Olimpija še v drugo napolnila finsko mrežo

Ljubljanski nogometaši so bili tudi v povratni tekmi 3. kola kvalifikacij za evropsko ligo na gostovanju s 4:1 boljši od HJK.
Fotografija: Ljubljančani so imeli spet dosti razlogov za veselje. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana
Odpri galerijo
Ljubljančani so imeli spet dosti razlogov za veselje. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana

Helsinki – Nogometaši Olimpije v povratnem dvoboju tretjega kola kvalifikacij za evropsko ligo s finsim HJK niso zgolj ubranili visoke prednosti iz stožiškega obračuna (3:0), temveč so skupno razliko še močno oplemenitili z novo prepričljivo zmago s 4:1. Med strelce so se vpisali Issah Abass, Daniel Avramovski in Goran Brkić z bele točke, četrti zadetek je z avtogolom prispeval Rafinha. Za slabo domačo tolažbo je v 85. minuti poskrbel rezervist Macauley Chrisantus, ki je znižal na 1:3. Ljubljančane, ki so igrali brez kaznovanega Matica Črnica, čaka le še zadnja ovira na poti do skupinskega dela evropske lige – slovaški Spartak iz Trnave. 


POTEK PRVEGA POLČASA


Napoved začasnega Olimpijinega trenerja Aleksandra Linte, da bo tekmec skušal čim prej doseči zadetek, ki bi ga vrnil med žive, se je uresničila. HJK je bil sprva agresivnejši in podjetnejši, kar bi se mu lahko obrestovalo že v četrti minuti. Lepa podaja proti oddaljenejši vratnici je našla Rikuja Riskija, ki je imel dovolj časa za strel, a je meril nenatančno, mimo leve vratnice ljubljanskih vrat. Olimpija je hitro vzpostavila ravnotežje in nadzorovala dogajanje na igrišču, v 15. minuti pa tudi zadela. Stefan Savić je s podajo žogo poslal pred gol, osamljeni Rok Kronaveter jo je brez težav pospravil v mrežo, vendar so sodniki zadetek zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavili.

No, pet minut pozneje se je domača mreža ponovno zatresla, le da tokrat ni bilo v ljubljanski akciji nič narobe. Kronaveter je z mojstrsko podajo v prazen prostor, ob kateri je finska obramba obstala kot okamenela, dobro zaposlil mladega Ganca Issaha Abassa, ki je rutinsko na hrbet spravil še vratarja Maksima Rudakova in slovenske prvake popeljal v vodstvo. Od štirih zadetkov, ki jih je Olimpija dotlej zabila finskemu šampionu, je Abass prispeval kar tri oziroma vse, ki so bili doseženi iz igre. Gostitelji, ki že sicer niso kazali nikakršnih znakov upanja po preobratu, so bili v popolnoma izgubljenem položaju, saj bi morali za napredovanje zadeti petkrat, zmaji pa niti enkrat več.

V 33. minuti bi lahko gostje podvojili razliko, tokrat je akcijo skreiral strelec prvega gola, ki je z desne podal na rob kazenskega prostora. Tam je Nik Kapun podaljšal do Kronavetra, ki je sprožil iz prve, toda za malenkost premalo natančno. Isti igralec se je že v naslednji resnejši akciji izkazal kot podajalec, iz oči v oči se je z Rudakovom znašel Daniel Avramovski, ki pa žoge ni dobro zadel. Tudi do konca prvega polčasa so bili Finci v napadu medli, niti enkrat samkrat niso ogreli rokavic Aljaža Ivačiča, zdelo se je, kot da so se dokončno vdali v usodo. 

