Olimpija, pozor, Stožice so dvorišče Maribora!

Današnji veliki derbi 23. kola 1. SNL je pomembnejši za zeleno-bele, ki za vijoličnimi na lestvici zaostajajo za 10 točk

Objavljeno
16. marec 2019 15.55
Posodobljeno
16. marec 2019 15.59
Avstrijski Srb Stefan Savić je eden najmočnejših Olimpijinih adutov, Bošnjak Jasmin Mešanović pa v tej sezoni še ni pokazal najboljšega, kar zmore. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana - Zaostritev, konec ali upanje? Te besede označujejo možne razplete 39. derbija med Olimpijo in Mariborom ter 20. v Ljubljani, odkar se je nova Olimpija leta 2009 vrnila v 1. SNL. Prva beseda pomeni zmago Olimpije, druga zmago Maribora, tretja neodločen razplet. Za Olimpijo šteje le prvi razplet, ki bi še podaljšal tekmovalno vznemirljivost 1. SNL.

image
Verjetni začetni enajsterici. FOTO: Delova infografika


Olimpiji je spodrsljaj v Kranju vzel več kot le tri točke, med drugim še dva, tri tisoč gledalcev, nekaj deset tisoč evrov v klubski blagajni ter predvsem strast in občutek nogometnega praznika, ki bi ga bilo čutiti na dan prvega letošnjega velikega dvoboja. Zato je bila za trenerja Roberta Pevnika najtežja naloga tedna, kako vrniti v moštvo tekmovalno lakoto in skrajno motivacijo, ki lahko zasukata razmerja sil na igrišču. Pred tekmo so namreč ta debelo v mariborsko prid.

image
Rok Kronaveter ima še neporavnane račune iz prve tekme v tej sezoni. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Izgubila ustvarjalnost, dobila konkretnost


Statistika je le en del, sicer krepko obarvan z vijolično, saj Maribor v prvenstvenih derbijih ne pozna poraza v Stožicah (tri zmage, štirje neodločeni izidi), odkar je Olimpijo prevzel Milan Mandarić. Morda je to tudi zadnji derbi za poslovneža, ki je napovedal skorajšnje slovo. Igralsko sta tekmeca bolj izenačena, Olimpija je zaradi odsotnosti virtuoza Asmirja Suljića izgubila ustvarjalnost, a je z Rokom Kronavetrom pridobila konkretnost. Moštveno je Maribor že zdavnaj postavil visoka evropska merila. Vidna so v sposobnosti igre na rezultat.

Približno 10.000 gledalcev naj bi prišlo v Stožice.
Olimpijo v boju za prvaka ohranja le zmaga.
Za zeleno-bele prvič tudi švedska okrepitev Mirza Mujčić.
Maribor je zadnji derbi v Stožicah dobil s 3:0.


»Boljši smo,« je v svojem revolveraškem besednjaku Pevnik določil kakovost. Mariborčani ob njegovih besedah bolj kot ne ostajajo hladni, ker so takšni tudi na igrišču: izrazito disciplinirani in odgovorni. Olimpijo v Stožicah premagujejo, ker se Ljubljančani preveč zapodijo v tekmo. Ko mimo tarče izstrelijo naboje in se čustveno izpraznijo, jih vijolični neusmiljeno kaznujejo.

»Derbiji nas vedno dodatno motivirajo in tudi zaradi tega so bili treningi ter priprava za tekmo lažji,« je dinamiko moštvenega utripa skozi teden razkril Darko Milanič. Izolan dobro ve, da Maribor ne sme pasti v zanko napadalne igre. Da je boljši, ko varno čaka v ozadju in preži na napake Ljubljančanov.

39.
ligaški derbi bosta igrala Olimpija in Maribor od leta 2009. Bilanca je 18 zmag Maribora, 5 Olimpije in 15 neodločenih izidov z razliko v golih 52:35.


Če bi Mariborčani poskušali tekmovati v kombinatoriki in všečnosti z večjo posestjo žoge v svojih nogah, bi bil čudež brez primere. Enkrat so to poskušali v Ljudskem vrtu in se pošteno nasukali, v zadnjem derbiju pa jih je v odprtem in odličnem dvoboju za Andreja Vombergarja, Branka Ilića, Aljaža Ivačiča, Arisa Zarifovića močnejša Olimpija dejansko zasenčila.
 

Drzna Olimpija, »kulturen« Maribor


Stožice so za Maribor idealno prizorišče za »ubijanje« zeleno-belih in njenih navijačev s »taktično kulturo«. V Ljudskem vrtu si vijolični pač ne smejo privoščiti dekadence, v glavnem mestu brez težav. Tudi zato, in ne le zaradi razlike v točkah se zdi, da bo imela tekma predvidljiv taktičen scenarij. Olimpija bo najbrž od prve minute drznejša in napadalnejša, Maribor pa bo odgovoren, discipliniran in praktičen. Trk dveh strategij je še en pozitiven del celovitega paketa, ki ga ponuja derbi, eden pa je tudi predstavitev najboljšega, kar premore slovenski klubski nogomet. Vključno z dvobojem tujci – domači.

Pri zeleno-belih bodo domače v prvi enajsterici bržčas zastopali štirje igralci, vratar Nejc Vidmar ter napadalci Matic Črnic (njegov nastop je vprašljiv zaradi poškodbe gležnja), Rok Kronaveter in Rok Kidrič. Maria Jurčevića, ki spet ni izkoristil svojih »petih minut«, bo, če le ni bil preveč odsoten po neuspešnem odhodu k Bate Borisovu, nadomestil Dino Štiglec.

Kaže, da bo prvič igral tudi štoperski novinec iz Švedske Mirza Mujčić. Maribor je bolj slovenski, Aleks Pihler, Aleksander Rajčević, Žan Kolmanič (ali Mitja Viler), Dino Hotić, Luka Zahović, Amir Dervišević so »vzgojeni« v Sloveniji. Tujci, razen zimzelenega slovenskega Brazilca Marcosa Tavaresa, niso tako dominantni, kot sta na primer Olimpijina močna aduta Stefan Savić in Tomislav Tomić.

image
Ante ŠŠimundžža ima težavo s kronično neučinkovitostjo svojih nogometašev, ki so v treh tekmah dosegli le en gol. FOTO: Tadej Regent/Delo


Mura z mariborskim receptom

Bo Celje končalo Triglavov niz treh zmag in ali bo Gorica prekinila niz sedmih porazov? To sta v senci derbija glavni vprašanji v drugih tekmah 23. kola.

Celje: Celje – Triglav (sobota, Slavko Vinčić, 14.45): Odlično, klavrno, povprečno. Takšno je bilo Celje v prvih treh tekmah, četrta bo razkrila, kateri podobi je bliže. Triglav je edini dobil vse tri tekme. Ni bil všečen, pač pa taktično discipliniran. Celjani vedo, da atraktivnost ne bo dovolj za uspeh.
Murska Sobota: Mura – Krško (Rade Obrenović, 17): Mura mora tudi zmagovati in manj razmišljati o teorijah zarote. Preveč vijoličnega pridiha škoduje. Ante Šimundža je trener in to naj bo. Prišle bodo tudi tekme, ko bo sodniška napaka v soboško korist, dotlej naj Mura poskuša zabiti gol več od tekmeca. Le en v treh tekmah je bil premalo.
Kidričevo: Aluminij – Rudar (nedelja, Dejan Balažič, 17): Privajanje na razmere brez najboljših strelcev in podajalcev je težavnejše od pričakovanj, a to je vedel domači trener Oliver Bogatinov. Na pomoč prijatelja zunaj igrišč Marijana Pušnika naj ne računa, Korošec bo za zmago »krvavel«, če bo treba.
Gorica: Gorica – Domžale (Asmir Sagrković, 20): Kaj je hujšega od sedmih zaporednih porazov? Osem! Tudi nanj lahko računajo Goričani, ker boljši kot jeseni niso, so le drugačni. Domžale bodo brez Senijada Ibričića.