Olimpija se brani pred štajerskim naletom

Danes tri tekme 18. kola 1. SNL z vrhuncem v Celju, jutri še dve z derbijem v Kidričevem, kjer bo gostoval Maribor.
Fotografija: Olimpijo in njenega mojstra Stefana Savića čaka zahtevno gostovanje v Celju, Aluminij bo doma gostil Maribor. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Olimpijo in njenega mojstra Stefana Savića čaka zahtevno gostovanje v Celju, Aluminij bo doma gostil Maribor. FOTO: Roman Šipić/Delo

Vodilna Olimpija vstopa v zadnja tedna jesenskega dela nogometnega prvenstva na nevarnem območju. Dve točki naskoka pred štajerskim dvojcem Maribor-Aluminij bo danes branila v Celju. Prvo dejanje 18. kola bo v času kosila v Spodnji Šiški, kjer bo derbi med predzadnjim Bravom in zadnjim Rudarjem. V soboto bo živahno tudi v Domžalah, nedelja ob bitki malega Aluminija in velikega Maribora ponuja še tekmo v Sežani.

Ljubljana: Bravo – Rudar (sobota, sodnik Marko Podgoršek, 12.45): Samo igra z desetimi bi gostom iz Velenja ponujala več možnosti za prvo prvenstveno zmago. Šiškarji so v preteklem kolu v Kranju zbirali kartone kot otroci bonbone in posledično ostali kar brez petih pomembnih mož, vključno brez prvega strelca Aljoše Matka. A udarec v osrčje moštva je lahko velik plus za trenerja Dejana Grabića. Lepše priložnosti za taktični zasuk k pragmatični igri ali h kar neprebojnemu bunkerju ne bo imel. Točka bi bila vredna zlata, tri bi bile neprecenljive. Velenjčanom, ki so v prvem dvoboju Ob jezeru prejeli lekcijo, v pokalnem tekmovanju v Šiški pa napredovali po podaljšku, veselje prinaša le zmaga.



Domžale: Domžale – Triglav (Alen Borošak, 14.45): Je Andrej Razdrh knjižno poglavje, kako postaviti čvrst obrambni zid, v štirinajstih dnevih prenesel tudi v prakso? To je uganka za domžalski nogometni tabor z navijači vred. Dnevi »odprtih vrat« z občasnim priprtjem trajajo že 17. kol. Dodatno zmedo so vnašali tudi prihodi in odhodi igralcev ter Razdrhovo iskanje idealnih igralnih položajev za nekoč nedotakljive posameznike, zdaj morda tudi moteče. Mednje bi lahko sodil mojster Senijad Ibričić. Veliko zna, a njegov učinek je vse manj koristen za moštvo. Triglav je pred novim izzivom: kako brez motivatorja, strelca in borca Luke Majcna?

Senijad Ibričić (17) med tekmo tretjega kroga kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo Domžale - Freiburg, v Ljubljani, 3. avgusta 2017. [Senijad Ibričić,nogomet,UEFA,nogometaši,športniki,Freiburg,Domžale] Foto Uroš Hočevar
Senijad Ibričić (17) med tekmo tretjega kroga kvalifikacij za UEFA Evropsko ligo Domžale - Freiburg, v Ljubljani, 3. avgusta 2017. [Senijad Ibričić,nogomet,UEFA,nogometaši,športniki,Freiburg,Domžale] Foto Uroš Hočevar

Celje: Celje – Olimpija (David Šmajc, 16.55): Če bo igrišče vsrkalo vodo in bo omogočalo igro, se obeta sijajna tekma najučinkovitejših moštev v ligi. Celje ima potencial za kaznovanje Olimpijinih spodrsljajev. V 90 minutah jih bo kar nekaj, saj je njena igra tako tvegana, da lahko vsak tekmec pride na svoj račun, če bo potrpežljivo čakal na protiudarec. Ampak najprej se bo Celje moralo ubraniti pred spočitimi Ljubljančani, ki jih tu in tam zmotijo le selitve treningov iz enega na drugo igrišče ter medijski zapisi o predsednikovih denarnih težavah. Olimpija je v Stožicah zapravila prednost 2:0.

Sežana: CB24 Tabor – Mura (nedelja, Dejan Balažič, 13.30): Gostitelji močneje potrebujejo točke. Zato je za oba trenerja, domačega Almirja Sulejmanovića in gostujočega Anteja Šimundžo, izbira taktične različice sila neugodna. Sežanski »spuščeni gard« pomeni darilo za Sobočane, dvignjen pa manj privlačno, a bojevito bitko.



Kidričevo: Aluminij – Maribor (Rade Obrenović, 17): Za osvežitev spomina: v prvi tekmi po oktobrskem reprezentančnem odmoru je Aluminij dosegel najvišjo zmago v sezoni (5:1 proti Bravu), Maribor pa doživel najvišji poraz (1:4 proti CB24 Tabor). Enako število točk ni naključje, Aluminij je resnično enakovreden ali vsaj konkurenčen v večini delov nogometne igre in tudi igralskega kadra. Edini vidnejši zaostanek ima v rutini oziroma izkušnjah v podobnih tekmah. V »taktični kulturi«, ki bo vendarle nagnila jeziček na tehtnici na eno ali drugo stran, skorajda ni več razlik. In kar je predvsem za mariborskega športnega direktorja Zlatka Zahovića lahko opozorilo: tako raznovrstnega zadnjega zveznega igralca, kot je Dejan Petrović, ni med mlajšimi vijoličnimi nasledniki, napadalca s silo in hitrostjo Mihaela Klepača prav tako ne, in tudi tako bridkega in koristnega branilca, kot je Ilija Martinović, ne. Kaj ima Maribor? Vrhunski občutek Roka Kronavetra, zvitost Luke Zahovića ter raznovrstnost Rudija Požega Vancaša.

Komentarji: