Olimpija bo igrala v času kosila, Maribor pa v času za čaj

V 18. kolu 1. SNL danes tekme v Kidričevem, Domžalah in Kršek, jutri Murski Soboti in Velenju.
Fotografija: Domžalski vratar Ajdin Mulalić v jesenskih treh tekmah proti Mariboru še ni ohranil mreže nedotaknjene. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Domžalski vratar Ajdin Mulalić v jesenskih treh tekmah proti Mariboru še ni ohranil mreže nedotaknjene. FOTO: Jure Eržen/Delo

Katero moštvo vodilnega dvojca bo bolj trpelo na gostovanjih v 18. kolu 1. SNL, Maribor v Domžalah ali Olimpija v Kidričevem? Voda v grlo teče Ljubljančanom, šest točk zaostanka je preveč, da bi si še lahko privoščili spodrsljaj, zato bo v današnji uvodni tekmi v času kosila tudi na očeh velikih tekmecev. Vijolični bodo vedeli pri čem so že pred derbijem z Domžalami. Danes bo še tekma v Krškem, jutri pa v Murski Soboti in Velenju.

Kidričevo: Aluminij – Olimpija (sobota, Slavko Vinčić, 13.30): Na gostovanjih gre Olimpiji odlično, ampak previdnost nikoli ni odveč. Aluminij je doma na bržkone neprimerni igralni površini trd oreh. To naj trener Zoran Barišić upošteva pri izbiri taktične postavitve ali igralskega kadra. Če se bo odločil za napadalno postavitev, bo obramba slabši del moštva, to gre eno z drugim. Za Olimpijino slabo branjenje so sicer krivci tudi napadalni igralci. Barišić je drago plačal zmoto v dvoboju z Muro, ko je zamenjal največjega garača in branilca med napadalci Andreja Vombergarja. Nezadovoljen je bil tudi Milan Mandarić, ki ga pred novim morebitnim lomastenjem lahko ustavita le zmagi, danes in naslednji teden v Novi Gorici.

Domžale: Domžale – Maribor (Dragoslav Perić, 17.15): Zadnja ligaška zmaga Maribora proti Domžalam je stara dobro leto. Vijoličnim jo je v Domžalah zagotovil Jasmin Mešanović. Ponovitev scenarija bi vijolične navijače in funkcionarsko-strokovni štab izstrelila z vseh sedežev na tribunah, ker bi se zavedali, da so brez prask ušli morda najbolj neugodni jesenski preizkušnji in ohranili (ali celo povečali) prednost pred zeleno-belimi. Domžale so v vzponu forme, a tudi v skušnjavi. Za napadalno igro ima trener Simon Rožman na voljo preveč igralcev, za obrambno premalo. Prvi štoperski dvojec Gaber Dobrovoljc, Tilen Klemenčič je kaznovan. Njuna odsotnost bo narekovala razplet. Če bodo Domžalčani našli ustrezno rešitev zanju, bo Maribor lahko zadovoljen tudi s točko.

Krško: Krško – Gorica (Rade Obrenović, 19.15): Posavci so v enakem položaju kot Ljubljančani: ne smejo povečati zaostanka. Goričani s tretjeligaško formo so kot naročeni za vrnitev pozitivnega vzdušja v domači tabor, v katerem se zavedajo, da lahko prekinejo niz petih tekem brez zmage (štirje porazi in neodločen izid). Odločilen bo voljni moment, ki naj bi bil večji pri gostiteljih.



Murska Sobota: Mura – Celje (nedelja, David Šmajc, 13):
Soboški navijači so bili po sijajnem zasuku v Stožicah tako navdušeni, da so pozabili, da je Mura nazadovala na lestvici in da je v položaju, ko jo lahko prehitijo vsi tekmeci za 3. mesto. Da bi v dveh tednih nazadovala s tretjega mesta na sedmega. Prevelikega razočaranja sicer ne bo, ker jim tekmeci ne bodo preveč ušli, vendar je za trenerja Anteja Šimundža tekma s Celjani idealna za preizkus zrelosti igralcev, med katerimi je sezono zaradi poškodbe že končal tudi eden najvidnejših igralcev Luka Bobičanec. Morda pa tudi za resnejši spomladanski naskok na tretje mesto. To bi bil presežek.

Velenje: Rudar – Triglav (Matej Jug, 16): Domači trener Marijan Pušnik je že nestrpen, Kranjčanov, ki so nadležni kot muhe, bi se rad čim prej otresel. Recept je enostaven, premagati jih je treba na kakršenkoli način. Če ne s kakovostjo, ki jo ima v igralcih več kot njegov kolega Dejan Dončić, pa z »metanjem na glavo«. Za takšno izvedbo je treba imeti tudi značajsko primerne igralce oziroma več delavcev in manj umetnikov.

Komentarji: