Vidmar popeljal bledo Olimpijo na vrh

Ljubljančani so trepetali za točko na Fazaneriji, velik preobrat Domžal. Vse kaže, da bo sreda dan D v Celju.
Fotografija: Mura in Olimpija sta se razšla brez zmagovalca. FOTO: Aleš Cipot
Odpri galerijo
Mura in Olimpija sta se razšla brez zmagovalca. FOTO: Aleš Cipot

Olimpija je v Fazaneriji trepetala, se borila in tudi po zaslugi razpoloženega vratarja Nejca Vidmarja ušla porazu. Razplet z 1:1 je bil domala sanjski, vseh 90 minut je bila v senci črno-belih, ki so valili napad za napadom, nizali priložnosti, a jih tudi zapravljali.

A Ljubljančani so bili celo v vodstvu po golu Daniela Kamyja v 7. minuti, toda to je bil tudi edini vrhunec gostov, ki jih pred bržčas pred odločilno tekmo naslednjo sredo v Celju čaka še nedeljska tekma z neugodnim CB24 Taborom, ki je bil v 34. kolu 1. SNL boljši od Rudarja.



Če so Celjani v torek zvečer zapravili veliko priložnost, da bi zasedli vrh lestvice s točkovno prednostjo, so Ljubljančani svojo minimalno ubranili v Fazaneriji.

Po napovedih; soboška bitka je bila od prve minute na "polnih obratih". Mura je bila nabrušena, kot da gre za njeno preživetje, Olimpija pa se je postavila v obrambni blok in se derbija lotila tako, kot se ga je proti Mariboru. Brez Stefana Savića in Mirala Samardžića (kaznovan) se je Olimpijin trener Dino Skender odločil za izrazito obrambno postavitev. Žrtvoval je celo Luko Menala, ker naj bi napadalec Roman Bezjak na desnem bočnem položaju bolje opravljal branilske naloge. Na rezervni klopi je ostal tudi Magny Bagnack.

Redki navijači na Fazaneriji so videli odločno predstavo Mure. FOTO: Aleš Cipot
Redki navijači na Fazaneriji so videli odločno predstavo Mure. FOTO: Aleš Cipot

 

Manj je več


Olimpija je upala na scenarij z malo iztržiti veliko in ga zelo hitro uresničila. V 7. minuti je Endri Čekiči visoko z leve strani izvedel prosti strel, ki ga je po zmedi domače obrambe Daniel Kamy z nekaj metrov z glavo spremenil v vodstvo. Gostitelji so besneli, češ da je bil pri obrambnem posredovanju s prekrškom zaustavljen Marin Karamarko, a je bil glavni sodnik Andrej Žnidaršič neomajen, gol je obveljal.

Jezo so Sobočani še bolj usmerili v igro in začeli oblegati Olimpijina vrata, v katerih je bil znova razpoložen Nejc Vidmar. Toda zdržal je 29. minut. Amadej Maroša je bil spreten in učinkovit, zasluženo je izenačil. Ljubljančani so bili povsem stisnjeni v kot, proti koncu polčasa so nekoliko lažje zadihali, toda počitek in nova taktična navodila so nujno potrebovali za nadaljevanje.
 

Sobočani se niso upehali


Toda tudi drugih 45 minut se je začelo s prvo veliko priložnostjo Mure in dvobojem Luke Šušnjare ter Vidmarja. Ljubljanski vratar je bil uspešen, tako kot še nekajkrat do konca tekme, ki je bila predvsem za Olimpijo preizkušnja potrpežljivosti in volje.



Ljubljanski trener Skender je tvegal z obrambno taktiko in s tem, da je Sobočanom prepustil pobudo v upanju, da bodo upehali in da svojih priložnosti, in teh ni bilo malo, ne bodo izkoristili. V tako silovitem ritmu, kot so igrali eno uro, je bilo težko zdržati vso tekmo. Ko je ljubljanski tabor začutil, da so Sobočanom nekoliko pošle moči, je ukrepal. V 73. minuti je v igro vstopil Menalo. Ne le zaradi možnosti, da bi lahko bili nevarnejši v napadu, pač pa tudi zaradi Bezjakove utrujenosti.

Olimpija ohranja sanje o naslovu kljub slabši predstavi. FOTO: Aleš Cipot
Olimpija ohranja sanje o naslovu kljub slabši predstavi. FOTO: Aleš Cipot


Olimpija je bila vztrajna v svojem načrtu. Bolj ko se je bližal konec tekme, več je imela žogo v svojih nogah in bila bliže soboškim vratom. Ni bila kombinatorna in nevarna iz igre, toda računala je prekinitve.
 

Triglav v kvalifikacije


Z nenavadnim zasukom so Domžale v Kidričevem razblinile vse neznanke, kdo bo igral dodatne kvalifikacije. Z Gorico se bo pomeril Triglav, saj so Domžalčani v nenavadnem dvoboju prišli do pomembne zmage. Ob polčasu so zaostajali po dveh golih Anteja Živkovića, v drugem pa so se sprostili in nasuli kar pet golov. Prva v domžalskem dresu je dosegel tudi zimska okrepitev iz Sežane Predrag Sikimić.

Prva tekma dodatnih kvalifikacij bo 26. t. m. v Novi Gorici, povratna pa 30. t. m. v Kranju.

Preberite še:

Komentarji: