Oblak v ligi prvakov, Rožman zmlel Dinamo, Bohar v življenjski formi

Madridska nogometna kluba ne popuščata: Real ohranja prednost pred Barcelono, Atletico pred tekmeci v boju za ligo prvakov.
Fotografija: Simon Rožman je ob Kvarnerju matiral hrvaškega prvaka Dinamo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Simon Rožman je ob Kvarnerju matiral hrvaškega prvaka Dinamo. FOTO: Uroš Hočevar

Je v nogometni Španiji vse odločeno? Tako se zdi, potem ko je Real Madrid dobil eno najzahtevnejših gostovanj v primeri division, Atletico Madrid pa ne popušča. Barcelona ima vse manj možnosti za ubranitev naslova prvaka, Atletico pa je vse bližje tretjemu mestu in vstopnici za ligo prvakov 2020/21.



Madridska kluba igrata v odlični formi. Baskija je padla v 73. minuti tekme med Bilbaom in Realom, potem ko je unovčil strel z bele točke Sergio Ramos, še manj možnosti je imela Mallorca v neenakovredni tekmi z Atleticom (3:0). Jan Oblak in soigralci v obvladajo igro na rezultat – enako velja za Real pod vodstvom Zinedina Zidana –, sproščeno pogledujejo tudi proti največjim izzivom. Največji med največjimi sledi v ligi prvakov, Atletico si je – kot PSG, Atalanta in Leipzig – zagotovil četrtfinale, v katerem bo imela Slovenija tri predstavnike: Oblaka, Josipa Iličića in Kevina Kampla. Toda Oblak in trener Diego Simeone ne razmišljata tako daleč.

Saul Niguez in Jan Oblak sodita med najboljše nogometaše pri Atleticu. FOTO: Sergio Perez/Reuters
Saul Niguez in Jan Oblak sodita med najboljše nogometaše pri Atleticu. FOTO: Sergio Perez/Reuters


»Pred nami so štiri tekme španskega prvenstva proti ekipam, ki še niso izpolnile ciljev. Ne moremo popustiti, želimo končati posel zmagovito in to miselnost prenesti v avgust. Premoremo širok igralski kader, uspešno rotiram igralce, zato ne bodo preveč izžeti,« je ocenil Simeone. Oblak je v španskem prvenstvu odigral 187. tekmo, pri čemer je ohranil svojo mrežo nedotaknjeno na 103. tekmi. Ker brani v podobnem ritmu tudi Realov vratar Thibaut Courtois, bo Škofjeločan najbrž ostal brez pete zaporedne lovorike zamora.


Bohar kotira pri 15 golih


Občasni slovenski reprezentant Damjan Bohar še ni igral tako učinkovito kot v tej sezoni poljskega prvenstva. FOTO: Tadej Regent
Občasni slovenski reprezentant Damjan Bohar še ni igral tako učinkovito kot v tej sezoni poljskega prvenstva. FOTO: Tadej Regent


Dobro gre Damjanu Boharju v poljskem prvenstvu. Krilni napadalec, ki je bil del uspešne zgodbe Maribora v ligi prvakov, je eden najboljših strelcev prvenstva, konec tedna si je pripisal 15. gol v majici Zaglebieja iz Lubina. Zanimivo, 28-letni Prekmurec še ni igral tako učinkovito, kdo ve, kaj mu bo to prineslo po koncu sezone. Pogodba s klubom, ki kotira na vrhu spodnjega dela lestvice – poljsko prvenstvo je razdeljeno na skupini za prvaka in obstanek –, mu poteče junija 2021. Leto pred iztekom pogodbe se običajno zgodi eden od dveh scenarijev: bodisi klub in nogometaš podaljšata sodelovanje bodisi igralec odide drugam.


Gol Verbiča in debi Mlakarja


Tudi Benjamin Verbič se je vpisal med strelce, čeprav je izgubil v največjem ukrajinskem derbiju. Dinamo Kijev je gostil Šahtar iz Donjecka, slednji pa je dobil tudi to tekmo (2:3), pri čemer je Verbič v 51. minuti znižal rezultat na 1:2. Prvak je znan, Šahtar ima 20 točk prednosti, Dinamu grozi, da bi ostal brez kvalifikacij za ligo prvakov, ki jih prinaša drugo mesto. Za ta položaj se bodo do konca borili Kijevčani, Lugansk in Černigov. Verbič je zbral 10 golov in 3 podaje, od tega osem golov v prvenstvu.

Benjamin Verbič je znižal zaostanek za Šahtarjem na 1:2, več Dinamo Kijev ni zmogel. FOTO: Alexei Filippov/Reuters
Benjamin Verbič je znižal zaostanek za Šahtarjem na 1:2, več Dinamo Kijev ni zmogel. FOTO: Alexei Filippov/Reuters


Prvi nastop v letu 2020 v majici Wigana si je izboril prvi topničar mlade reprezentance Jan Mlakar. Wigan je gostoval v Brentfordu in izgubil z 0:3, Mlakar je igral od 73. minute. Bankrotirani Wigan čaka temeljita preobrazba in selitev v eno od (naj)nižjih angleških lig.

Pomembno zmago v italijanski 2. ligi je vknjižil še en napadalec selekcije U-21 Žan Celar. Cremonese je v pomembni tekmi premagal Pescaro in se prebil iz območja, ki pelje v 3. ligo. Celar, ki je igral do 71. minute, je v tej sezoni zbral 5 golov; tri v serie B, dva v pokalu.


Rožmanu derbi proti Dinamu


Reka – Nogometaši Rijeke, ki jih vodi slovenski trener Simon Rožman, so sinoči dobili derbi 33. kroga hrvaškega prvenstva proti zagrebškemu Dinamu z 2:0. »Vesel sem zaradi igralcev, ker smo res trdo delali, a nekako rezultat ni prišel,« je za hrvaško agencijo Hino dejal Rožman po odmevni zmagi. »Mislim, da smo dobro parirali Dinamu, v nekaterih položajih smo celo diktirali ritem tekme. Zasluženo smo osvojili tri točke, kar je po tem negativnem nizu zelo pomembno,« je še dejal prvi strokovni mož reškega kluba. In če je Dinamovo prvo mesto nedotakljivo, pa se Rijeka še bori za nastop v evropski ligi, ni pa se predala niti v boju za ligo prvakov.

»Ne predajamo se nikoli. Cilj je, da si izborimo Evropo. Veliko priložnosti dajemo mladim igralcem in lepo so se pokazali na terenu. Mislim, da ima naša ekipa svoj slog, in ko te nagradi še rezultat, ko so zadovoljni gledalci, potem smo zadovoljni vsi,« je še dejal Rožman. STA

Preberite še:

Komentarji: