Od Haife do Varšave: kako so Slovenci ostali brez eura 2020

Slovenija je že marca izgubila štiri točke v Haifi in Stožicah. Septembra je dišalo po evropskem prvenstvu, oktobra »druga ekipa«. Iličić prvi strelec in podajalec moštva
Fotografija: Strelca golov Sebastian Szymanski in Tim Matavž nista varčevala svojih moči. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Strelca golov Sebastian Szymanski in Tim Matavž nista varčevala svojih moči. FOTO: Reuters

K(d)aj so (z)grešili selektor Matjaž Kek in slovenski nogometaši v boju za evropsko prvenstvo, da so ostali brez zgodovinsko razširjenega eura 2020 in niso izpolnili cilja? To bo razkrila podrobna analiza, drži le, da je slovenska reprezentanca grešila od prve do zadnje tekme, kopičila napake in naposled končala ciklus za Poljsko, Avstrijo in S. Makedonijo, prehitela pa Izrael in Latvijo.

V kvalifikacijah je izstopal Josip Iličić. FOTO: Delo
V kvalifikacijah je izstopal Josip Iličić. FOTO: Delo
 Slovenija je pred žrebom kvalifikacijskih skupin kotirala v četrtem jakostnem bobnu, njeno izhodišče po žrebu je bilo obetavno. Decembrski ples kroglic ji je namenil najnižje uvrščeno ekipo iz bobna 1 (Poljsko), osmo ekipo iz bobna 2 (Avstrijo), »najslabšo« reprezentanco iz bobna 3 (Izrael) ter najmočnejši izbrani vrsti iz bobnov 5 in 6, Makedonijo in Latvijo. Učinek izbrancev Matjaža Keka od 21. marca, ko so krenili proti euru 2020 na izraelski obali Sredozemskega morja, do minulega torka, ko so igrali v Varšavi, bi lahko strnili v deset časopisnih naslovov, s katerimi smo v Delu komentirali razplet vsake od desetih tekem.


V Haifi storjen prvi korak: glavni akterji Iličić, Oblak in Šporar


1. V Haifi storjen prvi korak: glavni akterji Iličić, Oblak in Šporar (21. marec). Slovenci so se počutili v Haifi kot doma, marca so jih pričakale »poletne« temperature in okolje, podobno evropskemu. Andraž Šporar je goste popeljal v vodstvo, toda sledil je odgovor izraelskega ostrostrelca Erana Zahavija (1:1), ki je zabil toliko golov kot Cristiano Ronaldo (11). Najboljši vtis so pustili Šporar, Iličić in Oblak, razočarali so Krhin, Zajc in Stojanović.

Matjaž Kek med vodenjem tekme v Rigi, kjer je Slovenija zmagala s 5:0. FOTO: Reuters
Matjaž Kek med vodenjem tekme v Rigi, kjer je Slovenija zmagala s 5:0. FOTO: Reuters


2. Po petem zaporednem izidu 1:1 na spektakel v Celovec (24. marec). Stožice so gostile Makedonce, navijači so že videli tri točke. Toda gol Mihe Zajca je izničil Enis Bardhi (1:1). Slovenci so imeli marca v rokah šest točk, osvojili dve. Da to ne bo dobro, se je zavedal tudi Kek: »Seveda nisem zadovoljen, osvojili smo manj točk, kot smo načrtovali. Ritem igre ni bil slab, toda enostavno smo bili premalo kakovostni, da bi lahko dobili tekmo proti takšni ekipi.«


Radetzkega marš na žalost ni opogumil Slovencev


3. Radetzkega marš na žalost ni opogumil Slovencev (7. junij). Sosedski derbi je pritegnil v Celovec 3000 Slovencev, toda »zaman«. Prvo ime večera je bil Jan Oblak, ki je predstavljal največjo razliko med lanskim (3:0) in letošnjim (1:0) gostovanjem Slovenije ob Vrbskem jezeru …

Strelca golov Sebastian Szymanski in Tim Matavž nista varčevala svojih moči. FOTO: Reuters
Strelca golov Sebastian Szymanski in Tim Matavž nista varčevala svojih moči. FOTO: Reuters


4. Kek prekinil črn niz na spektakularen način (10. junij). Nekaj je bilo treba spremeniti, Slovenci so preselili vojaški poligon s Počka v Rigo in nasuli Latvijcem pet golov (0:5). Najboljši na igrišču so bili Domen Črnigoj (ocena 8), Josip Iličić (7,5) in Petar Stojanović (7).


Kekovi ne popuščajo: Slovenci že v območju eura


5. Kekovi fantje čez noč v igro za evropsko prvenstvo (6. september). Čeprav so zavladale poletne počitnice, so Slovenci (iz)računali svoje možnosti v septembrskem paketu tekem v Stožicah: nujni sta bili zmagi. V najboljši tekmi ciklusa je padla Poljska. Selektor Kek: »Ko premagaš tako uglednega nasprotnika, te lahko to ponese do novih uspehov. Če si dovolj moder ...«



6. Kekovi ne popuščajo: Slovenci že v območju eura (9. september). Tri dni pozneje na istem štadionu nismo videli tako odlične Slovenije, zato pa so fantje stopili skupaj in z nebeškim motivom v zadnji minuti strli še odpor Izraela (3:2). Če so Poljake zmleli Šporar, Iličić, Bezjak, Krhin, Struna in Oblak, so bili tri dni pozneje najboljši Verbič, Iličić, Bezjak, Krhin in Stojanović.


Boj za Evropo izgubljen, naslednji izziv Katar 2022


7. Elmas I. Makedonski ni bil zaman pred Zajcem in Iličićem (10. oktober). Kar ni uspelo Makedoncem, je pol leta pozneje Severnim Makedoncem. Misli Slovencev je zasedal derbi z Avstrijo, toda zanje usodno je bilo že gostovanje v Skopju (2:1). Najmanj slaba sta bila Iličić in Krhin, odpovedali so Popović, Verbič in Kurtić.

Robert Lewandowski in Jure Balkovec med eno od akcij. FOTO: Reuters
Robert Lewandowski in Jure Balkovec med eno od akcij. FOTO: Reuters


8. Boj za Evropo izgubljen, naslednji izziv Katar 2022 (13. oktober). Skopski poraz ni bil pričakovan, Slovence je zajel strah, septembrski pogum je odšel v pozabo, prvi strel na vrata Avstrije je sprožil Josip Iličić v 87. minuti tekme! Po zmagi severnih sosedov (0:1) je bil iskren tudi Kek: »Bili smo prepočasni, Avstrijci prehitri.« Da je imel enega svojih najslabših večerov sicer odlični turški sodnik Čakir, ni v opravičilo Slovencem.


V četrtem poskusu Poljaki le strli Keka, Slovenci na 4. mestu


9. Enajst let pozneje Poljska spet prva Kekova postaja (16. november). Prva novembrska tekma je prišla domnevno kot naročena, najslabša ekipa skupine G Latvija pa kot nalašč za celjenje ran in izboljšanje individualne statistike. Toda Slaviša Stojanović je pripeljal na ogled bolj kompaktno zasedbo kot junija, ki si je edini gol v Stožicah zabila kar sama (1:0).



10. V četrtem poskusu Poljaki le strli Keka, Slovenci na 4. mestu (19. november. Obisk Varšave je ponujal priložnost za častno slovo reprezentance od navijačev, selektorju pa možnost za iskanje alternativ pred izzivi v letih 2020 in 2021. V napadu sta se ujela Josip Iličić in povratnik Tim Matavž, manj stanovitno je bilo sodelovanje med zvezno vrsto in obrambo (3:2).

Preberite še:

Komentarji: