Olimpija še brez sape, Maribor s Camoranesijem učinkovit

Po 3. kolih 1. SNL prvaki Celjani in zeleno-beli Ljubljančani še brez zmage – Na vrhu Maribor in Mura, ki še ni prejela gola.
Fotografija: Mura lahko obžaluje izgubljeni točki tudi zavoljo nespretnosti njenih igralcev pred vratarjem Olimpije Žigo Frelihom. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Mura lahko obžaluje izgubljeni točki tudi zavoljo nespretnosti njenih igralcev pred vratarjem Olimpije Žigo Frelihom. FOTO: Blaž Samec/Delo

Maribor je v 3. kolu 1. SNL prepričljivo zmagal – prvič v novi sezoni na igrišču – ter se zavihtel na vrh lestvice. Trener Mauro Camoranesi je svoje poglavje na vijolični klopi začel uspešno. Maribor je Bravu nasul štiri gole. To veliko šteje, tako kot še drugi domači poraz prvaka Celja, ki so ga nazadnje premagale Domžale.

Rezultat bo ostal, vse drugo bo šlo v pozabo. To nepisano nogometno pravilo velja tudi za Camoranesijevo premiero v Ljudskem vrtu na trenerskem stolčku Maribora. Štajerci niso zasenčili Brava, Maribor ni igral tako navdahnjeno ali kakovostno, Maribor ni nizal priložnosti. Maribor je bil izjemno učinkovit v pravem trenutku tekme.
Trener Maribora Mauro Camoranesi je užival v prvi zmagi na vijolični klopi, ne pa še v igri. FOTO: Grega Wernig
Trener Maribora Mauro Camoranesi je užival v prvi zmagi na vijolični klopi, ne pa še v igri. FOTO: Grega Wernig


Od 34. do 40. minute je s tremi goli izničil vsa prizadevanja neobremenjenih Šiškarjev. Ti so bili do gola Aljoše Matka (koga drugega, kot njihovega strelskega junaka iz minule sezone) igralno kar pošteno premočni. A Matkov projektil z 20 m je povsem obrnil tekmo. Drugi in tretji gol Jasmina Mešanovića ter Nemanja Mitrovića sta bila posledica nezbranosti v osrčju obrambe, le četrti gol povratnika v SNL Jana Mlakarja je imel nekaj več – kombinatoriko akcije Rudija Požega Vancaša in Mitje Vilerja ter tehnično dovršen Mlakarjev zaključek s strelom z glavo.

»Morda je bil Bravo celo boljši,« je priznal Camoranesi, ki je pošteno presenetil z izborom začetne enajsterice. In s postavitvijo 4-4-2, v kateri je vloga napadalnega dvojca pripadla Marcosu Tavaresu in Mešanoviću.

Jan Mlakar je zabil gol Ljubljančanom in odločil zmagovalca derbija v Ljudskem vrtu. FOTO: Tadej Regent
Jan Mlakar je zabil gol Ljubljančanom in odločil zmagovalca derbija v Ljudskem vrtu. FOTO: Tadej Regent


Luka Zahović na tribuni


V minulih sezonah najboljši strelec Maribora in dvakrat zapored tudi prvi topničar 1. SNL Luka Zahović ni sedel niti med rezervisti.

»Tako sem se odločil. Igralce izbiram na podlagi prikazanega na treningih. Le dvajset igralcev je lahko v zapisniku,« je pojasnil pomenljivo potezo Camoranesi, ki bo imel vse prej kot miren spanec, dokler ga najboljši mariborski strelec zadnjih sezon ne bo prepričal v zmoto, ali ne bo odšel v tujino.

Spanec mu bodo kratile tudi podobne predstave, čeprav bodo imele kritje v zmagah, toda Maribor bi po visokih merilih moral biti tudi spektakularen. Proti Bravu so bili privlačni samo goli.



»Po prvem tednu ne moremo narediti vsega, kar želimo, in imeti podobe, ki jo pričakujemo. Uspelo nam je uveljaviti osnovne zadeve, se pa je izkazalo, da so temelji dobri,« je pogled v prihodnost usmeril tretji vodja moštva v letu 2020, v katerem po njegovi oceni med štiri najboljše sodi tudi poraženec Bravo. Bil je nesrečen ali tudi naiven.

»Izid ni realen, kljub porazu sem zelo zadovoljen z igro. Tekma se nam je podrla zaradi res nenavadnih golov po, recimo, neizdelanih akcijah. Zmanjkalo nam je konkretnosti. Nenehno smo plesali okoli mariborskega kazenskega prostora in prav lahko bi se vse zasukalo v drugo smer, če bi prvi zadeli,« je del resnice o tekmi razkril trener gostov Dejan Grabić.

Dvaindvajsetletni Moldavec Mihail Caimacov (desno) odraža trenutno Olimpijno podobo: ima velik potencial, a premalo sape. FOTO: Blaz Samec/Delo
Dvaindvajsetletni Moldavec Mihail Caimacov (desno) odraža trenutno Olimpijno podobo: ima velik potencial, a premalo sape. FOTO: Blaz Samec/Delo


Iz Salzburga se je hitro vrnil


Celjanom nikakor ne steče. Zato imajo delne razloge v slabem vstopu v sezono, saj so imeli najmanj časa za osvežitev po šampionskem slavju. Odšel je tudi prvi strelec Dario Vizinger (v prvi terkmi za WAC je takoj zadel v porazu proti Salzburgu z 1:3) najboljši igralec minule sezone Mitja Lotrič še išče pravo formo. Proti Domžalčanom sta odpovedala še spomladi najbolj trdna člena, štoperja Žan Zaletel in Josip Ćalušić.



Domžalčani bi lahko zmagali še z višjo razliko, a tudi ta zmaga bi lahko pomenila obrat in vrnitev v boj za vrh. Največja pridobitev je mladi, 20-letni napadalec Dario Kolobarić. Idrčan, ki gre po poti že uveljavljenega rojaka Adama Gnezda Čerina, je dosegel že tretji gol in je prvi strelec prvenstva. Za seboj ima zanimivo in pomenljivo pot: k Domžalam je prišel iz Brava, leta 2017 ga je kot posojenega igralca vzel Salzburg, od koder se je vrnil v Domžale pred sezono 2019/20. Večji del je bil poškodovan, v tej sezoni je postal prvi adut trenerja Dejana Đuranovića.

Prvega strelca Mure v minuli sezoni Amadeja Marošo je trener Ante Šimundža pozabil na »ogrevanju«. FOTO: Blaž Samec/Delo
Prvega strelca Mure v minuli sezoni Amadeja Marošo je trener Ante Šimundža pozabil na »ogrevanju«. FOTO: Blaž Samec/Delo


Mura je izgubila dve točki


Dokler je imela Olimpija dovolj sape, je Mura trepetala. Opazno neuigranim Ljubljančanom je manjkala konkretnost, Sobočanom natančnost.

»Veliko priložnosti smo si priigrali, še več akcij treh proti dvema, ki jih nismo izkoristili,« je strnil oceno Murin reprezentant Nino Kouter, ki je imel razloge za nezadovoljstvo. Njegovi napadalni kolegi, predvsem Kevin Žižek in Andrija Filipović sta bila nespretna ali sebična. Rezervist Luka Bobičanec je zapravil priložnost tekme. Mura lahko bolj obžaluje, ker ni osvojila polnega izkupička.

»Vsaka točka v tem trenutku je junaška. Nismo še pripravljeni,« je domači trener Dino Skender odkrito priznal, da Olimpija še ni na ravni, kakršno želi.

Ocene
Ocene

Komentarji: