Olimpija v Maribor brez predsednika in virtuoza

Bojkot Milana Mandarića so zakrivili mariborski navijači, odsotnost Asmirja Suljića pa sodnik.
Fotografija: Milan Mandarić bo naslednji veliki derbi spremljal v živo le še v pokalnem finalu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Milan Mandarić bo naslednji veliki derbi spremljal v živo le še v pokalnem finalu. FOTO: Blaž Samec/Delo

V sobotnem velikem derbiju 32. kola 1. SNL v Ljudskem vrtu ne bo vsaj dveh najvidnejših akterjev iz ljubljanskega tabora. Predsednik Olimpije Milan Mandarić je čez gostovanja v Mariboru naredil križ po zadnjem derbiju na Štajerskem lanskega oktobra, ki ga je dobila Olimpija z 2:1, Asmirja Suljića pa je izločil glavni sodnik tekme proti Triglavu Mihael Antić.

»V Mariboru me ne bodo videli več na derbiju,« je bil že jeseni odločen Mandarić, potem ko ga je na tribuni del vročekrvnih privržencev Maribora, ki so se težkega srca sprijaznili s spektakularno učno uro zeleno-belih, zasul z žaljivkami, pljunki in grožnjami. Niti zimski odmor ni spremenil Mandarićeve odločitve, da se ne namerava nastavljati preveč vzkipljivim navijačem. Mar to pomeni, da je ameriški poslovnež dokončno opravil z derbiji v Mariboru?

Na Mandarićevo užaljenost ali previdnost se v mariborskem taboru niso odzvali, dobro pomnijo, da je bil nekoč žrtev fizičnega napada v »garaži« Stožic njihov predsednik Drago Cotar. Neprijetnega incidenta zunaj uradnega območja varovanja pod organizacijskim okriljem NK Olimpija iz leta 2011 – menda udarca z roko enega od navijačev – Cotar sicer ni prijavil policiji.
 

Domačin raje ne bi bil domačin


Olimpiji v zadnjih tekmah nadvse ustreza Ljudski vrt, podobno kot Mariboru Stožice. Maribor je sicer zadnji zmagovalec derbija v vlogi gostitelja, novembrskega iz leta 2017, a je po njem hitro sledila hladna prha v obliki izpada v četrtfinalu pokalnega dvoboja.

Olimpija je zadnji derbi v Ljudskem vrtu igrala 27. oktobra in pod trenersko palico Zorana Barišića ponovila svoj ligaški podvig v minuli sezoni pod vodstvom Igorja Bišćana po zmagi s 3:2. Ta je bila vredna druge šampionske zvezdice pod Mandarićevo taktirko. Z goloma Andreja Vombergarja in projektilom Tomislava Tomića je v drugem polčasu uprizorila veliki zasuk in v ljubljanski tabor se je vrnilo upanje o bolj izenačenem boju za naslov državnega prvaka, saj je zaostajal le za dve točki (28:30). A po njem je sledil strm zdrs Barišićeve Olimpije, ki je ob koncu jesenskega dela prvenstva že bila v minusu za 9 točk.
 

Generalka za pokalni finale


Letošnji drugi in hkrati zadnji derbi v tej ligaški sezoni, 40. po vrnitvi Olimpije med najboljše, ki bo zaokrožil tudi prvo desetletje novega poglavja mariborsko-ljubljanskih dvobojev, ne bo imel šampionskega naboja. Maribor bi prednost enajstih točk v zadnjih petih tekmah lahko zapravil samo tako, da bi še sebi zabijal gole. Toda še zdaleč ne bo brez vrednosti. Zmagovalcu zagotavlja pomembno psihološko prednost za zadnje dejanje domače sezone, pokalni finale, ki bo 30. t. m. v Celju.

Maribor, ki ga vodi Darko Milanič, spomladi še ni izgubil tekme, zadnji prvenstveni poraz mu je prizadejala prav Olimpija, ki pa bo v soboto močno oslabljena. FOTO: Tadej Regent/Delo
Maribor, ki ga vodi Darko Milanič, spomladi še ni izgubil tekme, zadnji prvenstveni poraz mu je prizadejala prav Olimpija, ki pa bo v soboto močno oslabljena. FOTO: Tadej Regent/Delo


Nepomembna ne bo niti statistika, na katero še posebej radi stavijo v vijoličnem taboru in trener Darko Milanič. Maribor spomladi še ni izgubil tekme, zadnji prvenstveni poraz mu je prizadejala prav Olimpija, ki pa bo v soboto močno oslabljena.

Zaradi napačne sodniške ocene in sedmega rumenega kartona bo derbi izpustil njen najboljši podajalec in eden od najustvarjalnejših igralcev Suljić. Maribor, ki lep del pomladi ni imel na voljo dveh sila pomembnih členov Martina Milca in Jana Mlakarja, pa ima tako rekoč na voljo optimalno zasedbo s formo v vzponu. V zadnjih dveh tekmah je Maribor letos prvič zmagal z višjo razliko od enega gola, obakrat s po 3:1.
 

Komentarji: