Olimpija na Finskem: previdno in z mislijo na nedeljski derbi

Ljubljanski nogometaši bodo v Helsinkih danes branili prednost treh golov iz Stožic.
Fotografija: Issah Abass bo drevi močno orožje Ljubljančanov.
Odpri galerijo
Issah Abass bo drevi močno orožje Ljubljančanov.

Helsinki – Nogometaši Olimpije so po mučnih tednih tako zaradi vročine kot slabših rezultatov na štartu nove sezone državnega prvenstva prispeli v blagodejno svežino finskega podnebja (18 stopinj Celzija), kjer bodo proti tukajšnjemu prvaku HJK potrjevali uvrstitev v 4. kolo kvalifikacij za ligo prvakov. V Stožicah so bili zmaji pred tednom dni prepričljivo boljši s 3:0 (Issah Abass 2, Rok Kronaveter). Na današnji tekmi, ki se bo začela ob 18. uri po slovenskem času (ob 19. po lokalnem) si želijo potrditi obračun v play-offu za skupinski del tega tekmovanja proti slovaškemu Spartaku iz Trnave, ki mu je spodrsnilo proti beograjski Crveni zvezdi.



Ni skrivnost, da so si v taboru zmajev za tekmeca želeli prav srbskega prvaka, zato je bil ob odhodu z brniškega letališča glavna tema pogovorov nasprotnik v naslednjem kolu. Toda hkrati so zeleno-beli ohranili najvišjo raven previdnosti, saj se zavedajo, da si morajo napredovanje in dvoboja s slovaškim predstavnikom še dokončno zagotoviti na Telia 5G areni, ki ima igrišče z umetno travo in 10.770 sedeži. Ljubljančani so na sever Evrope prispeli poudarjeno samozavestni tudi zaradi nedeljske premierne zmage v domačem prvenstvu proti Triglavu v Kranju (4:0). »Upam, da bo180mo nadaljevali v tem ritmu, da zmagujemo, da dajemo gole, in jih ne dobimo. To bi bil najboljši scenarij, a zdaj nas najprej čaka drugi del tekme s Helsinki. Imamo lepo prednost, vendar nas to ne sme uspavati. Čaka nas težka tekma, verjamem pa, da se bomo domov vrnili zadovoljni. Pričakujem, da bodo Finci bolj napadalni, da bodo bolj odprti kot v Ljubljani. Morajo dati gol, tu pa vidim našo priložnost, da imamo več prostora in da pridemo do zadetka, ki bi nam olajšal delo,« razmišlja začasni trener Olimpije.


Umetna trava ni težava


Tokrat ne more računati na Matica Črnica, saj si je štajerski bočni napadalec v prvem dvoboju prislužil rdeči karton in izključitev po nespametnem prekršku v končnici tekme. Toda zaradi tega nima preveč skrbi, saj ima na voljo kakovostno enakovredne zamenjave. Druga stvar je, da mora pri sestavljanju zasedbe upoštevati tudi nedeljski prvenstveni derbi z Mariborom. V primerjavi s prvo tekmo bi lahko zdaj od prve minute priložnost dobil Stefan Savić ali Asmir Suljić. Tudi Olimpijin vezist Nik Kapun se zaveda, da je najprej treba skočiti in šele potem reči hop. »Čaka nas drugi del naloge, imamo lepo popotnico, toda v povratni dvoboj moramo iti z mislijo, da je rezultat 0:0. Pričakujem težjo tekmo kot na domačem štadionu, toda mi smo samozavestni, pripravljeni na napredovanje,« sporoča Kapun, ki v umetni zelenici ne vidi posebne grožnje za Olimpijo: »Tudi v prejšnjem kolu smo v Belfastu igrali na umetni travi, pa ni bilo nobenih težav.«


Štiglec napet kot puška


Napet kot puška je tudi novopečeni očka, levi bočni branilec Dino Štiglec, ki igra v življenjski formi, čeprav ima v tej sezoni v napadalnih akcijah še nekoliko zahtevnejše naloge na sredini igrišča. »Najprej je bilo to malce nenavadno, toda kot profesionalec se prilagodim zahtevam in navodilom trenerja. Smo kakovosten tekmec in če bomo odigrali tako, kot znamo, ne bi smelo biti vprašanj o tem, ali bomo prišli naprej,« meni Štiglec, eden od štirih hrvaških igralcev v Olimpiji, ki bi bila z uvrstitvijo v play-off za uvrstitev v evropsko ligo nagrajena s skupno 1.120.000 evri nagrade od Evropske nogometne zveze. Da o zagonu za preboj v skupinski del tekmovanja niti ne razpredamo. Verjetna postava Olimpije: Ivačič; Putinčanin, Ilić, Zarifović, Štiglec; Tomić; Avramovski, Kapun, Kronaveter, Savić; Abass. Tekmo bodo sodili Ukrajinci z Jevgeneom Androvskijem v glavni vlogi.


Finci ne mečejo puške v koruzo


V taboru finskega prvaka HJK zadržano pričakujejo povratno tekmo z Olimpijo, a nikakor ne mečejo puške v koruzo. Trener HJK Mika Lehkosuo je že takoj po prvem obračunu dejal: »V nogometu nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Morda bomo zgodaj zadeli ali pa bo Olimpijin igralec na začetku tekme prejel rdeči karton.To bi lahko stvari postavilo na glavo. Mi se ne predajamo.« Pri HJK so se medtem odpovedali slovenskemu napadalcu Filipi Valenčiču. Nekdanji član Olimpije se je prejšnji teden preselil k norveškemu prvoligašu Stabaeku.

Komentarji: