Pep Guardiola: VAR ubija strast v nogometu

Liverpool, Manchester City in Tottenham so v 1. kolu upravičili sloves favoritov za naslov. Raheem Sterling trikrat v polno. Derbi kar s 4:0 pripadel Manchester Unitedu.
Fotografija: Manchester United's English striker Marcus Rashford (C) shoots to score from the penalty spot for the opening goal during the English Premier League football match between Manchester United and Chelsea at Old Trafford in Manchester, north west England, on August 11, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Foto Oli Scarff Afp
Odpri galerijo
Manchester United's English striker Marcus Rashford (C) shoots to score from the penalty spot for the opening goal during the English Premier League football match between Manchester United and Chelsea at Old Trafford in Manchester, north west England, on August 11, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Foto Oli Scarff Afp

Dvanajst golov so za uvod zabili in vsega dva prejeli trije glavni favoriti za naslov prvaka v 28. sezoni angleške premier league. Prvo kri med vodilno šesterico pa je prelil Chelsea, ki je kar z 0:4 izgubil na derbiju 1. kola na Old Traffordu. Že sobota prinaša enega od velikih derbijev med Manchester Cityjem in Tottenhamom.

Sezono, že 133. v zibelki nogometa, je odprl evropski prvak Liverpool in že v prvem polčasu Norwichu nasul štiri gole za zmago s 4:1. Slaba novica za trenerja Jürgena Kloppa pa je bila poškodba prvega vratarja Alissona Beckerja, ki je po 39 minutah odšepal z igrišča.



Zamenjal ga je novinec Adrian, nekdanji član West Hama, ki je nadomestil rezervista Simona Mignoleta. Španec bo prav gotovo stal med vratnicama, ko bo Liverpool v sredo v Istanbulu odigral superpokalno tekmo proti Chelseaju. Kot je pokazal zdravniški pregled, bo Alisson, najboljši vratar prejšnje sezone, zaradi strgane mečne mišice izpustil šest tednov.
 

»Petarda« Man. Cityja v Londonu


Še bolj prepričljivo je sezono odprl branilec naslova Manchester City in takoj pokazal, da se ne bo zlepa odrekel priložnosti za tretji zaporedni naslov. Na gostovanju pri West Hamu je slavil zmago s 5:0, tri gole je dosegel vroči Raheem Sterling. Tekma bo šla v zgodovino angleškega nogometa kot prva, na kateri so uporabili VAR. Najprej je sodnik Mike Dean po ogledu posnetka razveljavil gol Gabriela Jesusa za 2:0, potem je Sergiu Agüeru dovolil ponovno izvajati zapravljeno enajstmetrovko, ker je eden od domačih branilcev prehitro stekel v kazenski prostor.



»VAR ubija strast v nogometu,« ima o novosti jasno odklonilno stališče Cityjev trener Pep Guardiola, ki zlepa ne bo pozabil, kako so sinje modri izpadli iz lige prvakov, potem ko je sodnik z uporabo sistema VAR razveljavil Sterlingov gol proti Tottenhamu v 93. minuti. »Nogometaš se sploh ne more več pristno veseliti zadetka, ker mora najprej preveriti, ali sodnik ne bo dobil kakšnega sporočila v slušalke,« je opozoril Guardiola po dvoboju, ki je trajal dve uri, navijači pa so nezadovoljstvo izrazili z vzklikanjem: »Kaj za vraga se dogaja!«

Vratar Liverpoola Alisson Becker bo moral počivati šest tednov. FOTO: AFP
Vratar Liverpoola Alisson Becker bo moral počivati šest tednov. FOTO: AFP


Katalonski trener, nepopravljivi perfekcionist, kljub »petardi« ni bil povsem zadovoljen s prikazanim: »Če pogledamo samo rezultat, sem lahko navdušen. Potem ko smo prejšnjo sezono končali s 14 zaporednimi zmagami, je ta že 15. To je dobro, ampak igra ni bila takšna, kot si želim. V prvem polčasu smo bili površni pri podajah, žoga ni stekla. Ampak to je po svoje razumljivo, prva tekma, termin 12.30, vročina ... V drugem polčasu smo bili boljši. Po 3:0 je bilo vsega konec.«
 

Ndombele v polno, Verthongen na tribuni


V bližnjem severnem Londonu je Tottenham, ki na stavnicah kotira kot tretji med kandidati za naslov, po zgodnjem zaostanku proti povratnici Aston Villi uprizoril zasuk za zmago s 3:1. Sanjski debi za finalista lige prvakov je dočakal Tanguy Ndombele, za katerega je Tottenham Lyonu odštel 70 milijonov evrov. Mladi Francoz je izenačil v 73. minuti z lepim strelom z 18 metrov, nakar je prvi zvezdnik v ekipi Mauricia Pochettina Harry Kane zabil dva gola.

Raheem Sterling je sezono odprl s hat-trickom. FOTO: AFP
Raheem Sterling je sezono odprl s hat-trickom. FOTO: AFP


»To je bila fantastična predstava Ndombeleja. Ampak resnici na ljubo, ima še veliko rezerv. Danes je pokazal 30 ali 40 odstotkov talenta,« je okrepitev pohvalil Pochettino, ki je presenetljivo Jana Verthongna pustil na tribuni: »Igrajo tisti, ki si zaslužijo. Drugi morajo trdo delati, da si prislužijo priložnost. Imamo 25 kakovostnih igralcev in samo 11 jih je lahko hkrati na zelenici,« je o 32-letnem Belgijcu povedal Argentinec.
 

Derbi prepričljivo Manchester Unitedu


Arsenal ni pokazal veliko dobrega nogometa, je pa izkoristil napako obrambe Newcastla in Pierre-Emerick Aubameyang je iz bližine matiral domačega vratarja. Krog je sklenil derbi med Manchester Unitedom in Chelseajem, ki ju strokovnjaki ne vidijo prav pri vrhu.

A rdeči vragi so pokazali moč in zmagali kar s 4:0. Do vodstva so prišli zgodaj, ko je Marcus Rashford izkoristil enajstmetrovko. V drugem polčasu je v polno po protinapadu zadel Anthony Martial, dobro minuto za tem pa še drugič Rashford, ki je pokazal odlično formo in bo eden od glavnih adutov trenerja Ole-Gunnarja Solskjaera. Za piko na i je ob koncu zadel še rezervist Daniel James. Zelo dobro je igral tudi največji zvezdnik Paul Pogba.

Napadalec Manchester Uniteda Marcus Rashford je z dvema goloma potopil Chelsea. FOTO: AFP
Napadalec Manchester Uniteda Marcus Rashford je z dvema goloma potopil Chelsea. FOTO: AFP


Frank Lampard, ki je na Stamford Bridgeu nasledil Maurizia Sarrija, novega trenerja Juventsa, je tako na klopi kluba, pri katerem je igral 13 sezon, debitiral s porazom. Chelsea sicer zaradi kršenja finančnih pravil v poletnem prestopnem roku ni smel kupovati okrepitev, moštvo pa so med drugimi zapustili Eden Hazard, David Luiz in Gary Cahill

Preberite še:

Komentarji: