Olimpija nežno zmlela Fince, na vrsti Spartak (VIDEO)

Slovenski prvak je s skupno zmago 7:1 proti HJK napredoval v play-off za uvrstitev v skupinski del evropske lige.
Fotografija: Olimpijin najstnik Issah Abass je HJK v dveh tekmah zabil tri gole.
Foto SPS/NK Olimpija Ljubljana
Odpri galerijo
Olimpijin najstnik Issah Abass je HJK v dveh tekmah zabil tri gole. Foto SPS/NK Olimpija Ljubljana

Helsinki – Nogometaši Olimpije so na Finskem dosegli rekordno zmago v gosteh, ko gre za mednarodne nastope. Zanesljivo so se uvrstili v 4. kolo kvalifikacij za evropsko ligo. Po domači zmagi s 3:0 so s 4:1 slavili še na severu Evrope. S tem so tudi pregnali finski urok po lanskem grenkem ekspresnem izpadu proti Vaasi že v 1. kolu kvalifikacij.

Zdaj Ljubljančane le ena ovira loči od nastopa v skupinskem delu tega tekmovanja, v play-offu se bodo pomerili s slovaškim prvakom Spartakom iz Trnave. Gostovanje v Helsinkih je bila tudi uspešna generalka pred nedeljskim prvenstvenim derbijem z Mariborom v Stožicah.

»Rad bi se zahvalil vsem članom ekipe, ki so pripomogli k tej rekordni zmagi. Za nobeno evropsko ekipo ni lahko zabiti štiri gole v gosteh. Smo v play-offu, kar je bil naš cilj pred sezono. Škoda bi bilo, da bi evropsko pot zaključili tako blizu skupinskega dela. Verjamem, da bomo tudi proti Spartaku uspešni,« je prepričan trener Aleksandar Linta, ki je takoj po tekmi že začel pripravo na derbi z Mariborom.

Zmaji so prenočili v Helsinkih, zjutraj bodo opravili regeneracijski trening, popoldan pa prispeli domov. »Z menjavami smo nekoliko spočili nekatere ključne igralce, drugi se pač morajo prilagoditi razmeram. V prvi vrsti je zdaj pomembna psihološka priprava, s tem bodo boljši tudi v fizičnem pogledu. Verjetno bodo tudi Mariborčani utrujeni, toda derbija noče nihče izgubiti, zato ne bo izgovorov za nikogar,« meni Linta pred svojim krstom na slovenskem derbiju.

»Odigrali smo dobro tekmo. Resda so bile prisotne tudi napake, a to je normalno za naš način igre. Ta zmaga je tudi lepa popotnica za derbi z Mariborom. Oboji bomo utrujeni, a bo derbi vseeno pravi. Moramo se dobro spočiti, predvsem se psihično pripraviti. Pričakujem, da bodo tribune dobro popolnjene, da bodo navijači spet naš 12. igralec,« je dejal kapetan Branko Ilić po izjemnem nizu zeleno-belih, ki so na zadnjih treh tekmah zabili 11 golov.


Skromen odpor Nordijcev


Na začetku tekme ni bilo videti, da si gostitelji želijo poskusiti nadoknaditi zaostanek s tremi zadetki s prve tekme v Stožicah. Modro-beli niso šli na juriš, se je pa njihov napadalec Klauss v 4. minuti znašel sam pred vrati Olimpije, a se ni najbolje odzval, iz neposredne bližine je zatresel zunanji del mreže. Zmaji so v napadu porabili več časa. Po strelu Stefana Savića v 14. minuti je žogi v mrežo pomagal Rok Kronaveter, a je bil v prepovedanem položaju. Štiri minute pozneje je Savić najprej osmešil domačo obrambo, ko pa bi lahko lepo zaključil, se je odločil za podajo v gozd finskih nog in osmešil še sebe.

V 20. minuti je napočil nov trenutek resnice o razmerju moči med slovenskim in finskim prvakom. Kronaveter je filigransko natančno podal v kazenski prostor in Issah Abass je zadel za vodstvo 1:0. Odtlej smo spremljali predstavo v slogu prijateljskih tekem. V 36. minuti bi lahko zeleno-beli povedli z 2:0, a je Avramovski zamujal po nevarnem predložku Kronavetra.

Prvo zrelo priložnost za gol v drugem polčasu so imeli Finci, toda Riku Riski in Klauss sta merila premalo natančno. Kmalu je prišla kazen, Daniel Avramovski je bil v 72. minuti najspretnejši v gneči na golovi črti. Nik Kapun je v 75. stresel okvir domačih vrat, odbito žogo pa je nesrečno v mrežo pospravil kapetan HJK Rafinha. V 83. minuti se je izkazal vratar Aljaž Ivačič po strelu Riskija. V 85. je častni gol za gostitelje z glavo dosegel Macauley Chrisantus. V sodnikovem podaljšku je enajstmetrovko za Olimpijo priigral Savić, strelec z bele točke pa je bil rezervist Goran Brkić.
 

Komentarji: