Oblak in soigralci vendarle dočakali nov štadion

Nogomet na tujem: velik izziv za Keka v Splitu. V Franciji brez snidenja Krhin-Repas? Derbi konca tedna v Londonu.

Objavljeno
16. september 2017 01.57
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Osrednje dejanje konca tedna v nogometni Evropi bo londonski derbi med Chelseajem in Arsenalom, zanimivo bo tudi v naši južni soseščini, kjer bodo nekaj ur zatem spremljali jadranski derbi med Hajdukom in Rijeko. Slednji bo pomemben za slovenskega trenerja Matjaža Keka.

Rečani so izgubili prvo tekmo evropske lige, potem ko jih je na Rujevici premagal AEK. Atenski klubi so prava črna mačka za Matjaža Keka, saj ga je na poti v ligo prvakov ustavil že Olympiakos. Poraz z AEK ni bil načrtovan, četudi gre za bogat klub, ki je pred sezono vložil v moštvo več deset milijonov evrov. Porazi in zmage so sestavni del športa, najpomembnejši pa je odziv na različne (ne)uspehe. Tudi zavoljo tega bo zanimivo spremljati gostovanje Rečanov na Poljudu – točka bi vsaj delno prinesla mir v tabor Kekovih, morebitna zmaga bi nanje vplivala blagodejno kot baldrijan. Poraz? V boju za hrvaški vrh prepovedan! Dinamo bi lahko v tem primeru pobegnil za 7 točk, ob tem bo imel do konca leta »lažji« urnik, saj ne igra v Evropi.

»Čim prej moramo strniti vrste in se zbrati za nadaljevanje borbe na treh frontah. V tekmi z AEK nismo igrali na svoji ravni, v določenih obdobjih smo igrali premalo agresivno in posledično izgubljali večino odbitih žog. Ni izpadlo, kot sem si zamislil,« je priznal Kek in dodal: »Bomo videli, kdo bo igral v nedeljo v Splitu. Nekateri novinci so namreč nepripravljeni, toda to je za Rijeko že običaj.«

Zanimivo bi bilo lahko v Franciji in Italiji, četudi ni veliko možnosti za snidenje slovenskih legionarjev. Danes bosta igrala Nantes in Caen – k prvemu je poleti prestopil Rene Krhin, k drugemu Jan Repas. Podobno bi bilo lahko jutri v Veroni, kamor bo prišla na obisk Atalanta. No, gostje iz Bergama ne priznavajo »romantične igre«, le srdit boj za vsak meter igrišča, v katerem so v četrtek zmleli tudi Everton. Angleži v derbiju evropske lige niso imeli prave možnosti, četudi je igral dobro Wayne Rooney. Po trditvah Italijanov naj bi igrala od prve minute le obe »desetki« – domača Valter Birsa in gostujoča Jasmin Kurtić. Drži, slednji igra v Bergamu (3-4-1-2) na položaju za odličnima napadalcema Gomezom in Petagno. Boštjan Cesar in Josip Iličić naj bi čakala na priložnost s klopi.

Najodmevnejši tekmi bodo igrali v Angliji. Chelseajev štadion Stamford Bridge bo obiskal Arsenal, to bo že 192. derbi klubov, ki sta se prvič sešla na najvišji ravni 9. novembra 1907. Prvi strelec (13) derbija Didier Drogba bo končal kariero v ZDA, toda v londonskem predelu Fulham ne bo manjkalo asov, kakršni so Hazard, Morata, Sanchez in Özil. To bo pravšnji uvod v spopad na Old Traffordu, na katerem bosta poskusila navdušiti navijače Manchester United (20) in Everton (9), kluba, ki imata v svojih vitrinah 29 naslovov angleškega prvaka.

Najbolj slovesno bo vendarle v Španiji. Jan Oblak in soigralci bodo igrali premierno tekmo na novem štadionu Wanda Metropolitano. Objekt z 68.000 sedeži bo močna pridobitev Atletica, ki želi ujeti korak z največjimi klubi v Evropi in povečati svojo kupno moč.