Olimpija ne želi predati naslova v Mariboru

Na današnjem prazniku v Ljudskem vrtu v pričakovanju potrditve 15. šampionske zvezdice

Objavljeno
11. maj 2019 14.01
Posodobljeno
11. maj 2019 14.04
Maribor bi si v primeru zmage nad Olimpijo zagotovil naslov prvaka in novo priložnost za naskok na ligo prvakov. Foto Tadej Regent
Ljubljana - Ognjemet in penina sta pripravljena. Da se bo nebo nad Ljudskim vrtom razsvetlilo v vijoličnem sijaju in da se nazdravljalo v čast 15. šampionski zvezdici, pa bo treba opraviti še najpomembnejši korak: v današnjem velikem derbiju 32. kola mora Maribor premagati Olimpijo. Jubilejni 40. derbi v prvem desetletju od vrnitve Olimpije v 1. SNL se bo začel ob 17.45. Prvo dejanje 32. kola je bilo že včeraj, danes bo še tekma v Krškem, jutri pa v Kranju.

image
Najučinkovitejši Mariborčan v Olimpijinem dresu Rok Kronaveter (levo) bo imel v Ljubljančanu v Mariborovem dresu Blažu Vrhovcu tesnega čuvaja. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Zlatko Zahović, Darko Milanič, Marcos Tavares in drugi vijolični osvajalci lovorik so na današnjo soboto čakali 349 dni. Toliko je namreč minilo od zadnje ligaške tekme sezone 2017/18, ki je pomenila, da jim je Olimpija še drugič speljala pokal za prvenstvenega zmagovalca, odkar se je v Ljubljani pojavil Milan Mandarić.

8,7
milijona evrov je vredna verjetna začetna enajsterica Maribora (vir: Transfermarkt).


Oddolžitev za vse travme, ki so jih zeleno-beli povzročili vijoličnim, sicer že lep čas ni več vprašljiva, saj je Maribor v drugi del sezone šel z debelimi devetimi točkami prednosti in bolj zdravim stanjem v moštvu. Toda vendarle manjka še pika na i, potrditev naslova. Maribor potrebuje zmago, da bi prepričal nogometno Slovenijo o svoji premoči in da bi ovrgel ocene, da je prvak zavoljo vseh Olimpijinih peripetij. Potrebuje jo, da bi se veselil pred svojimi navijači in ne v gosteh »tam nekje«. In da bi se že lahko spogledoval z naskokom na ligo prvakov.

 


image
Na zadnjem derbiju v Ljudskem vrtu je ta dogodek, ko je Asmir Suljić posredoval pred Luko Zahovićem, razjezil mariborske navijače. V ozadju Tomislav Tomić, ki je s projektilom odločil zmagovalca. FOTO: Tadej Regent/Delo


Zlepa ali zgrda


Mariborska zmaga navzven še ni bila tako blizu vse od jeseni 2017, ko so zeleno-beli zadnjič klecnili pod Kalvarijo. Milanič ima namreč na voljo samozavestno moštvo, ki je nanizalo 17 tekem brez poraza. Zadnjega, kajpak, mu je prizadejala prav Olimpija v Ljudskem vrtu. Izolan se ubada s sladkimi skrbmi, najmočnejši aduti so zdravi, nabrušeni in v vzponu forme. Če osvajalca enajstih lovorik na mariborski klopi kaj zmoti v pripravi za tekmo, je to izbira taktike in pristopa.

4,35
milijona evrov je vredna verjetna začetna enajsterica Olimpije (vir: Transfermarkt).


Kot izrazito pragmatičen trener, ki se je lansko pomlad spustil v odprt boj z igralno sposobnejšo Olimpijo, je Milanič razpet med ugajanjem navijačem in popolnim tekmovalnim iztržkom po načelu, če ne gre zlepa, naj gre zgrda. V tem ima podporo tudi vrhovnega kadrovika Zahovića st. Pod vtisom spektakularnih evropskih bitk in dejstvom, da navijačev ne bo mogoče preslepiti, pa izbira ne bo prav lahka, čeprav trmasti Primorec ne da prav veliko na mnenje okolja in navijačev.


Luka in Jan za učinkoviti dan


Mariborčani so že šampioni, toda vse prej kot blagodejno nanje vplivata razpleta zadnjih dveh derbijev v Ljudskem vrtu. Oba je v velikem slogu dobila Olimpija – s 3:2 in 2:1. Mariborčani seveda računajo na konec neprijetnega niza.

»Za igralce, klub in naše navijače bo tekma izrednega pomena. Gremo po naslov. Imamo prednost na lestvici in nadzorujemo položaj, naredili bomo vse, da bi slavili skupaj z navijači,« mariborski vojskovodja Milanič ne ovinkari pri razkrivanju glavnega današnjega cilja. Dodano vrednost bi dobil v golu ali golih Luke Zahovića, ki se še ni odrekel strelskemu naslovu, ali Jana Mlakarja, žal edinega od slovenskih igralcev na igrišču z evropskim potencialom.


Ali zmaga ali čestitke


»Kaj načrtuje Maribor, nam je vseeno. Naš načrt je zmaga, če je ne bo, bomo čestitali Mariboru. Želim pa si, da bi odigrali kakovostno tekmo, ki ne bo imela nobenega vpliva na zadnji dvoboj v pokalnem finalu. Ta bo povsem druga pesem,« je sproščen pogled v Ljudski vrt usmeril Olimpijin trener Safet Hadžić, ki ima v Mandarićevem obdobju pozitivno bero proti vijoličnim.

image
Stefan Savić je močan zeleno-beli adut, Jasmin Mešanović pa mariborski. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Pred dvema letoma je Olimpija z »gasilcem« Hadžićem na klopi v polfinalu pokalnega tekmovanja izločila Maribor.
Hadžić in drugi zeleno-beli imajo še manj težav od Mariborčanov, jasno je, kako bo igrala Olimpija in tudi s kom v enajsterici.
»Če bi imel na voljo Asmirja Suljića in Gorana Brkića, bi morda igrali drugače. V napadu bo začel Haris Kadrić,« 50-letni Ljubljančan ne skriva, kdo bo v konici napada.

Olimpija je edine tri ligaške zmage v Ljudskem vrtu v tem desetletju dosegla pod Mandarićevo vladavino. Predsednika zdaj ne bo, manj bo tudi ljubljanskih navijačev. Morda slutijo, da bo vijolična »čaga« popolna.