z leve med tekmo z Norveško, ob njem predsednik Uefe Aleksander Čeferin) bo imel po tekmi v Sofiji odgovorno nalogo. FOTO: Jože Suhadolnik


Po vodi je torej splavala možnost, da bi (dolgoročni) selektor preizkusil vsaj nekatere svoje zamisli v tekmah z Norveško in Bolgarijo, lige narodov zato gotovo niso dovolj izkoristili. »Prav liga narodov je najboljša priprava za kvalifikacije, ki so tudi naš osnovni cilj,« je denimo priznal bolgarski selektor Petar Hubčev. Podobno meni tudi selektor naših južnih sosedov, finalist mundiala Zlatko Dalić: »Seveda, zanima nas le iskanje kadrovskih alternativ za mundialsko enajsterico, potem ko se je upokojilo nekaj izkušenih mož. Imperativ je marčevski štart kvalifikacij za EP.«


Možen scenarij: Španija, Danska, Srbija in Slovenija


Novega selektorja čaka boj z večimi slovitimi reprezentancami. Uefa bo namreč pred žrebom kvalifikacijskih skupin – 2. decembra opoldne v Dublinu – razporedila 55 reprezentanc v šest jakostnih bobnov. V bobnu 1 bodo zanesljivo Anglija, Portugalska, Belgija, Francija, Nizozemska, Španija, Švica in Italija, v bobnu 2 Avstrija, BiH, Danska, Islandija, Rusija, Švedska, Ukrajina in Wales, v bobnu 3 pa Finska, S. Irska, Irska, Srbija in Turčija. Nekaj reprezentanc bo izvedelo za svoj položaj šele jutri zvečer, ko bodo igrali zadnjih sedem tekem v ligi narodov.

Slovenija ta čas kotira v družbi imen, kakršna so Albanija, Ciper, Estonija, Litva in Črna gora, v najnižjih bobnih 5 in 6 so Armenija, Azerbajdžan, Luksemburg, Moldavija, Ferski otoki, Latvija, Kazahstan in nekateri nogometni eksoti.
Ker reprezentance v Sofiji ne bo vodil novi selektor, bo igrala Slovenija drevi zgolj za kakšno točko na lestvici Fife, na kateri trenutno leži na 62. mestu. Novi selektor – Matjaž Kek ali kdo drug – bo imel pred naslednjo tekmo na voljo le dva prava treninga: kvalifikacije za euro 2020 bodo igrali od 21. marca do 19. novembra. V ponedeljek zbor, v četrtek tekma …