Ozdravljeni Ribery bi rad novo pogodbo

Bayern – Benfica: za mladega zveznega igralca Renata ponujajo skoraj 50 milijonov evrov.

Objavljeno
04. april 2016 21.28
FBL-GER-BUNDESLIGA-MUNICH-FRANKFURT
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

München – V nogometu se hitro vse obrne. Če je imel Bayern v osmini finala lige prvakov najtežjega tekmeca (Juventus), ima v četrtfinalu enega lažjih (Benfica). Bavarci so se proti Torinčanom rešili v sodnikovem podaljšku, zdaj že sanjajo o polfinalu. Še dodaten adut v boju za evropski naslov bo Franck Ribery.

Še predlani je bil Franck Ribery med tremi finalisti za nagrado zlata žoga. Prehitela sta ga zgolj Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Toda ko je bil na vrhuncu moči, so ga zaustavile poškodbe. Ribery se je več družil s klubskimi fizioterapevti kot s soigralci. Popolnoma okreval je šele pred kratkim. Zdaj kaže vse boljše predstave, nazadnje se je izkazal v soboto proti Eintrachtu z atraktivnim zadetkom prek glave. »Težko je bilo, ko sem manjkal toliko časa. Če ne moreš trenirati in igrati, se počutiš osamljenega. Samo sediš na sobnem kolesu in gledaš skozi okno, kako tvoji prijatelji trenirajo,« je potarnal Ribery, ki je manjkal kar enajst mesecev.

V zaključku sezone bo Francoz pomemben adut bavarske zasedbe. Poleg Roberta Lewandowskega, Douglasa Coste, Arjena Robbna in Thomas Müllerja se bodo morali tekmeci Bayerna zdaj pripravljati še na Riberyja. Francoski nogometaš je v Münchnu že deveto sezono zapored. V klubu so dlje le Philipp Lahm, Holger Badstuber in Thomas Müller. Z Bayernom je Ribery osvojil pet državnih naslovov, štiri nemške pokale in ligo prvakov leta 2013. Evropska krona je glavni cilj Bavarcev tudi v naslednjih dveh mesecih.

»Vsi sanjamo o ligi prvakov. Kljub temu bo težko, saj ima enak cilj še veliko odličnih zasedb,« je povedal Ribery. »Ne smemo pozabiti, da smo blizu četrtemu zaporednemu naslovu nemškega prvaka. Četudi nam ne uspe osvojiti evropskega naslova, bomo dosegli nekaj zgodovinskega, saj še nihče v Nemčiji ni bil prvak štirikrat zapored. To bo velik dosežek,« je pristavil Francoz, ki bo pojutrišnjem praznoval 33. rojstni dan.

Bayern bo poleti doživel večje spremembe. Klub bo zapustil trener Josep Guardiola, toda španski strateg je enako zavzet kot prvi dan službovanja na Bavarskem. »V tem trenutku si težko predstavljam, da nas bo Guardiola resnično zapustil. Toda razmišljati moramo o ključnih tekmah sezone. Lepo bi bilo, če bi Pep iz kluba odšel kot evropski prvak,« je rekel Ribery. Vprašljiva je tudi njegova prihodnost. Dosedanja pogodba z Bayernom mu poteče prihodnje poletje, novega dogovora še ni sklenil. »Zagotovo bi rad podaljšal pogodbo, toda pogovorov z upravo kluba še nisem imel,« je potarnal francoski zvezdnik. Drugače so pri Bayernu ravnali z nekaterimi drugimi nogometaši. V tej sezoni so namreč novo pogodbo že podpisali Jerome Boateng, Thomas Müller, David Alaba, Javi Martinez in Xabi Alonso.

Bayern je bil v ligi prvakov neporažen na zadnjih petih tekmah, a samozavestni so lahko tudi pri Benfici. V vseh tekmovanjih so izgubili zgolj en dvoboj od zadnjih dvaindvajsetih. V dobri formi je argentinski vezist Nicolas Gaitan. Izkazal se je z organizacijo igre. Letos je v vseh tekmovanjih podelil že petnajst asistenc. Odlično sezono ima tudi brazilski napadalec Jonas, ki je v petek prišel do 30. gola v tej sezoni portugalskega prvenstva. Gaitan (28 let) in Jonas (32 let) nista več rosno mlada nogometaša, zato je njun vlak za odmeven prestop v bogatejše klube verjetno že odpeljal. Na postaji pa še vedno čaka obetavni vezist Renato Sanchez. Polnoleten je postal avgusta lani, otoški mediji pa poročajo, da je Manchester United zanj pripravljen plačati skoraj 50 milijonov evrov. Renata že dalj časa podrobno spremlja tudi madridski Real. Kot je običajno za talente iz portugalske lige, je Renatov agent Jorge Mendes.