Issah Abass je dokončno zagotovil Olimpiji napredovanje. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana
Issah Abass je dokončno zagotovil Olimpiji napredovanje. FOTO: SPS/NK Olimpija Ljubljana


POTEK DRUGEGA POLČASA


Tudi ko sta se zasedbi vrnili iz slačilnic, je bila Olimpija konkretnejša v napadu. V 47. minuti bi lahko Abass tekmecu zabil že četrti gol, po preigravanju se je odločil za strel s polrazdalje, a je bil njegov čuvaj Rafinha priseben in je žogo odbil. Na drugi strani se je obetavna priložnost, že drugič v dvoboju, ponudila Riskiju, Ivačič je bil prekratek, vendar pa je žoga za las romala mimo oddaljenejše vratnice. Med strelce bi se lahko vpisal tudi Olimpijin kapetan Branko Ilić, a je po podaji Abassa z glavo sprožil precej prek gola. Najlepšo domačo priložnost dotlej pa je po natanko uri igre zapravil najboljši strelec HJK v ligaškem tekmovanju, Brazilec Joao Klauss, ki se je iz neposredne bližine osmešil in zgrešil nebranjeno tarčo.

Ko so domači vendarle pokazali nekaj sle po vsaj častnem golu, so v obrambnih vrstah pustili preveč lukenj, kar so zeleni znali unovčiti v 72. minuti. Akcijo je načel rezervist Asmir Suljić, ki je nadomestil Kronavetra, našel je Abassa, ta je žogo z leve poslal pred vrata, tam pa je neodločnost obrambe kaznoval Makedonec Daniel Avramovski in podvojil razliko. Do nove spremembe rezultata pa je prišlo že tri minute pozneje. Spet je bil vpleten Abass, ki je na robu kazenskega prostora žogo oddal do Nika Kapuna, ki je silovito usekal, a zadel stičišče vratnice in prečke. Žoga se je odbila do Rafinhe, ki pa je ni znal izbiti iz kazenskega prostora, temveč jo je poslal v svojo mrežo. To je bil že njegov drugi avtogol v teh kvalifikacijah.

Zaključek že davno odločenega dvoboja je bil živahen in poln priložnosti na obeh straneh, moštvo iz Helsinkov pa se je tik pred koncem razveselilo vsaj častnega zadetka. Roni Peiponen je z desne lepo poiskal nigerijskega rezervista Macauleyja Chrisantusa, ki je z glavo sprožil tik ob desni vratnici, Ivačič je obstal kot vkopan. Finci so zadeli iz edinega strela v okvir tekmečevih vrat. Mreža Ljubljančanov se je tako v tretjem dvoboju v zadnjem tednu dni sploh prvič zatresla, medtem ko so bili zmaji v napadu skupaj uspešni kar desetkrat. Še enajstič pa v drugi minuti sodnikovega dodatka, ko je Goran Brkić izkoristil najstrožjo kazen. Njegov strel je Rudakov resda odbil, toda le v vratnico, od tam pa se je odbila v mrežo za končni izid 4:1 v korist Ljubljančanov.


HJK : OLIMPIJA 1:4 (0:1)


Strelci: 0:1 - Issah Abass (Rok Kronaveter, 20.), 0:2 - Daniel Avramovski (Issah Abass, 72.), 0:3 - Rafinha (Nik Kapun, 75./avt.), 1:3 - Macauley Chrisantus (Roni Peiponen, 85.), 1:4 - Goran Brkić (90+2./11-m).

HJK (4-2-3-1): Maksim Rudakov; Roni Peiponen, Faith Friday Obilor, Rafinha, Mikko Samusalo; Anthony Annan, Jordan Dominguez (od 64. Macauley Chrisantus); Nikolai Alho (od 46. Sebastian Dahlström), Riku Riski, Evans Mensah; Joao Klauss (od 73. Eetu Vertainen).

Olimpija (4-1-4-1): Aljaž Ivačič; Dino Štiglec, Aris Zarifović, Branko Ilić, Marko Putinčanin; Tomislav Tomić (od 61. Frank Bagnack); Stefan Savić, Rok Kronaveter (od 65. Asmir Suljić), Nik Kapun, Daniel Avramovski; Issah Abass (od 76. Goran Brkić).
 

Komentarji: