Obeta se izenačen spopad za prvaka in obstanek v 1. SNL

Olimpija s polnimi pljuči pričakuje obisk nepredvidljive Mure.

Objavljeno
06. marec 2020 09.00
Posodobljeno
06. marec 2020 09.00
Mauro Camoranesi je dobro preporodil nogometaše sežanskega Tabora. FOTO: Leon Vidic
Če bi šteli le prvi tretjini slovenskega prvenstva, bi si pripisala naslov prvaka Olimpija, v boj za evropsko ligo bi se podali trije štajerski klubi Maribor, Celje in Aluminij. Toda v resnici tudi Agatha Christie v njenih najbolj plodnih letih ne bi mogla napisati bolj napetega scenarija za bitki za Evropo in obstanek v ligi, kot ta čas vladata v 1. SNL.

Potem ko je v zadnji tekmi 24. kola v Sežani padel Triglav, klube na položajih 6, 7, 8 in 9 ločita pičli točki. Še več, nogometaši Domžal, ki so nekaj dni pred začetkom sezone merili na boj za prvaka, ležijo točko »nad vodo«, potem ko jih je prizemljil tudi Bravo. Obeta se ogorčen boj za obstanek v 1. SNL. Podobno je na drugem koncu lestvice. Olimpija se je vrnila v začetno izhodišče po novem spodrsljaju Maribora; ta v resnici ne deluje kot ekipa, ki naj bi merila v kvalifikacije za ligo prvakov.


Navijači videli več kot tri gole na tekmo


Po dveh tretjinah prvenstva so klubi odigrali 120 tekem in pri tem zabili 362 golov oziroma 3,02 gola na tekmo. To je zavidljiva številka in zahvala gledalcem, ki prihajajo na štadione. Doslej so postavili povprečni obisk 1450 gledalcev na tekmo.
Najbolj vneto je popravljala statistiko prav vodilna Olimpija, saj so njeni nogometaši zabili 51 golov. Statistično krasi najboljša obramba Kidričane, ki so prejeli 23 golov. Na drugih koncih obeh lestvic so pričakovano zadnjeuvrščeni Velenjčani, ki jih lahko reši le čudež: zmogli so 23 golov, prejeli so jih 55. Toda, pozor, najboljša razlika v golih krasi razigrane Celjane (48:25, + 23).

image
Tomislav Tomić (Olimpija, levo) in Mitja Lotrič (Celje) sta nogometaša trenutno najbolj razigranih klubov 1. SNL. FOTO: Leon Vidic


Marčevski del sezone bo odgovoril na več vprašanj, saj bodo sprejeli velike izzive tudi najboljši. V nedeljo prihaja v Stožice nepredvidljiva Mura – bo več tisoč Prekmurcev ponovno zasedlo tribuno za svojimi vrati? –, kar bo pravšnji test za Olimpijo, ki je zadihala s polnimi pljuči po zmagi v Kidričevem. Dan prej bo zanimivo v Domžalah, kjer bo gostoval Aluminij, ob tem pa ohranja mikavnost tudi celjski obisk Kranja. Morebitna zmaga gostov bi potisnila v boj za prvaka selekcijo Dušana Kosića.

Koper v boj za 1. SNL pripravljen kot prvoligaši


Že danes bodo na Ptuju odprli drugi del sezone v 2. SNL. Favorit za vrnitev med elito je Koper, ki je opravil priprave v Turčiji, o čemer lahko sanjajo tudi številni prvoligaši, v svoje vrste pa je pripeljal več znanih imen: to so Lovre Ćirjak (prvi strelec lige iz Krškega), Timotej Dodlek in vratar Ivan Vargić (Lazio). Derbi kola bo v Radomljah, na Dobu bodo spremljali trenerski dvoboj nekdanjih prvoligaških igralcev Dejan Đuranović vs Borivoje Lučić. V Brežicah bo igralo kar šest nogometašev Olimpije. Pari 20. kola (od 30), danes: Drava – Nafta (15); sobota: Koper – Brežice, Dravograd – Beltinci, Bilje – Brda, Radomlje – Fužinar Ravne, Rogaška – Jadran Dekani (vsi ob 15); nedelja: Krško – Krka (13), Dob – Gorica (15); vrstni red: Koper 43, Gorica 41, Radomlje 39, Fužinar 36, Nafta 34, Krško 31, Bilje 29, Krka 28, Dob 26, Dekani 24, Drava 21, Beltinci 19, Brda 16, Brežice 15, Rogaška 11, Dravograd 9.