Olimpija favorit večera, toda Latvijci ne bodo kar tako spustili hlač

Ljubljančani ob 20. uri odpirajo evropsko sezono z latvijskim klubom RFS. V Stožicah naj bi se zbralo slabih 5000 navijačev.
Fotografija: Stefan Savić bo eden od ljubljanskih adutov na drevišnji evropski preizkušnji v Stožicah. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Stefan Savić bo eden od ljubljanskih adutov na drevišnji evropski preizkušnji v Stožicah. FOTO: Leon Vidic

Drugi julijski četrtek prinaša letošnji evropski krst tudi ljubljanskim nogometašem. Prvi tekmec Olimpije se zdi pravšnji za uspešen začetek poletja pod dežnikom Uefe, latvijski RFS omogoča Ljubljančanom pogled proti 2. kolu kvalifikacij za evropsko ligo, v katerem jih čaka turški Malatyaspor. Toda danes vendarle ni čas za spopad s Turki, Olimpijo čaka velikanski izziv že veliko prej.



Slovenija je bolj nogometna država od Latvije, Olimpija s »predhodnicami« pa klub z veliko daljšo in večjo tradicijo kot Rigas FS, ob tem tudi stavnice pripisujejo vlogo absolutnega favorita Ljubljančanom … Je torej zmagovalec slovensko-latvijskega dvoboja znan?


Nad Rigas preverjene sile prejšnje sezone


»Kje pa! Mi gotovo ne bomo podcenili Latvijcev, saj nimajo tako naivne ekipe, kot bi si kdo mislil. Čaka nas strahovito velik izziv in izjemno zahteven večer, v katerem bomo poskušali iztržiti čim boljši izid pred povratno tekmo v Rigi,« opozarja Olimpijin trener Safet Hadžić, ki seveda ve, da je možno najmočneje opozoriti nase prav v Evropi. »Seveda se zavedam, da vloga favorita pripada nam,« dodaja Hadžić.



Da si Olimpija ne more privoščiti podcenjevanja kogarkoli na stari celini, je znano že več let. Spomini na boleče izkušnje v prvih kolih evropskih pokalov so sveže. Ne nazadnje tudi »prejšnja« Olimpija ni imela najlepših trenutkov proti moštvom z obale Baltika. Zeleno-beli so namreč resda opravili zgodovinski prvi izpit v letu 1992 z estonskim klubom Norma – nato je prišel na legendarni Bežigrad tedaj najmočnejši klub na stari celini, AC Milan –, leto pozneje pa jim je pokvaril načrte prav Skonto iz Rige …

Morebitni začetni enajsterici Olimpije in Rigasa. FOTO: Delova Infografika
Morebitni začetni enajsterici Olimpije in Rigasa. FOTO: Delova Infografika


Hadžić bo tudi nocoj spoštoval nogometno logiko, gotovo bo poslal v ogenj večino udarnih sil iz (vrhunca) prejšnje sezone, saj to okostje igralcev vendarle deluje najbolj čvrsto in uigrano. To pomeni, da bi lahko dobili priložnost za igro pred vratarjem Nejcem Vidmarjem Boakye, Bagnack, Šme, Jurčević, Tomić, Putinčanin, Brkić, Savić, Suljić in Kidrič, ki so začeli tudi generalko s Partizanom, najbrž bosta ogrela navijače tudi strelec zmagovitega gola Endri Čekiči in novinec Luka Menalo, morda še kdo. Drevi se namreč Ljubljančanom ponuja edinstvena priložnost za dokazovanje doma in na tujem. Vsak evropski uspeh dokazano šteje in dviguje vrednost delnic posameznih igralcev. Ob tem pa bo – med vsemi štirimi člani 1. SNL – ta teden le Olimpija igrala pred svojimi navijači, torej bo požela daleč največ pozornosti slovenskih medijev in navijačev. To je edinstvena priložnost za promocijo, ki je ne velja zamuditi.


Podobno kot s Partizanom?


Hadžić je imel na voljo dovolj informacij za optimalno pripravo na tekmo; njegov branilec Vitalijs Maksimenko pozna Rigas kot lastni žep (kljub vsemu najbrž ne bo nared za udarno enajsterico, najbrž bo sedel na klopi), dovolj podatkov o Latvijcih premore tudi Hadžićev nekdanji šef v taboru slovenske reprezentance – latvijski selektor Slaviša Stojanović

Safet Hadžić bo poskušal drevi iztržiti čim bolj ugoden izid za Olimpijo. FOTO: Roman Šipić
Safet Hadžić bo poskušal drevi iztržiti čim bolj ugoden izid za Olimpijo. FOTO: Roman Šipić


Ključna bo vendarle podoba domače enajsterice na igrišču in njen učinek pred vrati Latvijcev. Admir Suljić, Stefan Savić in soigralci lahko računajo na podporo približno 4000 navijačev, morda še kaj več, če bi izkoristili paketni ogled tekme vsi, ki so bili navzoči na jugoslovanski klasiki s Partizanom (1:0). Tekma med Olimpijo in Rigas FS je že pritegnila interes medijev; drevi naj bi se zbralo v Stožicah približno 40 novinarjev in fotografov.

Ljubljančani bodo gotovo poskušali z žogo v nogah priti do kazenskega prostora gostov, saj premorejo v svojih vrstah dovolj igralcev s potezo več. Bomo videli, kako bodo trli obrambo gostov, ob tem pa pazili na svoja vrata – v tovrstnih večerih morajo gostitelji poskušati ohraniti nedotaknjeno mrežo, česar se zaveda tudi Hadžić. Kakršenkoli izid brez prejetega gola bi bil namreč ugoden za Olimpijo.



Malatyaspor, ki čaka zmagovalca tega dvoboja v 2. kolu? Naj ostane v ozadju; za Turke, ki bodo začeli sezono šele 16. avgusta – tekmi 2. kola kvalifikacij za EL pa bosta 25. julija in 1. avgusta –, bo časa več kot dovolj po bitki z Latvijci, priložnost za morebitno presenečenje pa mamljiva.

Preberite še:

Komentarji: