Odstrel največja grožnja ustvarjalnosti

Slovenski nogometni trenerji v Portorožu govorili tudi o razvoju 1. SNL.
Fotografija: Oliver Bogatinov ima recept za hitro igro s počasnimi igralci. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Oliver Bogatinov ima recept za hitro igro s počasnimi igralci. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Okrogla miza« nogometnih trenerjev Oliverja Bogatinova, Anteja Šimundže, Dušana Kosića in Mirana Srebrniča minuli konec tedna v Portorožu je minila v ustvarjalnem in pozitivnem vzdušju. Resda ni ponudila inovativnih zamisli, a je razkrila, s čim so in s čim niso zadovoljni ustvarjalci, kakšna bi lahko bila prihodnost 1. SNL itd.

Udeleženci niso obljubljali velikih dejanj in lepše prihodnosti, a so z realnim pogledom in iz različnih zornih kotov ocenili stanje.

Ante ŠŠimundža je prepričan, da je 1. SNL zahtevna in nepredvidljiva. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ante ŠŠimundža je prepričan, da je 1. SNL zahtevna in nepredvidljiva. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Glede na vložek je liga nadpovprečno kakovostna in je ena od najmlajših. Je zahtevna in vsaka tekma je nepredvidljiva,« so bile uvodne misli četverčka slovenskih trenerjev, ki so odkrito razmišljali o pozitivnih značilnostih slovenske lige. Zaznamujejo jo vendarle neprijetne okoliščine, ki narekujejo delo v klubih.

»Slaba infrastruktura in malo denarja v SNL od trenerja zahtevajo veliko iznajdljivosti, mora se znajti v obdobjih, ko rezultatsko in razvojno ne gre po načrtih. Nenehno so na meji odstrela, saj morajo upoštevati, da morata preživeti klub in on. Minili so časi, ko je klub lahko kupoval že izoblikovanega igralca,« je »hojo po robu«, ki se je v njegovem primeru končala z odstavitvijo po jesenskem delu prvenstva, opisal najbolj izkušen med kolegi Srebrnič.

Miran Srebrnič je bil premalo iznajdljiv in spreten. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Miran Srebrnič je bil premalo iznajdljiv in spreten. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Hitra igra tudi z maratonci


Kakšno je vodilo, vzgoja ali tekmovanje, je povedal celjski izvajalec klubske strategije Kosić. »Naše lige ne kaže precenjevati, toda tudi podcenjevati ne. Pomembno je, da ne deluješ pod hudim bremenom. Ko gledamo tekme in vidimo vrsto tehničnih napak, igralcem delamo krivico. Tudi vrhunska moštva lahko igrajo tekme z veliko napakami. Vsi pa želimo iztržiti čim boljše rezultate in izbrusiti igralce, da bodo lahko igrali na višji ravni,« je povedal Ljubljančan, ki je v duhu glavne teme dvodnevnega seminarja, o hitrosti nogometne igre, poudaril nujnost igre na višjih obratih v vseh smereh in delih.

Dušan Kosič 1. SNL ne precenjuje, a tudi ne podcenjuje. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dušan Kosič 1. SNL ne precenjuje, a tudi ne podcenjuje. FOTO: Jure Eržen/Delo


Najmlajši med štirimi trenerskimi mušketirji Bogatinov je lani stopil na veliko sceno v velikem slogu in je kolege navdušil s strokovno predstavitvijo o različnih nogometnih hitrostih. Razveselil jih je z analizo, po kateri je mogoče slediti trendom hitre igre tudi na drugačen način kot le s hitrostjo v globino in s čim manj dotiki. Na primer, z veliko žoge v posesti, številnimi podajami in z »maratonci«, ne le s »šprinterji«.

Mladostna podoba lige bi lahko pomenila tudi slabšo kakovost. »Če bi bilo na voljo več denarja, bi lahko imeli še bolj kakovostne mlade igralce. Ampak večja težava je, kako razvijati igralce. In kako merimo mladost, po letih ali po izkušnjah? Dejstvo je, da eni dozorijo prej kot drugi,« je povedal Šimundža, ki ga je Srebrnič še dopolnil.

»Klubi morajo imeti odličen skavting, saj je treba pravočasno odkriti talent in ga izbrusiti. Spremenilo se je tudi to, da se je prej kupovalo že oblikovane tujce, zdaj še povsem neizdelane, ki jih je treba še izbrusiti,« je postavil piko na i poučnega portoroškega srečanja slovenske nogometne stroke.

Komentarji: