Oblak brez dela, uspešen popravni izpit Barcelone

V četrtem kolu španskega prvoligaškega tekmovanja je Barcelona s 5:1 odpravila Leganes, Atletico pa s 5:0 Gijon.

Objavljeno
18. september 2016 13.54
Germany Soccer Bundesliga
J. P.
J. P.

Ljubljana - Španska nogometna prvakinja Barcelona je hitro prebolela boleč udarec iz prejšnjega kola prvoligaškega tekmovanja, ko je morala pred domačimi navijači priznati premoč novincu med elito Alavesu (1:2). Sinoči se je na gostovanju pri še drugem novincu Leganesu znesla nad tekmeci in jih ugnala s kar 5:1. Dvomov o zmagovalcu ni bilo niti za sekundo, katalonski velikan je že na glavni odmor odšel s tremi zadetki zaloge, sicer pa so vseh pet golov in tri asistence prispevali južnoameriški nogometaši.

Dvakrat je bil namreč uspešen Argentinec Lionel Messi - v drugo z bele točke -, po enkrat pa Urugvajec Luis Suarez ter Brazilca Neymar in Rafinha, medtem ko je Suarez podal dvakrat, Messi pa enkrat. Gostitelji so šestkrat sprožili proti nemškemu čuvaju mreže Marc-Andreju ter Stegnu, ukanil ga je zgolj Brazilec Gabriel, ki je v 80. minuti omilil poraz; Barcelona, ki je imela žogo 63-odstotno v svoji posesti, pa je iz sedmih poskusov zadela kar petkrat.

Enako učinkovit (7/5) je bil tudi finalist lige prvakov, madridski Atletico, ki je na štadionu Vicente Calderon s 5:0 odpravil zasedbo Gijona in ji prizadejal prvi poraz v sezoni. Da bo tako, je bilo jasno že po pičlih petih minutah, ko so gostitelji že vodili z 2:0, zadela sta Francoza Antoine Griezmann (še pred odhodom v slačilnico je bil uspešen še drugič) in Kevin Gameiro. V drugem polčasu je svoj kamenček v mozaik prispeval še Fernando Torres. V igro je vstopil v 69. minuti ravno kot zamenjava za Griezmanna, se tri minute pozneje prvič vpisal med strelce, v prvi minuti sodnikovega dodatka, ko je izkoristil najstrožjo kazen, pa še drugič.

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak ni imel pretiranega dela, saj je moral v celotnem dvoboju enkrat samkrat (uspešno) posredovati. Rene Krhin, ki je odigral celo tekmo, se je z Granado z gostovanja pri Betisu vrnil s točko (2:2), nekaj časa je dišalo po vseh treh, saj je njegovega ekipa v 33. minuti vodila že z 2:0. Novopečeni napadalec nemškega prvoligaša Darmstadta Roman Bezjak, ki je v igro vskočil v začetku drugega polčasa kot zamenjava za bosanskega Hrvata Maria Vrančića, ni mogel preprečiti hudega poraza v Dortmundu pri tamkajšnji Borussii (0:6), ki je tri zadetke dosegla v 78. minuti ali pozneje.

Neuspešen je bil tudi Kevin Kampl, saj se je njegov Bayer z gostovanja pri Eintrachtu vrnil praznih rok (1:2), Slovenec je odigral ves obračun. Dominic Maroh zaradi poškodbe ni sodeloval pri zmagi Kölna s 3:0 nad Freiburgom, vsi trije zadetki so padli že v prvem polčasu. V Italiji je Sampdoria Luke Krajnca, ki je obsedel na klopi, že v petek doma pokleknila pred Milanom (0:1).

IZIDI

Anglija, 5. kolo

Hull : Arsenal 1:4 (Robert Snodgrass; Alexis Sanchez 2, Theo Walcott, Granit Xhaka)
Leicester : Burnley 3:0 (Islam Slimani 2, Ben Mee avt.)
Manchester C. : Bournemouth 4:0 (Kevin de Bruyne, Kelechi Iheanacho, Raheem Sterling, Ilkay Gündogan)
WBA : West Ham 4:2 (Nacer Chadli 2, Jose Salomon Rondon, James McClean; Michail Antonio, Manuel Lanzini)
Everton : Middlesbrough 3:1 (Gareth Barry, Seamus Coleman, Romelu Lukaku; Maarten Stekelenburg avt.)
Chelsea : Liverpool 1:2 (Diego Costa; Dejan Lovren, Jordan Henderson)

Danes: Watford - Manchester U. (13), Crystal Palace - Stoke, Southampton - Swansea (obe 15.15), Tottenham - Sunderland (17.30).

Vrstni red: Manchester C. 15. Everton 13, Arsenal, Chelsea in Liverpool po 10, Manchester U. (-1) 9, Tottenham (-1) 8 ...

Španija, 4. kolo

Leganes : Barcelona 1:5 (Gabriel; Lionel Messi 2, Luis Suarez, Neymar, Rafinha)
Atletico M. : Gijon 5:0 (Antoine Griezmann 2, Kevin Gameiro, Fernando Torres 2)
Eibar : Sevilla 1:1 (Pedro Leon; Luciano Dario Vietto)
Las Palmas : Malaga 1:0 (Momo)
Betis : Granada 2:2 (Alexander Alegria 2; Mehdi Carcela-Gonzalez, Alberto Bueno)

Danes: Osasuna - Celta (12), Athletic B. - Valencia (16.15), Villarreal - Sociedad (18.30), Espanyol - Real M. (20.45); jutri: Alaves - Deportivo (20.45).

Vrstni red: Barcelona, Real M. (-1) in Las Palmas po 9, Atletico M. in Sevilla po 8, Eibar in Gijon po 7 ...

Italija, 4. kolo

Lazio : Pescara 3:0 (Sergej Milinković-Savić, Stefan Daniel Radu, Ciro Immobile)
Napoli : Bologna 3:1 (Jose Maria Callejon, Arkadiusz Milik 2; Simone Verdi)
Sampdoria : Milan 0:1 (Carlos Bacca)

Danes: Udinese - Chievo (12), Cagliari - Atalanta, Crotone - Palermo, Sassuolo - Genoa, Torino - Empoli (vse 15), Inter - Juventus (18), Fiorentina - Roma (20.45).

Vrstni red: Napoli 10, Juventus (-1) 9, Roma (-1) in Lazio po 7, Genoa (-2), Sampdoria, Milan, Udinese in Bologna po 9 ...

Nemčija, 3. kolo

Bayern : Ingolstadt 3:1 (Robert Lewandowski, Xabi Alonso, Rafinha; Dario Lezcano)
Borussia D. : Darmstadt 6:0 (Gonzalo Castro 2, Adrian Ramos, Christian Pulisic, Sebastian Rode, Emre Mor)
Eintracht : Bayer 2:1 (Alexander Meier, Marco Fabian; Javier Hernandez)
Hamburg : Leipzig 0:4 (Emil Forsberg, Timo Wener 2, Davie Selke)
Hoffenheim : Wolfsburg 0:0
Borussia M. : Werder 4:1 (Thorgan Hazard 2, Raffael 2; Serge Gnabry)
Köln : Freiburg 3:0 (Anthony Modeste 2, Leonardo Bittencourt)

Danes: Augsburg - Mainz (15.30), Hertha - Schalke (17.30).

Vrstni red: Bayern 9, Leipzig in Köln po 7, Borussia D., Hertha (-1), Borussia M. in Eintracht po 6 ...