Opoldne znana pot do EP 2020: Kekova skrita želja Poljska, Slovaška in San Marino

V Dublinu danes dan D za slovensko nogometno reprezentanco. Slovenija pred žrebom kotira v četrtem jakostnem bobnu, zato jo čaka trnova pot proti euru 2020.
Fotografija: Matjaž Kek bo dobil jutri v Dublinu prve tekmece po vrnitvi na klop slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Matjaž Kek bo dobil jutri v Dublinu prve tekmece po vrnitvi na klop slovenske nogometne reprezentance. FOTO: Leon Vidic

Ljubljana – Kaj bo prinesel Sloveniji nedeljski (12) žreb kvalifikacij za naslednje evropsko prvenstvo? Petčlanska slovenska odprava je sinoči prispela v Dublin, kjer bo jutri točno opoldne Uefa odprla nepredvidljiv ples kroglic, pri čemer bodo na trnih tudi Slovenci.



Dogodki, kakršen bo jutrišnji v irski metropoli, pregovorno dvignejo na noge nogometno družino v Evropi in delu Azije, saj sodijo pod Uefin dežnik tudi članice à la Izrael, Kazahstan, Azerbajdžan, Gruzija, Armenija ... Naslednje leto bodo morale iti čez sito prav vse reprezentance, v kvalifikacijske skupine bo razvrščenih vseh 55 članic organizacije iz Nyona. Evropsko prvenstvo bo leta 2020 gostovalo v dvanajstih državah – zagotovljenih vstopnic ne bo –, s čemer bo Uefa obeležila 60 let od krstnega eura 1960, ki je bil med 6. in 10. julijem v Franciji. Tedanji vrstni red? 1. Sovjetska zveza, 2. Jugoslavija, 3. Češkoslovaška, 4. Francija. Zgodovinskega kvarteta ni več, razpadle so tri države, iz njih pa nastale številne nove, tudi Slovenija.

Jakostni bobni pred današnjim žrebom kvalifikacijskih skupin v Dublinu. FOTO: Delova infografika
Jakostni bobni pred današnjim žrebom kvalifikacijskih skupin v Dublinu. FOTO: Delova infografika


Reprezentanca s sončne strani Alp se v ligi narodov ni dobro odrezala, posledično bo jutri kotirala v četrtem bobnu in jo zanesljivo čaka trnova pot proti šampionatu stare celine. Slovensko odpravo na Irskem vodi predsednik Radenko Mijatović, ob njem sta selektor Matjaž Kek in generalni sekretar Martin Koželj, delovna sobota – na Uefinih delavnicah v Dublinu – je predvidena za Leo Soklič in Matjaža Krajnika.


Kek: Imeli bomo najvišje cilje


Sanjski žreb seveda ne obstaja. To bi se zgodilo v primeru, da bi dobila Slovenija pet premagljivih tekmecev, s katerimi bi bilo možno vselej napolniti Stožice, hkrati pa ne bi igrala z nobeno ekipo iz najbolj oddaljenih držav, kakršni sta Ferski otoki ali Kazahstan. Bolj verjetno je, da bo šlo na »loteriji« za vmesno različico med »sanjskim« in najbolj neugodnim žrebom.



»Položaj, v katerem se nahaja Slovenija, nam ne omogoča razmišljanja o tem, da bi bili favoriti v katerikoli skupini. Najprej moramo razmišljati o sebi in tem, koliko bo možno opraviti v naslednjih mesecih. Bomo videli, kaj nam bo prinesel žreb. Lahko vam le potrdim, da bomo imeli ne glede na razplet žreba najvišje cilje, saj v nasprotnem primeru ne moreš napredovati,« je pred žrebom povedal Kek.

Sedanja razvrstitev 55 reprezentanc v šest jakostnih bobnov mu še vedno omogoča uresničitev skrite želje – da bi Slovenija pristala v podobni skupini kot v boju za svetovno prvenstvo v Južni Afriki. Tedanje merjenje moči se je končalo takole: Slovaška 22, Slovenija 20, Češka 16, Severna Irska 15, Poljska 11, San Marino 0.

V irski metropoli sta tudi predsednik NZS Radenko Mijatović in selektor članske reprezentance Matjaž Kek. FOTO: Leon Vidic
V irski metropoli sta tudi predsednik NZS Radenko Mijatović in selektor članske reprezentance Matjaž Kek. FOTO: Leon Vidic


Devet let pozneje vlada ugodnejši režim, na euro 2020 se bo neposredno uvrstila tudi drugouvrščena reprezentanca v vsaki skupini. Preostale štiri udeležence EP bodo dali zaključni turnirji lige narodov A, B, C in D, ki bodo na sporedu marca 2020. Če določena liga ne bi imela po štirih ekip na turnirju – če bi si določena reprezentanca zagotovila nastop na EP prek letošnjih kvalifikacij –, bodo turnirje dopolnile ekipe iz lig enake ravni, seveda upoštevaje skupno razvrstitev v ligi narodov. Slovenija je to priložnost zapravila, iz njene skupine C3 je napredovala Norveška, ki bo igrala na turnirju lige C za eno vstopnico skupaj s Škotsko, Finsko in Srbijo. Te reprezentance so torej že uigrane, zato bi se jim »morali« jutri izogniti.


Slovenija s Hrvaško, Srbijo in BiH?


Med nedeljskim kosilom bo vsekakor zanimivo, možna je tudi skupina z nekdanjo SFRJ, npr. Hrvaška, BiH, Srbija, Slovenija in Makedonija. Ali pa skupina, v kateri bi NZS večkrat napolnila cel štadion, članska reprezentanca pa bi že začela s pripravami na mundial 2022 ... To bi bila skupina: Španija, Nemčija, Škotska, Slovenija, Kosovo in Latvija. Preveč intenzivno polemiziranje o (ne)godnem žrebu seveda ni prepovedano, gotovo pa je odveč, možnih je namreč skoraj 50.000 različnih scenarijev ...

Preberite še:

Komentarji: