Olimpija nad Maribor nikoli več z Milanom Mandarićem?

V 11. kolu 1. SNL danes drugi veliki derbi v sezoni med Olimpijo in Mariborom. Ljubljančani že pet let in pol brez zmage v Stožicah.

Objavljeno
28. september 2019 09.01
Posodobljeno
28. september 2019 09.01
Luka Menalo je bil v Ljudskem vrtu do izključitve Vitalijsa Maksimenka nerešljiva uganka za vijolične, pri katerih je Rudi Požeg Vancaš (desno) eden od najmočnejših adutov. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljubljana - Prvi veliki derbi sezone konec julija v Ljudskem vrtu še ni imel tako močnega tekmovalnega naboja, kot ga bo imel današnji ob 17. uri v ne povsem polnih Stožicah. Olimpijin prvi ligaški vrhunec sezone je že minil, Mariborov se nakazuje. Razmerja sil pred 42. derbijem po vrnitvi zeleno-belih v 1. SNL so se spremenila: Olimpija z nejasno prihodnostjo je izgubila del naboja in tudi višjo prednost, kot so zdajšnje pičle tri točke, Maribor je z nizom petih zmag ujel šampionsko samozavest.

Stanju duha se pri Olimpiji ni mogoče izogniti. Predsednik kluba Milan Mandarić je pri družini v ZDA, kjer morda išče svojega naslednika, ali kuje načrte za čim bolj časten umik. Derbi zanj že lep čas ni več nepogrešljiv dogodek in priložnost za sprostitev v svojem najljubšem hobiju, v katerem je tudi v Sloveniji doživel nekaj svetlih trenutkov.

Kdo ve, Olimpija morda nikoli več ne bo napadla Maribora s predsednikom Mandarićem. Julijskega je Olimpiji in Mandariću deloma ukradla prestroga izključitev Vitalijsa Maksimenka po vsega petnajstih minutah glavnega sodnika Mateja Juga, potem ko je bila v tistem obdobju igriva, učinkovita in v naletu. Za današnji derbi se mora trener Safet Hadžić spopadati z vsem po malem, največ pa s tem, da igralce odvrne od skrbi za prihodnost.

320
proti 307 v točkah je za Maribor, odkar Olimpiji predseduje Milan Mandarić


»Ne moremo ubežati od težav. Plač še ni, zato lahko le upam, da bodo igralci za 90 minut pozabili na vse skrbi in se povsem osredotočili na derbi. Seveda je ta zelo pomemben, ni pa odločilen,« je ob kovanju taktičnih različic in udarne začetne enajsterice povedal Hadžić, ki verjame, da lahko Olimpijo zapelje do šampionskega naslova.

Po tem, kar so igralci pokazali v derbiju Ljubljanske kotline, se Hadžiću ni treba bati njihovega odziva, kvečjemu tega, kako se bo v derbiju postavil Maribor. Ni dvoma, da je Darko Milanič po kriznem obdobju, ko so ga že večkrat podili z Mladinske ulice, spravil k življenju Maribor, pri katerem četrtino začetne enajsterice tvorijo nekdanji zeleno-beli igralci: Denis Klinar, Nemanja Mitrović, Rok Kronaveter. Pri Olimpiji bo med enajstimi le en Mariborčan, Denis Šme.

Safet Hadžič, trener Olimpije
»Razmišljamo o zmagi, saj si želimo priigrati še nekaj točk zaloge pred vijoličnimi. Verjamem v moštvo in igralce, ki imajo značaj. Vem, da bodo 'umrli' za to tekmo. Ko je treba, so pravi. Prvi derbi je bil v obdobju evropskih tekem, zdaj smo oboji osredotočeni le na prvenstvo. Bagnackova odsotnost se bo poznala, toda prav tako verjamem, da ga bo Vitalijs Maksimenko kakovostno nadomestil.«


Tekme s slabšimi in zmage so za Milaniča prišle kot naročene. Vprašanje je le, kaj je odločilno dvignilo formo in rezultate moštva, njegove odločitve ali evolucija, ki sta jo najbolj zaznamovala vrnitev rekonvalescentov Luke Zahovića ter Rudija Požega Vancaša? Ali konec tekmovanja na dveh frontah?


Menalo, Savić vs. Požeg Vancaš, Hotić


Olimpija je pretežni del sezone napadala in zabijala na pogon Luke Menala in Anteja Vukušića (7 golov), v zadnjih dveh tekmah se je prebudil še Stefan Savić. Ljubljanski krilni dvojec napadalcev je za zeleno-bele navijače najboljši v državi, mariborski Požeg Vancaš, Dino Hotić za vijolične. Statistično sta navkljub kar 264 igralnim minutam manj krepko boljša Mariborčana (8 golov, 7 asistenc proti 7/3), toda Ljubljančana sta zaradi hitrosti in prodornosti tako rekoč neulovljiva in bolj vplivata na Olimpijino igro in učinek.

Darko Milanič, trener Maribora
»Derbi je vedno vrhunec v naši ligi, ker je tekmovalen in ima prestiž. Je povsem drugačen od drugih tekem. Na igrišču bo veliko kakovosti, čustev in bojevitosti, zato bo v veliki meri razplet odvisen od tega, kako se bomo nanj pripravili. Zelo agresivno se bomo morali postaviti, ker so tekmeci hitri in imajo dober strel z razdalje. Škoda, ker Vrhovec ne bo igral, nadomestil ga bo Cretu.«


Še dva sila pomenljiva dvoboja bi lahko nagnila jeziček na tehtnici na eno ali drugo stran. Prvi je Endri Cekici – Rok Kronaveter, drugi Ante Vukušić – Luka Zahović. Toda tudi za ta velja podobna ocena prvemu. Statistično sta glede na igralne minute v prednosti Mariborčana, igralsko in za igro vplivnejša sta hitrejša Ljubljančana. V zvezni vrsti Tomislav Tomić nima enakovrednega izzivalca.

Glavni sodnik derbija bo Kranjčan Nejc Kajtazović.
Kronaveter, Klinar, Mitrović so bivši zeleno-beli v vijolični začetni enajsterici.
Bagnack pri Olimpiji in Vrhovec pri Mariboru bosta izpustila derbi.


Olimpija in Maribor bosta oslabljena za pomembna člena v igri, Ljubljančani za štoperja Magnyja Bagnacka, Mariborčani za zadnjega zveznega igralca Blaža Vrhovca.

Bojan Prašnikar, bivši trener Olimpije in Maribora
»Derbi je vrhunec lige, pri čemer pa bo odločal samo o razporeditvi na vrhu lestvice. Oboji so že bili v krizi, z dobrimi rezultati pa zdaj nekako uravnavajo podobo. Dejstvo je, da nihče ne želi izgubiti, seveda si oboji želijo čim boljšega izida. Sem zelo mešanih občutkov, ker ne vem, česa so sposobni.


17 tekem, 17:17


V obdobju Mandarićevega predsedovanja sta Olimpija in Maribor igrala 17 ligaških derbijev. Maribor je za zmago boljši (5:4) toda razlika v golih je izenačena – 17:17. V 18. derbi gre Olimpija z nizom štirih tekem brez poraza. Obe zmagi je dosegla v Ljudskem vrtu. In tudi preostali dve. Zadnja Olimpijina zmaga v Stožicah sega v marec leta 2014. Zato pa je bila Mandarićeva Olimpija uspešnejša pri osvajanju lovorik: 4:3. Maribor je krajši za pokalno. V seštevku točk je Maribor boljši. Osvojil jih je 320, Olimpija 307.