Olimpija ni nasedla igralčevemu zvitemu manevru

Prestop Gorana Brkića v Latvijo k moštvu Riga FC odpadel, ker Ljubljančani niso želel plačati odpravnine. Kamerunec Daniel Kamy je novi član zeleno-belih.

Objavljeno
14. februar 2020 15.00
Posodobljeno
14. februar 2020 15.24
Goran Brkić (v sredini) se ni dokopal odpravnine in se je odločil, da bo le treniral in prejemal zajetno plačo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ljubljana - Kje je Goran Brkić, se sprašujejo privrženci Olimpije? Višek je! Tako kratek in jedrnat bi lahko bil odgovor kluba. Zvezni igralec je v jesenskem delu prvenstva izdatno pomagal Olimpiji v dresu kranjskega Triglava. Zanj je igral kot posojeni nogometaš, v predzadnjem kolu pa je bil z golom ključni režiser senzacije v Ljudskem vrtu ob zmagi gostov z 2:0.

Srb s prefinjeno in učinkovito desnico pri strelih z razdalje se je že poleti, ko so ga posodili v Kranj, soočil s tem, kakšen status bo imel pri Olimpiji. Po izteku najemne pogodbe je upal, da bo lahko konkuriral za vidnejšo vlogo pri trenerju Safetu Hadžiću. A tega 28-letnik iz Pančeva, ki ga je poleti 2017 v Olimpijo pripeljal Mladen Rudonja, ne bo dočakal. Trener je presodil, da ima v zvezni vrsti v Marku Putinčaninu, Vitji Valenčiču, Tomislavu Tomiću, Bojanu Kneževiću in Endriju Cekiciju boljše igralce.

Za Brkića je najbolj neprijetno, da ima status tujca (nima potnega lista ene od držav Evropske unije), na igrišču pa so lahko naenkrat le trije. Pri tem se izmenjujejo Ganec Eric Boakye, Srba Marko Gajić in Putinčanin, Kamerunec Macky Bagnack ter Albanec Cekici. Bagnackov rojak in novi član Olimpije Daniel Kamy ima francoski potni list.
image
Goran Brkić je k Olimpiji prestopil leta 2017 in v 22 tekmah v 1. SNL dosegel pet golov. Za Triglav je jeseni igral 10 tekem in zabil en gol. FOTO/ NK Olimpija


V opisu razmerij med igralcem in klubom manjka še neprijetna podrobnost, ki je povezana s stanjem duha okoli kluba. Brkić je imel možnost, da bi prestopil v drug klub brez odškodnine, potem ko si je našel novega delodajalca pri moštvu Riga FC, ki ga je Olimpija izločila v 1. kolu kvalifikacij za evropsko ligo. Olimpija ni vedela, da se je že dogovoril s klubom, in njegovega odhoda ni ovirala niti s centom odškodnine. A Brkić, ki sodi v skupino igralcev z zajetno mesečno plačo (blizu 10.000 evrov bruto) in so k njej prišli že zdravstveno načeti, je imel premeten načrt. Ker ga je z Olimpijo še vezala varna in zajetna pogodba do junija prihodnje leto, jo je želel sporazumno prekiniti ob ustrezni odpravnini.

Za Hotićev položaj Bajde in Santos

Po prihodu iz Turčije in enajst dni pred velikim derbijem v Ljudskem vrtu proti Olimpiji, za katero Maribor na lestvici zaostaja štiri točke, je črto čez pripravljalni del v Beleku potegnil tudi trener vijoličnih Darko Milanič. Poudaril je, da je Maribor izboljšal kombinatoriko in utrdil homogenost. O tem, kdo bo nadomestil Dina Hotića, pa je povedal: »Gregor Bajde si zasluži pohvale. Tudi Felipe Santos je opozoril nase. Enakovredno se bosta potegovala za Hotićev položaj.« Pred dvobojem z Olimpijo je, kot je opozoril Milanič, zelo pomembno zasebno življenje igralcev, saj morajo biti povsem osredotočeni na derbi.


Milan Mandarić, ki je medtem po naključju izvedel za njegov dogovor v Latviji, saj je Riga poslala dopis na Olimpijo, da se zanima za Brkića, ni privolil niti na igralčevo prvo ponudbo (80.000 evrov) niti na drugo zmanjšano (50.000 €). Srb se je nato odločil, da ne bo šel, ker je ocenil, da je zanj bolje, da do konca izteka pogodbe ostane član Olimpije in prejema zajetno plačo – tudi za ceno tega, da ne bo igral.

Ali bo Brkić, ki je v tej sezoni že nosil dres dveh klubov, v tujini pa v državah, v katerih prvenstvo igrajo v tekočem letu, treniral s prvim moštvom, ni znano. Aktiviral se je tudi Sindikat profesionalnih nogometašev Slovenije (SPINS). Če se Brkić in klub ne bosta dogovorila drugače, bo morala Olimpija igralcu omogočiti treninge, a hkrati se bo treba tudi igralcu držati pogodbenih obveznosti, če bo želel prejemati plačo.
Prejeli smo, Brkić odgovarja

Namigovanja objavljena v članku z naslovom »Olimpija ni nasedla igralčevemu zvitemu manevru«, ki so jih novinarju zaupali viri blizu klubu o tem, da sem v prestopnem obdobju nameraval prevarati klub, so neresnica, s katero so meni neznani posamezniki želeli škodovali mojemu ugledu. Vse informacije povezane s tem, da sem imel dogovor o prestopu v drugi klub in da sem istočasno zahteval odškodnino od Olimpije, so navadna laž. V resnici sem v Olimpiji od prihoda v klub vedno igral z maksimalno zavzetostjo in si prizadeval prispevati k uspehom in ugledu kluba. Olimpijo sem vedno doživljal kot svoj klub in nikoli nisem naredil nič takšnega, kar bi lahko škodilo njegovemu ugledu. Tako je bilo tudi v tem primeru, ko sem razmišljal o svoji prihodnosti in o možnostih za nadaljevanje kariere, pri čemer so vsi moji postopki bili v skladu z veljavno pogodbo in so upoštevali obojestranske interese.
Goran Brkić