Omladič že stopa po sledeh Danila Popivode

Nogometaš Nik Omladič je v prvem mesecu pri Eintrachtu iz Braunschweiga prevzel glavne vajeti igre.

Objavljeno
30. marec 2015 01.40
Slovenija Ljubljana 17.11.2012 - Nogomet Olimpija-Domzzale. Foto: Leon Vidic/Delo
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Slovenski nogometni reprezentanci, ki bo v Katarju morda že opravila generalko za junijski dvoboj z Anglijo, se je Nik Omladič pridružil šele v petek popoldne. Dvoboj s San Marinom je spremljal s stožiških tribun, toda bivši član Rudarja in Olimpije je v mislih že »plesal« po Arabskem polotoku, kjer bi lahko storil še en pomemben korak naprej v karieri.

Goraz Nejedly

Prvega je 25-letni napadalni zvezni igralec opravil že pozimi s prestopom k Eintrachtu iz Braunschweiga. Simpatično in za nemške standarde manjše mestece z 260.000 prebivalci s Spodnje Saške ima bogato nogometno zgodovino. Močno je povezana tudi s Slovenijo in Olimpijo, saj je leta 1975 tedanji vidni član elitne bundeslige kupil Danila Popivodo. Kar šest let je bil legendarni Olimpijin napadalec član Eintrachta, pri katerem je pustil odličen vtis.

»Takoj so mi dali vedeti, da je bil Popivoda odličen in da pričakujejo, da bom tudi jaz šel po njegovih stopinjah. Da so imeli z njim izključno dobre izkušnje,« je o prvem stiku s preteklostjo in sedanjostjo v Nemčiji povedal svetlolasec iz Šmartnega ob Paki. Z Eintrachtom je sklenil dveinpolletno pogodbo.

Nik zaradi dobre gimnazijske podlage z nemškim jezikom ni imel večjih težav ob privajanju na novo okolje, v katerem je že prevzel vlogo enega od ključnih igralcev v moštvu. Nemščino že obvlada do te mere, da se lahko brez težav sporazumeva.

»Prvi dve tekmi sem se še privajal na igro in soigralce, potem je steklo. Izvajam vse prekinitve,« je pojasnil preobrazbo v »plejmejkerja« z velikimi pooblastili. Prvi mesec v rumeno-modrem dresu je že okusil spektakel najvišje ravni, saj je v pokalnem tekmovanju gostoval pri Bayernu. Marec pa je zaokrožil na najlepši možni način. Zabil je edini Eintrachtov gol v petih tekmah, ki je povrhu prinesel tudi prvo zmago v drugem delu druge nemške lige. »S prostega strela sem zadel. Gol je prinesel prve tri točke, nato smo osvojili še eno,« je z veseljem povedal.

Eintracht je kljub slabemu štartu v drugi del sezone še ohranil upanje za napredovanje v prvo ligo. Za vodilnim Ingolstadtom zaostaja enajst točk (38:49), za drugim Kaiserslauternom osem. Tretjeuvrščenega čakajo kvalifikacije za napredovanje v bundesligo.

»Igramo neobremenjeno. Klubsko vodstvo ni postavilo zahteve, da se moramo uvrstiti v prvo ligo, toda poskušali bomo narediti vse, da bi se,« nad Nikom in soigralci ni tekmovalnega bremena.

Prvi Omladičevi vtisi so na vsak način dobri, primerja jih z obdobjem pri Olimpiji. »Največja razlika je v organiziranosti. Vedel sem, da bo na višji ravni, toda zmotil sem se. Je še na precej višji, kot sem pričakoval. Če bi pri Olimpiji imeli takšne razmere za trening in tako uglašen organizacijski ustroj, bi po igrišču leteli kot naviti. Tu ne razmišljam o ničemer drugem kot o nogometu. Ampak če sem iskren, Olimpija je imela na igrišču več talenta, več tehničnega znanja. Razlika je v tem, da se tu igra hitreje in z več atletskega vložka, zaradi česar igralci tudi napredujejo,« je bil iskren Nik, ki je s svojo odlično igro z levo nogo ter občutkom za kombinatornost očitno prepričal trenerja Sebastiana Ebla. Še bolj športnega direktorja Marca Arnolda.

»Prestop se ni zgodil čez noč, dolgo so me spremljali in poznali so moj način igre. Športni direktor je bil ključni mož, ni želel čakati na konec sezone, ko bi me lahko pripeljali brez odškodnine,« je dejal o zimskem prestopnem roku, ki je imel jeseni vročo predigro v sporu z vodstvom Olimpije, ker ni želel podaljšati pogodbe.

Drugi veliki korak v letu 2015 bi lahko Omladiča izstrelil celo med standardne reprezentante in igralce prihodnosti. Počasi, toda vztrajno vodilne vloge pri Srečku Katancu vendarle dobivajo njegovi vrstniki.

»Dejan Lazarević je leto dni mlajši, Tim Matavž je moj letnik, z obema sem igral v mlajših reprezentančnih kategorijah. Ampak najprej moram sploh prvič igrati za člansko moštvo, da bi lahko razmišljal o čem drugem. Konkurenca je seveda močna in se je ne bojim, kvečjemu me dodatno motivira,« ostaja Omladič previden pri reprezentančnih temah, saj z reprezentanco pod Katančevim vodstvom doslej še ni imel stikov. Toda zaveda se, da je pred njim lepa priložnost, da vskoči na vlak, ki obeta vznemirljivo in uspešno prihodnost Slovenije. A seveda se bo moral najbolj potruditi prav sam. Prefinjena levičarja Valter Birsa in Josip Iličić imata namreč pred njim že debelo zalogo legionarskih izkušenj in reprezentančnih bitk.