Olimpija začela silovito, nato hodila po robu prepada

V 16. kolu 1. SNL je Triglav najprej izzval vodilni Maribor, nato občutil jezo Marcosa Tavaresa – Muri četverboj za tretje mesto
Fotografija: Režiserji zmage v Velenju, z leve: Marko Putinčani podajalec za drugi gol, Rok Kronavater strelec drugega gola, Asmir Suljić podajalec za prvi gol in Andrej Vombergar strelec prvega gola. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Režiserji zmage v Velenju, z leve: Marko Putinčani podajalec za drugi gol, Rok Kronavater strelec drugega gola, Asmir Suljić podajalec za prvi gol in Andrej Vombergar strelec prvega gola. FOTO: Blažž Samec/Delo

Olimpija je v Velenju zdržala pritisk, ki ji ga je dan prej s prepričljivo zmago proti Triglavu s 4:1 naprtil vodilni Maribor. Ni šlo gladko, čeprav je ob Velenjskem jezeru silovito začela in z golom Andreja Vombergarja prišla v vodstvo že v 5. minuti, v 42. pa je Rok Kronaveter povišal prednost na 2:0. Toda med prvim in drugim golom ter tudi v drugem polčasu so se Ljubljančani komaj ubranili Rudarjevih naletov. Ohranili so 4 točke zaostanka za Mariborom.

Kako si zamisliti Olimpijo brez dvojca Kronaveter-Vombergar? Po njenem učinku v prvih 5. kolih, ko sta bila Rok in Andrej v nemilosti trenerjev Ilije Stolice in Aleksandra Linte? Njun učinek je bil ničen, nič golov, nič podaj. Olimpija je zbrala 5 točk in je za Mariborom zaostajala za 8 točk (5:13).

Od 6. kola je s Safetom Hadžićem začela novo prvenstvo, v katerem pod taktirko napadalnega praktika Zorana Barišića počasi, toda vztrajno lovi Maribor. Toda v nizu enajstih tekem brez poraza in ob le treh neodločenih izidih se je izpostavila nova Olimpijina težava – postala je tako rekoč ujetnica najučinkovitejšega napadalnega dvojca v ligi – KV. Ta je v enajstih tekmah zabil 17 golov, celotno moštvo 28. Ob jezeru je bil spet odločilen, čeprav ni blestel. Vombergar je bil borben, v slogu svojega vzdevka »tank« je duhovito podajo Asmirja Suljića s peto zapeljal do gola, Kronaveter je bil preveč brezbrižen, a mojstrski v ključnem trenutku. Če v 42. minuti ne bi zabil v svojem atraktivnem slogu, ko je po odlični podaji Marka Putinčanina v teku presenetil Marka Pridigarja s strelom z levo nogo, bi bila vrnitev v Ljubljano precej neprijetna.


Zoran Barišić: Imam veliko nezadovoljnih


»Priznam, Rudar je bil boljši,« Barišić ni bežal od tega, da se je že po prvem golu jeziček na tehtnici začel nagibati na velenjsko stran. A le po igri in po številu priložnostih. »Bilo je preveč posamičnih napak, ki so se prenašale na moštvo. Prehitro smo izgubljali žogo,« je 48-letni Dunajčan, ki v Sloveniji še ni izgubil tekme, pojasnil bledo igro. Slabosti je nadomestila vsaj zmaga. Zanjo sta zaslužna ključna moža, ki sta po odhodu beograjskega trenerskega dvojca prevzela vajeti moštva.

»Rok in Andrej sta si z delom in treningom zaslužila moje zaupanje. Za igralce je zelo pomembno, da imajo trenerjevo zaupanje. Vem, da je zato drugim toliko težje, veliko nezadovoljnih je v moštvu, ker ne igrajo. Ampak tudi oni ga potrebujejo in ga vračajo na igrišču, če vedo, da ga imajo.« Kako je Olimpija trpela večji del tekme, je razkril tudi samokritični kapetan Branko Ilić.

»Samo izid je zadovoljiv, drugo je za čimprejšnjo pozabo. Ob odmoru smo si v slačilnici rekli, da si v drugem polčasu ne smemo privoščiti napak iz prvega. Začenši z menoj, a smo bili še slabši,« je povedal 35-letni veteran.


Pušnik: Zaslužili smo si več


Velenjčani so zapravljali priložnosti, prednjačil je 22-letni Ljubljančan Milan Tučić. »To je nogomet. Proti Gorici je v prejšnjem kolu zabil dva gola, zdaj nobenega, a pomembno je, da prihaja v priložnosti, A je res, v tej tekmi smo si zaslužili več,« je svojega varovanca zaščitil trener Rudarja Marijan Pušnik. Kljub porazu je imel razloge tudi za zadovoljstvo. Rudar je pokazal, da sodi ob bok tekmecem, ki so bližje tretjemu kot osmemu mestu.

»Manjka nam športne sreče in samozavesti, kakovosti za kosanje z moštvi pred nami imamo dovolj,« je svoj pogled zaokrožil trenerski veteran, njegova podaljšana roka na igrišču, kapetan Damjan Trifković pa je strnil oceno.

»V prvem polčasu smo zapravljali odlične priložnosti, v drugem smo igrali odlično,« je povedal strelec z bele točke.
Velenjskim nogometašem je žarek upanja posijal v 66. minuti, ko je prvi gostujoči adut Rok Kronaveter nehote spotaknil Klemna Bolho.



Marcos Tavares je proti Triglavu zabil že 144. in 145 gol v 1. SNL. FOTO: Tadej Regent/Delo
Marcos Tavares je proti Triglavu zabil že 144. in 145 gol v 1. SNL. FOTO: Tadej Regent/Delo


Tavares: gola št. 144 in 145


Tilen Mlakar je s samostojno akcijo in atraktivnim golom, pri katerem je imel delnega asistenta v mariborskem vratarju Jasminu Handanoviću, v 26. minuti v Ljudskem vrtu povzročil nekaj nelagodja, a tudi ujezil vijoličnega kapetana Marcosa Tavaresa. Ta je v 35. minuti mojstrsko izenačil z golom št. 144 v SNL in sprostil soigralce, da so v pol ure z učinkovito in všečno predstavo postavili stvari na pravo mesto. Tavares jo je z goli zaokrožil že v 67. minuti. Najprej mu je kranjski vratar Darjan Curanović ubranil kazenski strel, a je bil Brazilec hitrejši od vratarja pri odbiti žogi. Prvi gol za Maribor v 1. SNL je dosegel tudi drugi vijolični Brazilec Felipe Santos.

»Kapetan se ne da in dobro je tako. Mladi prihajajo za njim, vedno pa najde motiv,« je Tavaresa pohvalil trener Darko Milanič, ki se zaveda, da bodo prišle tudi tekme, v katerih Maribor ne bo zabil štirih ali petih golov.

Ocene s tekme Rudar – Olimpija
Ocene s tekme Rudar – Olimpija

Več iz te teme:

Komentarji: