Oblak in Iličić ohranjata dobro formo

Jaka Bijol zabil prvi gol v dresu CSKA. Robert Lewandowski prehitel Claudia Pizzara.
Fotografija: Jan Oblak in Atletico sta pred potjo v Torino opravila svojo nalogo v slogu, z minimalno zmago. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak in Atletico sta pred potjo v Torino opravila svojo nalogo v slogu, z minimalno zmago. FOTO: Reuters

Deset dni pred kvalifikacijskim štartom za evropsko prvenstvo 2020 slovenske nogometne reprezentance v Izraelu (21. t. m.) selektor Matjaž Kek pri kandidatih za tekmo ni videl presežka. Razen že običajnega dosežka Jana Oblaka, ki je v španskem prvenstvu proti Leganesu že 15. ohranil mrežo nedotaknjeno, od tega petič zapored, kar se mu ni posrečilo že vse od aprila leta 2016, in Josipa Iličića, ki z Atalanto ohranja upanje na uvrstitev v ligo prvakov.

Na moštveni ravni so bili Kekovi kandidati bolj ali manj povprečni, med branilci ni bilo posebej izstopajočega posameznika, med zveznimi igralci prav tako ne, čeporav je Jaka Bijol ob svojem prvem dotiku po vstopu v igro v 90. minuti zabil tudi svoj prvi ligaški gol za CSKA, napadalci pa tudi niso zabili gola. Najučinkovitejši mož Andraž Šporar je pri zmagi z 2:1 celo zastreljal kazenski strel pri rezultatu 1:0 za Slovan. Ohrabrujoča je stanovitnost forme najmočnejšega slovenskega aduta v kvalifikacijah Iličića, ki je že vse leto eden najboljših igralcev Atalante. Tudi včeraj je svojo nalogo opravil tako, kot se za njegove tehnične sposobnosti spodobi. Podal je za prvi gol Duvana Zapate in število podaj v tej sezoni povišal na šest.

Jaka Bijol (levo) je takoj po vstopu na igrišče postavil končni izid za zmago CSKA s 3:0. FOTO: Reuters
Jaka Bijol (levo) je takoj po vstopu na igrišče postavil končni izid za zmago CSKA s 3:0. FOTO: Reuters


Kljub porazu in rezultatski krizi turškega velikana Fenerbahčeja se Miha Zajc utrjuje v njegovi enajsterici, po dolgem času je v začetni enajsterici St. Etienna prvenstveno tekmo začel tudi Robert Berić. Povrhu v derbiju proti Lillu, ki pa je z zmago bržčas razblinil še zadnje možnosti zelenih, da bi se morda še potegovali za ligo prvakov. Reprezentančno konkurenco za ožji izbor je povečal tudi Primorec Domen Črnigoj, potem ko ga je večji del sezone mučila poškodba, včeraj pa je prvič v tem letu igral vso tekmo za Lugano proti Baslu in tudi podal za izenačenje.


Legionarji 10. marec - Internet
Legionarji 10. marec - Internet


Bayern zagrel motorje


Pri Bayernu so očitno s filigransko natančnostjo načrtovali stopnjevanje forme in v treh tednih povsem spremenili razmerja sil v bundesligi in tudi v ligi prvakov dvignili vrednost delnic. Trener Niko Kovač je v generalki pred sredino bitko z Liverpoolom v osmini finala LP žarel, še bolj verjetno razigrani zvezdniki, ki so Wolfsburgu nasuli pol ducata golov. Epilog rušilne predstave z jasnim sporočilom za Jürgena Kloppa in njegove rdeče bojevnike iz Anglije je bil jasen: Bayern je na vrhu lestvice ujel Borussio Dortmund, Robert Lewandowski je z dvema goloma na lestvici najučinkovitejših tujcev bundeslige na vrhu prehitel Perujca Claudia Pizzara. Zabil je 196. in 197. gol. Bayern je pred dortmundsko Borussio zaradi boljše razlike v golih.
»Smo tam, kjer smo želeli biti, in na vrhu želimo tudi ostati,« je dejal Kovač. Bayern je bil zadnjič na vrhu lestvice septembra, nato pa se je soočal s krizo, ki so jo v veliki meri povzročale številne poškodbe. V ključnem delu sezone je večina najmočnejših adutov zdravih, rezervna klop je izjemno dolga.

Serge Gnabry je v zadnjih tednih postal eden najbolj vročih Bayernovih igralcev. Proti Wolfsburgu je začel strelski šov Bavarcev. FOTO: AFP
Serge Gnabry je v zadnjih tednih postal eden najbolj vročih Bayernovih igralcev. Proti Wolfsburgu je začel strelski šov Bavarcev. FOTO: AFP


Učinkovit je bil tudi Liverpool, a z manjšo pripombo: štiri gole je zabil, dva je prejel. Podobno kot Kovač se tudi Klopp ni mogel preveč usmerjati le v ključno sredino bitko v Münchnu, saj na domačem bojišču bije bitke za naslov angleškega prvaka. Za Manchester Cityjem, pri katerem je tokrat zablestel s trojčkom golov proti Watfordu, je zadržal korak. Tudi Barcelona, Juventus in Atletico, ki bodo jutri in v sredo napadali četrtfinale lige prvakov, so prvenstvene tekme preživeli brez prask. Francoski Lyon, ki bo na Camp Nou prišel z aktivnih »0:0«, je bil igral neodločeno, medtem ko je le Schalke, ki je proti Cityju izgubil že doma (2:3), v prvenstveni tekmi v petek v Bremnu ostal brez točk.


Arsenal končal Unitedov niz


Po treh mesecih in dvanajstih tekmah se je končal niz brez poraza Manchester Uniteda pod taktirko trenerja Oleja Gunnarja Solskjærja. Končal ga je Arsenal, s čimer se je zaostrila bitka ne le za 4. mesto, ampak tudi za 3. mesto, potem ko se je Tottenham ujel v niz slabih izidov in se namesto v boj za angleškega prvaka zapletel v boj za ligo prvakov. V Londonu sta za zmago z 2:0 za dela Granit Xhaka in Pierre-Emerick Aubameyang z bele točke.

Granit Xhaka je v dvoboju z Brazilcem pri Manchester Unitedom Fredom poletel po zraku, še prej pa je s prvim golom na tekmi zapeljal Arsenal k pomembni zmagi proti neposrednemu tekmecu za mesta, ki vodijo v ligo prvakov. FOTO: AFP
Granit Xhaka je v dvoboju z Brazilcem pri Manchester Unitedom Fredom poletel po zraku, še prej pa je s prvim golom na tekmi zapeljal Arsenal k pomembni zmagi proti neposrednemu tekmecu za mesta, ki vodijo v ligo prvakov. FOTO: AFP


»V Parizu smo zmagali, a si nismo zaslužili zmage, v Londonu smo izgubili, a si nismo zaslužili poraza,« je bil razočaran Solskjær, ker dobro ve, da bi lahko v nadaljevanju sezone ManUtd zaradi napornega ritma in poškodb na koncu ostal brez vsega: naslova evropskega prvaka in uvrstitve v lig prvakov.

Spodrsljaj si je privoščil tudi Chelsea proti Wolverhamptonu. Eden Hazard je šele v sodnikovem dodatku zabil za izenačenje. Chelsea ima še tekmo manj od tekmecev, ki so pred njim razvrščeni takole: Mancheter City 74, Liverpool 73, Tottenham 61, Arsenal 60, Manchester U. 58, Cheslea 57.

Komentarji: