Oktobra v boj za obstanek v tretji Uefini ligi

Vodstvo zveze in reprezentance čaka velik izziv, saj reprezentanti ne delujejo optimistično.
Fotografija: Na Cipru smo pogrešali več izrazov odločnosti, kakršno je bilo denimo veselje ekipe po golu Roberta Berića.
Odpri galerijo
Na Cipru smo pogrešali več izrazov odločnosti, kakršno je bilo denimo veselje ekipe po golu Roberta Berića.

Ljubljana – Druga tekma lige narodov je pošteno prizemljila ambicije slovenske reprezentance v novem Uefinem tekmovanju. Če so Slovenci vstopili v ligo narodov kot ekipa iz najvišjega bobna v ligi C, po porazih z Bolgarijo in s Ciprom kotirajo na dnu in jih oktobra že čaka boj za obstanek v 3. ligi. Vodstvo zveze in reprezentance čaka velik izziv, saj reprezentanti ne delujejo optimistično.

Igralci, s katerimi smo se pogovarjali v preddverju velikega betonskega kompleksa v Nikoziji, so izžarevali veliko razočaranje in nemoč. Na štadionu s 23.000 sedeži so delovali brezvoljno, kot bi igrali prijateljsko tekmo s slovensko selekcijo U-19, ne pa pomembne tekme v ligi narodov, ki šteje tudi za decembrski žreb kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Tekmo v Nikoziji so začeli (zgoraj z leve) Mevlja, Belec, Blažič, Berić, Črnigoj, Dervišević, (spodaj z leve) Kurtić, Stojanović, Zajc, Jokić in Verbič.
Tekmo v Nikoziji so začeli (zgoraj z leve) Mevlja, Belec, Blažič, Berić, Črnigoj, Dervišević, (spodaj z leve) Kurtić, Stojanović, Zajc, Jokić in Verbič.


»Saj smo hoteli igrati, toda manjkalo nam je kar veliko. Sploh ne vem, kaj bi povedal. Ne vem, zakaj igramo v klubih v dobri formi, tu pa resda hočemo opraviti več in zmagati, toda ne izteče se nam po načrtu,« je priznal 23-letni zvezni igralec Parme Leo Štulac, na Cipru eden od debitantov v slovenski reprezentanci. Podobno je menil drugi debitant, branilec Ferencvaroša Miha Blažič, ki je dodal: »Selektor je moral močno premešati enajsterico, za uigravanje mehanizmov pa je nujen čas. Na igrišču smo dali vse od sebe, toda … V seštevku dveh tekem nas je zaobšla športna sreča. Na Cipru smo se premagali z avtogolom, povsem regularen gol Šporarja za zmago pa so nam razveljavili sodniki.«
 

Ciper mora pasti v Ljubljani


Slovenci po prvi tretjini tekem kotirajo na dnu lestvice skupine C3 brez osvojene točke – za Bolgari (6), Norveško in Ciprom (po 3). Oktobra bo šlo torej povsem zares tudi v boju za obstanek na tretji kakovostni ravni lige narodov, ne pa za vrh. Slovenci bodo najprej obiskali Oslo, kjer še nikdar niso zmagali, tri dni zatem bodo v Stožicah igrali še s Ciprom. Slednjega bi morali premagati za vsako ceno, v nasprotnem primeru bi se novembra (Norveška, Bolgarija) soočili z misijo nemogoče in najverjetnejšo selitvijo v neugledno ligo D, v kateri igrajo najnižje rangirane reprezentance pod Uefinim dežnikom.



Vodstvo reprezentance čaka velik izziv z iskanjem odgovora na vprašanje, kako v parih dneh dvigniti samozavest opazno razrvanih reprezentantov. Strelec edinega gola v Nikoziji, napadalec St. Etienna Robert Berić, je bil namreč po porazu s Ciprom povsem iskren.
 

Berić ostal brez besed


»Uf, ta gol bi takoj zamenjal za zmago, ki jo nujno potrebujemo za dvig naše samozavesti, igre in na splošno celotne ekipe! Sploh ne vem, kaj je šlo narobe in kje začeti, stvari se nam namreč ne odvijajo po željah, v resnici sem brez besed …« je priznal 27-letni Krčan. »Ciper nas sploh ni presenetil, tudi Bolgari nas niso, saj smo oboje odlično proučili. Enostavno nam na igrišču ne steče. Vzdušje je katastrofalno in ne vem, kaj naj vam povem,« je razmišljal Berić in nadaljeval: »Ne bi se rad ponavljal, saj vem, da morate to pogosto poslušati, toda na igrišču smo se res trudili, hoteli smo napasti Ciprčane in igrati kombinatorno. Vem, da vse skupaj ne zgleda, kot bi moralo, zato vas razumem ... Zašli smo v obdobje, v katerem ne vidimo niti rešitve. Kdo ve, morda pa moramo vse skupaj le prebroditi in se nam bo poplačalo naslednjič v neki obliki … Ne steče nam prav nič, vrtimo se v začaranem krogu in ne vem, kaj bi morali narediti za popolni zasuk.«

Selektor Tomaž Kavčič med tekmo s Ciprom v Nikoziji.
Selektor Tomaž Kavčič med tekmo s Ciprom v Nikoziji.

 

Mijatović: Razmislili bomo o vsem


Tudi predsednik NZS ni ostal ravnodušen, ko smo ga vprašali za njegov odziv in morebitne naslednje poteze. »Tega nismo pričakovali, toda prišlo je do menjave rodov, kar je treba upoštevati pri analizi, ki jo bomo opravili v naslednjih dneh. Dejstvo je, da smo bili na igrišču boljši od Bolgarov, ki so nam zabili dva gola iz ene priložnosti, na Cipru pa bi morali zmagati kljub neobetavni igri, saj nam je sodnik razveljavil povsem regularen gol pri rezultatu 1:1,« je ocenil Radenko Mijatović, ki se zaveda položaja reprezentance. »Reprezentanti morajo postati pravi kolektiv in bo zanesljivo bolje, čeprav je za to nujen čas. Menjava Tomaža Kavčiča? Težko je govoriti o menjavi selektorja po prijateljskih tekmah in dveh tekmah v ligi narodov. Razumno in pošteno bomo ocenili doslej opravljeno, razmislili o vseh možnostih in šele nato povlekli prave poteze,« je napovedal Mijatović.

Komentarji: