Olimpija bo na tekmi meseca reševala sezono

V zadnjem dejanju 28. kola 1. SNL Domžale ugnale zadnje Krško. Jutri ob 20. uri Olimpija in Aluminij za finale pokala NZS, v sredo pa še Mura in Maribor.
Fotografija: Prvi podajalec Olimpije Asmir Suljić je dvoboj proti Gorici izpustil zaradi lažje poškodbe, jutrišnjega proti Aluminiju in njegovemu velikemu upu Dejanu Petroviću (levo) najbrž ne bo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Prvi podajalec Olimpije Asmir Suljić je dvoboj proti Gorici izpustil zaradi lažje poškodbe, jutrišnjega proti Aluminiju in njegovemu velikemu upu Dejanu Petroviću (levo) najbrž ne bo. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor je v velikonočnem 28. kolu 1. SNL zanesljivo, a brez sijaja, zmagal še 20., ohranil 12 točk prednosti pred Olimpijo in se osredotočil le še na veliki spektakel: jutrišnjo povratno polfinalno tekmo pokalnega tekmovanja v Murski Soboti, kjer bo branil minimalno prednost z 1:0. Olimpija bo že nocoj v Stožicah lovila pokalni finale in bo proti Aluminiju branila prednost z 2:1 iz Kidričevega.

Velika osmoljenca prazničnega ligaškega konca tedna sta bila pokalna izzivalca zeleno-belih in vijoličnih, Aluminij in Mura. Oba sta še kandidata za tretje ali četrto mesto, ki zagotavljata uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo in sta se brez preračunljivosti zavoljo pokalnih tekem lotila ligaških gostovanj v Celju in Kranju. Vknjižila sta poraza, ki sta bila vse prej kot posledica njunih slabih predstav ali premoči gostiteljev. Aluminij je bil silno neučinkovit, Mura pa tudi zelo naivna: po vodstvu z 1:0 si je privoščila nespretni posredovanji v kazenskem prostoru, po katerih je glavni sodnik, Mariborčan Bojan Tkalčič, pokazal na belo točko. Soboški darili je Luka Majcen spremenil v Triglavovo zmago in v jezo trenerja Mure Anteja Šimundže.

»S pomočjo sodnikov nismo prišli do treh točk,« je označil krivca soboški trener, ki je v slogu svojega bivšega kluba nerodnost svojih igralcev ob branjenju in premetenost strelca Majcna bržčas izkoristil tudi za psihološki manever pred sredino tekmo v polni Fazaneriji proti Mariboru. Vijolični so z Rudarjem profesionalno izpeljali tekmo, čeprav niso blesteli. Skoraj 70 minut so igrali z igralcem več po izključitvi Roberta Pušaverja v 24. minuti, Luka Zahović je z bele točke zadel vratnico, pa vendar šele v 87. minuti razblinili dvome o zmagovalcu, ko je Marcos Tavares z bele točke zabil svoj 149. ligaški gol.

Luka Zahović (desno) je zamudil priložnost, da bi se še bolj približal prvemu strelcu Rudiju Požegu Vancašu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Luka Zahović (desno) je zamudil priložnost, da bi se še bolj približal prvemu strelcu Rudiju Požegu Vancašu. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Safet Hadžić: Spodrsljaj pomeni poraz


Olimpija pod vodstvom trenerja Safeta Hadžića zmaguje in kaže nadvse spodobno podobo. Z njim na klopi je zmagala na vseh štirih tekmah v sezoni (v prvem delu prvenstva še Domžale in Rudar), toda najpomembnejša ta trenutek je današnja, ki je lahko zelo pomenljiva. Če bodo Ljubljančani zapravili prednost, bo sezona že zaznamovana kot klavrna.

»Povsem jasno je, to je tekma, ki jo moramo izpeljati tako, da se bomo uvrstili v finale. Če se ne bomo, se ve, kaj nas čaka. Ne pričakujem lahke tekme, odločali bosta tudi dnevna forma in sreča. Aluminij je všečen, z igro si ustvarja priložnosti. Če ne bomo povsem osredotočeni na tekmo, je to lahko naš konec. Spodrsljaj pomeni hud poraz,« je izpostavil ključne podrobnosti pred tekmo meseca 50-letni Ljubljančan, ki je v dveh tekmah pošteno premešal moštvo. V ligaških zmagah z 2:0 proti današnjim tekmecem in s 3:1 proti Goričanom je uporabil kar 19 nogometašev.

V Stožicah, kjer se bo tekma začela ob 20. uri, bo glavni sodnik Nejc Kajtazović, Olimpiji pa za napredovanje v finale, ki bo 30. maja v Celju, zadostuje vsak neodločen razplet in tudi poraz z 0:1.

Jamajčan Shamar Nicholson (v sredini) je v Krškem zabil že 10. gol v sezoni. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Jamajčan Shamar Nicholson (v sredini) je v Krškem zabil že 10. gol v sezoni. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Domžale v najboljšem položaju


Velikonočno kolo se je razpletlo po meri Domžal. Tekmecem so po težko priigrani zmagi v Krškem ušle, hkrati pa so gostitelje utrdili na zadnjem mestu. Domžale imajo najboljše izhodišče v boju za 3. mesto. Prvi zasledovalec Celje ima povrhu še slabši izkupiček v medsebojnih tekmah, Muri pa bi pokalni boj tudi z uvrstitvijo v finale lahko pustil neprijetne posledice v prvenstvu.

Več iz te teme:

Komentarji: