Olimpija je pol ure letela, zadnje minute pa dihala na škrge

V 5. kolu 1. SNL je Maribor tretjič zapored izgubil v Sežani, Mura je na Bonifiki nadaljevala odličen niz, a prejela prvi gol, Gorica in Celje prvič zmagala.
Fotografija: Olimpija je po učinkovitem uvodu na koncu trepetala in le prišla do prve prvenstvene zmage. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Olimpija je po učinkovitem uvodu na koncu trepetala in le prišla do prve prvenstvene zmage. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Mura je na Bonifiki zanesljivo premagala še Koper in se s četrto zmago zasidrala na vrhu lestvice 1. SNL, toda v 5. kolu je prišlo tudi do zasukov. Olimpija je v lokalnem derbiju z Domžalami prišla do pomembne prve zmage v sezoni tako kot prvak Celje, ki je odpravil Bravo. Tudi Gorica je prvič osvojila poln izkupiček in na zadnje mesto poslala poraženi Aluminij. Pred nedeljskim derbijem v Ljudskem vrtu pa je Maribor še tretjič zapored izgubil na gostovanju v Sežani.

Prevlada Sobočanov v prvem delu sezone je res šampionska. Na koprski Bonifiki je Kevin Žižek načel domačo mrežo z lepim volejem že v 37. sekundi, v 47. minuti pa je bilo že 3:0 za Muro, ki je, če ne drugega, tekmecem dopustila, da so sploh prvič v sezoni v domačem prvenstvu premagali vratarja Matka Obradovića. Kar 417 minut je zdržal brez prejetega gola.

Le 37 sekund je Kevin Žižek potreboval za prvi gol na Bonifiki. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Le 37 sekund je Kevin Žižek potreboval za prvi gol na Bonifiki. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo


Dario Kolobarić zastreljal izenačenje


Dež, spolzko igrišče in hitra žoga. V Stožicah je bil derbi Ljubljanske kotline prve pol ure dinamičen in učinkovit. Ljubljančani so ga odprli z golom z bele točke, potem ko je Andraž Žinić nerodno ustavljal prodirajočega Endrija Čekičija. Zanesljiv izvajalec je bil Đorđe Ivanović, ki je v 19. minuti po lepi podaji Timija Maxa Elšnika z leve strani z glavo zabil gol za drugo vodstvo. Vmes je Janez Pišek izenačil. Učinkovit uvod je v 28. minuti po podaji iz kota zelo spretno z glavo dosegel še mladi Radivoj Bosić. Toda Olimpija ni zdržala ritma, po znižanju Domžalčanov prek Damjana Vukliševića v 72. minuti je trpela in se z zadnjimi atomi moči ubranila domžalskih napadov. Prvi strelec Domžal Dario Kolobarić je bil najbližje izenačenju, a je izgubil dvoboj iz oči v oči z domačim vratarjem Žigo Frelihom.



Sežansko neprijetno igrišče


Vse je po starem, tudi Maribor z Maurom Camoranesijem na trenerskem stolčku je stopil na mino na Krasu na gostovanju pri CB24 Taboru. Sloviti Argentinec se lahko tolaži, da sta njegova predhodnika Darko Milanič in Sergej Jakirović izgubila z višjim izidom, z 1:4, on pa z 1:3.

Đorđe je prvega od dveh golov dpsegel iz bele točke. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Đorđe je prvega od dveh golov dpsegel iz bele točke. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Še je kriza, so lahko ugotavljali privrženci vijoličnih po novi boleči zaušnici. Tudi v tretji tekmi pod Camoranesijevo taktirko ni bilo prav veliko obrisov igre, s katero bi lahko Maribor vlival strah tekmecem. Strateg Mariborčanov je sicer v svoji filozofiji izpostavil, da štejejo le zmage, toda brez igre, ki bo imela tudi sijaj, bo njegov trenerski življenjepis vse prej kot uspešen.

»So igrišča, ki so ti prijetna, a tudi manj prijetna. To je brez dvoma štadion, ki očitno Mariboru ne ustreza in mu ne omogoča igre. Na njem se je treba bojevati,« je Camoranesi, sicer strasten in nepopustljiv bojevnik med igralsko kariero, razkril, zakaj v Sežani močno piha tekmecem v prsa tudi takrat, ko ni kraške burje.

Silovita nogometna burja je z rušilno močjo pihala sredi prvega polčasa. Šele tretjo, četrto veliko priložnost Sežancev je Marko Krivičić spremenil v čudovit gol po lepi podaji Djala Baldeja. Po povišanju prednosti na 2:0 z golom Grka Christosa Rovasa je mariborski rezervist Rok Kronaveter znova vlil gostom nekaj upanja z zadetkom po strelu z enega metra, a je 21-letni Hrvat Mihael Briški po podaji iz kota z glavo hitro razblinil negotovost.


Maribor s starimi grehi, slab in počasen


Mariborčani so bili slabi, prepočasni in so lahko srečni, da že do polčasa niso prejeli porcije golov, po kateri bi se lahko pripravljali le še za nedeljski veliki derbi v Ljudskem vrtu, v katerem bo gostil Olimpijo. Zeleno-beli so sinoči gostili Domžale, v sredo bodo pričakali še Gorico, z dvema polnima izkupičkoma pa bi lahko ujeli vijolične. Camoranesi, ki se na začetku mandata kar pošteno lovi pri izbiri najboljše enajsterice in vloge posameznikov, se je že zazrl v derbi.

Mihael Briški je potrdil zmago Tabora proti Mariboru. FOTO: Matej Glavina
Mihael Briški je potrdil zmago Tabora proti Mariboru. FOTO: Matej Glavina


»Temeljito se moramo pripraviti, pozabiti Sežano in se usmeriti k naslednji tekmi. Zdaj moramo izkoristiti priložnost za uspešen delovni teden. Zavedamo se, da nas čaka zelo pomembna tekma,« je v udarniškem slogu razmišljal sloviti mož, ki ga je pošteno ukanil novinec na prvoligaški sceni Goran Stanković.

»Odločila sta pristop in odnos, zato si fantje zaslužijo čestitke,« je kratko in jedrnato strnil misli nekdanji trener Olimpijinega mladinskega moštva, ki je bilo v minuli sezoni do prekinitve prvenstva v 17. kolu zaradi pandemije vodilno na lestvici.



Gorica je boj za obstanek pod vodstvom novega trenerja Gordana Petrića začela z zmago proti Aluminiju.

»Čestitke si zaslužijo igralci, ki so uvideli, da zmorejo in da lahko odigrajo tekmo brez prejetega gola. To je velika zmaga, a ne sme biti evforije,« je poudaril 51-letni Srb.

Enajsterici
Enajsterici



Preberite še:

Komentarji: