Olimpija po uri in 3:0 stopila s plina, Viler odločil štajerski derbi

Prvi današanji derbi 15. kola zanesljivo pripadel Ljubljančanom, štajerski v Ljudskem vrtu pa Mariboru.
Fotografija: Olimpija je v derbiju zanesljivo premagala Aluminij tudi po zaslugi prvega strelca prvenstva Anteja Vukušića. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Olimpija je v derbiju zanesljivo premagala Aluminij tudi po zaslugi prvega strelca prvenstva Anteja Vukušića. FOTO: Roman Šipić/Delo

Olimpija je svojo nalogo opravila v svojem slogu, z všečno in napadalno igro je strla Aluminij, ki ima najboljšo obrambo. Maribor v štajerskem derbiju ni bil tako prepričljiv, po prvih 45 minutah si je prislužil tudi žvižge v Ljudskem vrtu, a na koncu le zadržal korak za Ljubljančani. Mitja Viler je bil nepričakovani mož odločitve v 49. minuti. Prvič v sezoni je od prve minute do zadnje igral Amir Dervišević.

Mitja Viler še ni za v staro šaro. FOTO: Marko Pigac
Mitja Viler še ni za v staro šaro. FOTO: Marko Pigac


S tretjim golom v 59. minuti, drugim na tekmi in že 13. ligaškim je prvi strelec prvenstva Ante Vukušić odločil derbi prvega in drugega. Olimpija je prednost treh golov v zadnje pol ure, ki so minile v premoči Aluminija, ubranila, na lestvici pa povišala prednost pred Kidričani.

Drugi ljubljanski je nagnil jeziček na tehtnici na domačo stran. »Ne vem ali je bila enajstmetrovka ali ne. Toda to je bil prelomen trenutek,« tudi po tekmi ni bil povsem pomirjen gostujoči trener Slobodan Grubor.

Odločitev glavnega sodnika Slavka Vinčića je bila morda prestroga, ni pa je mogoče uvrstiti med napake. Luka Menalo je s svojo prodornostjo in vztrajnostjo opravil levji delež, saj je pritekel pred gostujočega branilca Renata Pantalona in samo čakal na prvi stik, da je lahko padel.

Olimpija je bila boljša, prvih 25 minut občutno boljša. Menalo je prvi načel gostujočo mrežo, potem ko je vratar Matija Kovačić odbil strel Maria Jurčevića po učinkoviti, kombinatorni in bliskoviti ljubljanski akciji z leve strani.

»Eno uro smo igrali kot smo si zamislili in zasluženo prišli do treh točk. Res pa je, da smo po visokem vodstvu močno padli v igri in Aluminij nas je stisnil ter prav tako zasluženo zadel,« je komentiral tekmo domači trener Safet Hadžić. Še drugo od treh tekem, zaradi kazni, je »vodil« s tribune. Zadnjo bo naslednji teden v Murski Soboti.

Aluminij je v Stožicah izgubil še devetič v prav toliko tekmah. Dosegel je tretji gol. »Poraz je bil zaslužen, prvih pet minut pa je obetalo več. Potem smo padli v 'luknjo', mislili smo, da bo lahko.  Ni pa razloglov za nezadovoljstvo. Poznamo svojo pot in gremo naprej,« je na gostovanje v Ljubljani postavil piko na i Grubor, sicer še lansko leto v tem obdobju pomočnik Zorana Barišića pri Olimpiji.

Velika ljubljanska tečnoba Luka Menalo je bil najboljši mož eno uro odlično delujočega zeleno-belega stroja. FOTO: Roman Šipić/Delo
Velika ljubljanska tečnoba Luka Menalo je bil najboljši mož eno uro odlično delujočega zeleno-belega stroja. FOTO: Roman Šipić/Delo


Majcen z golom št. 9 v zadnji minuti prinesel tri točke


Luka Majcen je bil znova osrednji mož Triglava. Najboljši strelec Kranjčanov je najprej izničil zaostanek za najmanj enakovrednimi Sežanci z 0:1, za glavno nagrado pa je v zadnji minuti zabil drugi gol na tekmi. Skupno že devetega v prvenstvu in zlata vrednega, saj so se Kranjčani otresli predzadnjega mesta. Triglav je pod vodstvom novega trenerja Vlada Šmita v petih tekmah osvojil 8 točk.

Tabor je na gostovanjih osvojil eno samo točko.


Olimpija : Aluminij 3:1 (1:0)


Šadion Stožice, gledalcev 1500, sodnik Slavko Vinčić (Maribor).

Strelci: 1:0 – Menalo (12), 2:0 – Vukušić (50, 11 m), 3:0 – Vukušić (59), 3:1 – Jakšić (78).

Olimpija: Vidmar, Jurčević (od 87. Maksimenko), Samardžić, Bagnack, Boakye, Tomić, Knežević, Menalo (od 90. Petrović), Savić, Čekiči (od 75. Valenčič), Vukušić.

Aluminij: Kovačić, Pantalon, Martinović, Vrbanec (od 62. Čermak), Krajnc (od 17. Klepač), Petrovič, Jakšić, Ploj, Matjašič (od 67. Pečnik), Leko, Živković.
 

Maribor : Celje 1:0 (0:0)


Štadion Ljudski vrt, gledalcev 3500, sodnik Matej Jug (Tolmin)

Strelec: 1:0 – Viler (49).

Maribor: Handanović, Milec, Mitrović, Peričić, Viler, Dervišević, Cretu, Požeg Vancaš (od 85. Kotnik), Hotić (od 69. Mešanović), Kronaveter, Zahović (od 88. Tavares).

Celje: Rozman, Ćalušić, Stojinović, Zaletel, Vidmajer, R. Štraus, Benedičič, Kerin (od 84. Štusej), Lotrič, Božić, Vizinger.


Triglav : CB 24 Tabor 3:2 (2:2)


Športni center, gledalcev 350, sodniki Roman Glažar (Hajdina).

Strelci: 0:1 – Sever (2), 1:1 – Majcen (25), 2:1 – Milanović (33), 2:2 – Sikimić (35), 3:2 – Majcen (90).

Triglav: Arko, Rogelj (od 56. Kuhar), Šalja, Milanović, Mlakar, Kryeziu, Brkić (od 83. Hasanaj), Udovič, Tijanić, Majcen, Petric (od 67. Janković).

CB 24 Tabor: Adam, Ristić, Azinović, Zebić, Horvat, S. Babić, Krivičić (od 85. Stančič), Sever, Mihaljević (od 65. Stevanović), Bongongui (od 78. M. Babić), Sikimić.


Rudar – Mura jutri ob 17. uri

Domžale – Bravo jutri ob 19. uri


Vrstni red: Olimpija 33, Maribor in Aluminij po 28, Mura 25, Celje 24, CB Tabor 16, Triglav 14, Bravo in Domžale po 13, Rudar 5.

Komentarji: