Olimpija bo v pičlih 24 dneh igrala osem derbijev

V tem koledarskem letu trije od štirih ljubljansko-štajerskih derbijev. Že v 1. kolu spopad Ljubljančanov v Spodnji Šiški.
Fotografija: Bojan Jokić (ob njem vodja tekmovalnega sektorja NZS Renata Podviz Čeferin) je namenil svojemu bivšemu klubu Triglavu pokalno pot v Brežice. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Bojan Jokić (ob njem vodja tekmovalnega sektorja NZS Renata Podviz Čeferin) je namenil svojemu bivšemu klubu Triglavu pokalno pot v Brežice. FOTO: Roman Šipić

Nogometaše Olimpije čaka začetek sezone, nabit s čustvi in motivacijsko energijo. Zeleno-beli bodo v prvih treh kolih igrali le derbije: najprej mestnega v Šiški, nato regijskega v Stožicah in slovenskega pod Kalvarijo. To je določil včerajšnji žreb tekmovalnih parov sezone 2019/20 v 1. SNL.



V kongresnem središču Brdo so se zbrali predstavniki 26 najboljših nogometnih klubov pri nas. Vodilna deseterica je izvedela za imena tekmecev, s katerimi si bo delila medijsko pozornost od 13. julija do 16. maja, šest klubov več bo igralo v 2. ligi med 28. julijem in 16. majem. Prihodnjo pomlad je namreč treba prej zaključiti državno prvenstvo, prihaja leto eura 2020 …


Kroglice v rokah Jokića


Razplet glavnega dejanja – žreba parov 1. SNL – je bil po meri navijačev. Že prvo kolo nove sezone prinaša prvi mestni derbi po 27. marcu 2010, ko je bil Interblock boljši od Olimpije z 2:1 (Horvat, Fink; Purović). Dobrih 9 let in 3 mesece pozneje bosta druga ljubljanska tekmeca odprla sezono na istem štadionu v Spodnji Šiški, na katerem domuje Bravo. Morda je imel predsednik NZS Radenko Mijatović prav, ko je napovedal eno najbolj zanimivih sezon doslej: pogled na prizorišče včerajšnjega žreba, razstavljene drese desetih članov 1. SNL in izvedbo plesa kroglic je bil na visoki ravni. Bomo videli, kako uspešno roko je imel pražnje oblečeni kapetan reprezentance Bojan Jokić za prvoligaše. Jokić je najhitreje poslal v ogenj nogometaše Olimpije, ki bodo igrali julija pri povprečni temperaturi 40 stopinj Celzija, tako močan ritem derbijev bodo sprejeli Ljubljančani.



Zeleno-beli bi lahko med 11. julijem in 4. avgustom igrali natančno osem tekem, le zadnja med njimi pa naj bi bila na papirju manj zahtevna. Sezono bodo namreč odprli na drugi julijski četrtek, ko bo obiskal Stožice latvijski Rigas, povratna tekma 1. kola kvalifikacij bo teden pozneje v Rigi. Vmes bodo igrali Ljubljančani še mestni derbi v Spodnji Šiški, kar je zagotovilo za spektakel, tribune na »Žaku« bi lahko pokale po šivih. Če bi Olimpija preskočila Rigas, jo čaka 25. julija in 1. avgusta dvoboj s turškim Malatyasporjem. Najmanj tako intenzivno zanjo bo tudi v derbiju Ljubljanske kotline (20. 7.), ko bodo igrale v Stožicah Domžale, in slovenskem clasicu pod Kalvarijo (27. 7.), v katerem nikdar ni popuščanja. Olimpija in Maribor bosta tri od štirih ligaških derbijev igrala že letos. Šele tekma 4. kola SNL s Triglavom bo za trenerja Safeta Hadžića pomenila olajšanje … Čeprav je prav v tovrstnih izzivih najtežje ohraniti zbranost. Seveda je treba dodati, da čaka podobna misija kot Ljubljančane tudi druge slovenske predstavnike v boju za evropsko ligo in ligo prvakov, toda Domžale in Maribor bosta imela v prvih kolih vendarle navidez »lažje« delo od Olimpije.


Za takšen ritem tekem bi morali živeti


To je ritem po meri navijačev in hkrati edinstvena priložnost za nogometaše: ti bi morali živeti za obdobja, kakršno bo julijsko. Le v najmočnejših tekmah je možno razkriti svojo kakovost in narediti korak naprej v očeh svojega trenerja in – menedžerjev. Včerajšnji žreb, ki je bil delno dirigiran (nekateri štadioni bodo občasno zasedeni, kranjski pa v 1. kolu še ne bo nared) je bil pravšnji uvod v sezono. Bomo videli, ali bo kdo ogrozil primat Maribora in Olimpije, ki sta nazadnje prepustila vrh tretjemu prav v zadnji sezoni z dvema ljubljanskima kluboma – leta 2010 je namreč končal na čelu Koper.



Če sta vstopila v 1. SNL povratnik Tabor Sežana in novinec Bravo, bo še močneje spremenjena 16-članska druga liga. Ta bo premogla kar štiri povratnike: Gorico in Krško, ki sta izpadla iz 1. SNL, ter Koroško Dravograd in favorizirani Koper, ki sta naredila korak navzgor iz tretjih lig. Pred nami je torej zanimivih deset mesecev in že 29. sezona po vrsti. Jubilejna 30. sezona, ki bo sledila, bo sovpadla s 100. obletnico delovanja NZS.

Preberite še:

Komentarji: