Odstavljeni Jose Mourinho odprl vrata za Zinedina Zidana

Po dveh letih in pol sta se razšla Manchester United in Portugalec, ki bo prejel 26,7 milijona € odpravnine.
Fotografija: Romelu Lukaku in Paul Pogba sta bila med igralci, ki so si po odstavitvi Joseja Mourinha v vlogi trenerja zaželeli Michaela Carricka (v sredini). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Romelu Lukaku in Paul Pogba sta bila med igralci, ki so si po odstavitvi Joseja Mourinha v vlogi trenerja zaželeli Michaela Carricka (v sredini). FOTO: Reuters

Jose Mourinho je v 65 besedah v izjavi za javnost Manchester Uniteda postal klubska preteklost! Odstavitev slovitega Portugalca s položaja trenerja najuspešnejšega angleškega kluba je bila večji del dneva udarna športna vest v Angliji, proti večeru jo je zamenjalo najbolj vznemirljivo naslednje vprašanje: Kdo bo prišel?

Kljub imenitni poslovni bilanci 20-kratnemu angleškemu prvaku, ki je bil letos že drugič zapored na vrhu lestvice najbogatejših nogometnih klubov na svetu z vrednostjo 3,65 milijarde evrov, vse od upokojitve sira Alexa Fergusona ne gre najbolje na športnem področju. Mourinho je v zadnjih petih letih po Škotu Davidu Moyesu in Nizozemcu Louisu van Gaalu tretji trener, ki je stopil v prevelike čevlje najuspešnejšega otoškega trenerja. Predvsem v tej sezoni 55-letnemu Mourinhu nič ni šlo od rok.

Jose Mourinho se ves čas bivanja v Manchestru ni počutil najbolje, o čemer najbolj zgovorno govori naslov njegovega 895 dni začasnega prebivališča – Lowry Hotel. Ob odjavi je klubu pustil račun v všini 600.000 evrov. FOTO: Reuters
Jose Mourinho se ves čas bivanja v Manchestru ni počutil najbolje, o čemer najbolj zgovorno govori naslov njegovega 895 dni začasnega prebivališča – Lowry Hotel. Ob odjavi je klubu pustil račun v všini 600.000 evrov. FOTO: Reuters


Tako rezultatsko slabe polovice prvenstva klub ni imel že vse od leta 1990, za vodilnim Liverpoolom zaostaja 19 točk, predstave brez sijaja pa niso vredne imena "gledališče sanj", kot so Unitedovi privrženci poimenovali štadion Old Trafford. Tudi spor z najdražjim klubskim igralcem in nesojenim vodjo na igrišču Paulom Pogbajem je močno načenjal vzdušje. Čeprav je imel Mourinho v Fergusonu, ki ga je sicer arogantni Portugalec ob svojemu mentorju siru Bobbyju Robson najbolj spoštoval, velikega zaveznika, niti približno ni dosegel ravni vražjih iger pod vodstvom škotskega plemiča. Mourinha so kritizirali tudi zaradi slabe selekcije. Pri izbiri okrepitev je imel proste roke, klub pa je za enajst igralcev plačal 405 milijonov evrov.


Tolažil se bo z visoko odpravnino


Na svetu ni trenerja, ki ne bi sprejel službe pri Manchester Unitedu. Voditi najboljši klub na svetu, kot je Real Madrid, je bržčas strokovni vrhunec, voditi Manchester United ponuja še druge izzive v deželi utemeljiteljev sodobnega nogometa.

Igralska in trenerska avtoriteta, lovorike ter uspešno vodenje Reala so priporočila Zinedina Zidana. FOTO: AFP
Igralska in trenerska avtoriteta, lovorike ter uspešno vodenje Reala so priporočila Zinedina Zidana. FOTO: AFP


Mourinho pri Realu in Manchestru ni bil blizu uspehov, ki jih je dosegel na klopi Porta, Chelseaja ali Interja. S prvim je bil evropski prvak, drugega je uvrstil v elitno skupino najbogatejših in najboljših, tretjemu je vrnil nekdanjo slavo. V njegovi biografiji uspehov pri Manchestru bosta zapisana le uspeha v drugorazrednih tekmovanjih: zmaga v ligaškem pokalu in v evropski ligi. Drugega mesta iz minule sezone v premier league za mestnim tekmecem Cityjem se navijači ne bo posebej veselili.



Če bo iskal tolažbo, jo bo Mourinho našel v odpravnini. Za predčasno slovo bo prejel 26,7 milijona evrov. A pri finančnih izkupičkih je bil samooklicani "gospod posebnež" vedno uspešen. Dvakratna predčasna odhoda iz Chelseaja (2007, 2015) sta mu navrgla 35,1 milijona € odpravnine.


Zinedine Zidane ali Mauricio Pocchetino?


Vodstvo Manchester Uniteda je za začasnega trenerja izbralo še v minuli sezoni igralca in v tej pomočnika Michaela Carricka, a prvo tekmo osmine finala lige prvakov proti Paris St. Germainu (12. februar) bi lahko vodil že nekdo drug in ne nujno trajnejša izbira. "Trener bi moral biti nekdo, ki zna uveljavljati mlade igralce, negovati atraktiven nogomet in zmagovati," je idealnega strokovnjaka izpostavil nekdanji kapetan in zdaj vplivni komentator Gary Neville. V tej vlogi so v Angliji prepoznali Argentinca na Tottenhamovi klopi Mauricia Pocchetina, a igralska in trenerska veličina Zinedina Zidana bi nemara najbolj umirila nemirni duh igralcev, za katere je ManUtd plačal največ denarja: Paula Pogbaja (105 milijonov €), Romela Lukakuja (100), Anthonyja Martiala (67).

Trener Tottenhama Mauricio Pochettino bi lahko na Old Trafford prišel šele po koncu sezone. FOTO: Reuters
Trener Tottenhama Mauricio Pochettino bi lahko na Old Trafford prišel šele po koncu sezone. FOTO: Reuters

Komentarji: