Olimpijin šampionski ples se začenja v Stožicah

Danes v Stožicah (16) in v Kidričevem (18) prvi tekmi 22. kola 1. SNL. Zeleno-bela obramba spet z Miralom Samardžićem, še več minut za Romana Bezjaka.
Fotografija: Po zimskem odmoru se v Stožice vrača tudi nogomet. Danes bo Olimpija z največjo zimsko okrepitvijo v začetni enajsterici v 22. kolu 1. SNL gostila Triglav. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Po zimskem odmoru se v Stožice vrača tudi nogomet. Danes bo Olimpija z največjo zimsko okrepitvijo v začetni enajsterici v 22. kolu 1. SNL gostila Triglav. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Pred velikim nogometnim derbijem v Ljudskem vrtu je bil Olimpijin cilj ne izgubiti, po njem ga je dopolnila: danes proti Triglavu in v soboto v Velenju štejeta izključno zmagi. Prinašata miren spanec, odlično vzdušje in dvig forme za naslednjo šampionsko preizkušnjo čez teden dni na vselej neprijetnem gostovanju v Kidričevem. V »šumi« bo imel Aluminij po celjski zaušnici danes popravni izpit proti zadnjemu Rudarju.

Olimpijin trener Safet Hadžić je z neprikritim olajšanjem vstal v nedeljsko jutro in po seštevku plusov ter minusov derbija, po katerem se je zanj in za Olimpijo začel drugi del spomladanske bitke.

Tomislav Tomić je bil, je in bo osrednji ljubljanski mož v zvezni vrsti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Tomislav Tomić je bil, je in bo osrednji ljubljanski mož v zvezni vrsti. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Videl sem veliko slabosti, a smo vseeno dosegli, kar smo želeli. Odslej bo drugače, ker smo lahko samo boljši. Težko se je bilo pripraviti za derbi brez prvih mož obrambe, že odsotnost enega pomeni spremembe v taktičnih postavitvah in izbiri igralcev, dveh še toliko več. Toda zdaj smo tam, kjer sem želel, da bomo, potem ko smo se v pripravljalnem obdobju soočali z obilo poškodbami. Ključno je, da je tekma najboljši trening. In vsaka tekmovalna preizkušnja razširja igralski kader ter konkurenčnost« je bil odkrit v Ljudskem vrtu nepremagljivi vodja ljubljanskega moštva, ki je že izbral jokerja za »dirko« s še vedno počasnim Mariborom. Njegov adut je Roman Bezjak.


Danes Samardžić, v soboto še Bagnack


Safet Hadžić ima iz tekme v tekmo na voljo več igralcev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Safet Hadžić ima iz tekme v tekmo na voljo več igralcev. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Vem, kakšen tip igralca je. Potrebujem nepopustljivega bojevnika, značajsko moštvenega igralca brez preračunljivega izbiranja tekem, ki bo lahko nadomestil slab dan Luke Menala, Stefana Savića ali Endrija Čekičija. Hkrati bo iz tekme v tekmo dvigoval formo. Marsikatero napadalno vrzel bo lahko 'zakrpal'. Zdaj prihaja njegovo obdobje,« bo Hadžić 30-letnemu Prevaljčanu po prvih ogrevalnih minutah v derbiju najbrž že proti Kranjčanom namenil vidnejšo vlogo.

Povratnik v osrčje obrambe Miral Samardžić, ki se mu bo v Velenju pridružil še Kamerunec Magny Bagnack, bo tudi vplival na trenerjevo izbiro najboljše enajsterice.



Olimpiji se je, če so vsi najboljši usposobljeni za tekmo, nenadoma razširil nabor igralcev. Ni več »podhranjena«. V Ljudskem vrtu zelo solidni igralec za posebne naloge Marko Putinčanin bo postal celo nesrečni odvečni četrti tujec, Bagnackov rojak Daniel Kamy je pokazal, da lahko nadomesti Samardžićevo ali Bagnackovo ali odsotnost, v ozadju Hadžić čaka na izbruh ustvarjalca z največ talenta med vsemi – Bojana Kneževića.


Pri Stefanu Saviću, ki že odšteva dneve pri Olimpiji, ni več toliko zagnanosti ni srčnosti v igri. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pri Stefanu Saviću, ki že odšteva dneve pri Olimpiji, ni več toliko zagnanosti ni srčnosti v igri. FOTO: Leon Vidic/Delo


Liga za prvaka


Jeseni se je šele po velikem derbiju začel dvoboj za prvaka, enako po prvem letošnjem. Do konca je še petnajst tekem, peklenskih in vrednih razburljivega šampionskega dvoboja najboljših slovenskih klubov. Tako rekoč bo drugi del prvenstva v znaku lige za prvaka, Olimpijo in Maribor čakajo dvojne tekme (doma in v gosteh) proti moštvom iz prve polovice prvenstva Aluminiju, Celju in Muri. Zadnji derbi bo v 30. kolu (18. april) v Stožicah.



Olimpijina prednost štirih točk napeljuje na končno zmagoslavje Ljubljančanov. Jesenski seštevek točk je jeziček na tehtnici nagnil ljubljansko stran, po njem bi Olimpija za las in s točko prednostjo pritekla v cilj pred Mariborom. Jeseni je namreč po prvem derbiju v naslednjih petnajstih tekmah osvojila 32 točk od 45 možnih. Maribor je bil še boljši in je osvojil 35 točk od 45, pri čemer je imel še za tri točke boljši izkupiček proti najboljšim tekmecem. Osvojil je enajst točk, Olimpija osem.

Maribor tudi siceršnjega točkovnega manevrskega prostora nima več veliko, še posebej ob upoštevanju, da je bil boljši tudi v Stožicah. Vijoličnim se ne kaže zanašati tudi na boljši izkupiček proti klubom iz spodnje polovice lestvice, saj je Maribor v prvem delu sezone v petnajstih tekmah po derbiju izgubil samo tri točke – v Sežani. Njegova uspešnost je bila skoraj 80 odstotna, natančno 78 odstotna.

Komentarji: