Omejitve plač da, ne pa ameriškega tekmovalnega načina

Prvi mož Bayerna Karl-Herinz Rummenigge okrcal tudi Evropsko unijo, ker ni prisluhnila Michelu Platiniju.

Objavljeno
18. maj 2020 11.13
Posodobljeno
18. maj 2020 11.31
Zamisel o omejitvi plač v Evropi ni nova, a ta na nižje plače najboljših, kot je nogometaš z najvišjo plačo na svetu Lionel Messi, najbrž ne bo vplivala. FOTO: AFP
STA
STA
Ljubljana - Predsednik nemškega nogometnega velikana Bayerna iz Münchna Karl-Herinz Rummenigge verjame, da bi lahko privedlo do novega poskusa za uvedbo omejitve plač oziroma salary capa v evropski nogomet.

»Ni bilo izključeno, da ne bo novega poskusa. Zame osebno je pogovor o omejitvi plač zanimiv,« je nekdanji nemški reprezentant povedal za televizijo Sky.

Rummenigge, nekdanji predsednik združenja evropskih klubov, se je spomnil, da je bivši predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini dal več predlogov Evropski uniji na to temo.

»Na žalost je bil vedno neuspešen, saj tega zaradi pravil v Evropi ni bilo mogoče uvesti, pa čeprav so vsi veliki evropski klubi podpirali zamisel,« je dejal Rummenigge in dodal, da je težko reči, ali je položaj danes drugačen.

image
Karl-Herinz Rummenigge je okrcal tudi Evropsko unijo. FOTO: Bundesliga


Omejitve plač naj bi pomagale pri ustavljanju vse večjih razlik med profesionalnimi klubi in navijači. Pandemija novega koronavirusa, finančne težave klubov in sama podoba nogometa so na površje znova spravile razmišljanja o salary capu.

Šef nemške lige (DFL) Christian Seifert namerava v prihodnjih mesecih še spodbosti to tematiko. Sodeč po poročilu DFL je 18 prvoligaških klubov v Nemčiji porabilo 1,43 milijarde evrov za igralce in trenerske štabe v sezoni 2018/19.

Rummenigge pa opozarja, da če bi uvedli omejitev plač, mora biti to popolnoma premišljeno in razdelano.

»Mislim, da si tu ne želimo ameriškega načina, kjer ni napredovanja in izpadanja. To pa je pomemben del nogometa,« še pravi legendarni nemški nogometaš.