Petar Stojanović in Benjamin Verbič tudi za Matjaža Keka

Samir Handanović na Dunaju novi kapetan Interja.
Fotografija: Benjamina Verbiča čaka tekma z Olympiakosom. FOTO: Dinamo Kijev.
Odpri galerijo
Benjamina Verbiča čaka tekma z Olympiakosom. FOTO: Dinamo Kijev.

Četrtek tradicionalno pripada bojem v evropski ligi, Uefinemu tekmovanju druge kakovostne ravni, ki v tej sezoni vendarle ponuja številne prave derbije. Več ur bo aktiven tudi slovenski selektor Matjaž Kek, saj bosta na delu dva njegova aduta za marčevski napad na izraelsko Haifo.

Kek bo uvedel v člansko reprezentanco določene spremembe, še večjo vlogo na igrišču bi lahko dobila tudi Benjamin Verbič in Petar Stojanović. Njune igre v naslednjem mesecu bodo zato pod drobnogledom Mariborčana, ki na vse načine išče recept za uspešen začetek bojev za evropsko prvenstvo leta 2020.

Tako Verbič kot Stojanović imata realne možnosti za preboj v naslednje sito evropske lige. Kijevski Dinamo bo igral z Olympiakosom, obeta se mu resda negotov boj, zagrebški Dinamo pa s Plznom, pri čemer Hrvati izpostavljajo »evropski dvoboj vseh dosedanjih rodov«.

Če bi bila oba Dinama uspešna, bi si zagotovila najmanj dve evropski tekmi na 7. in 14. marec, na nek način bi prišla slovenska reprezentanta na Gorenjsko v odlični formi, toda utrujena ... Kljub temu ritem ne bo prehud. Ukrajinsko prvenstvo bodo nadaljevali šele 25. februarja, »modri« pa imajo pred seboj nenavaden ritem tekem v Zagrebu: v prvih osmih letošnjih kolih HNL bodo šestkrat igrali na Maksimirju, dvakrat pa »gostovali« v Gorici in pri Lokomotivi!

Petar Stojanović in Matjaž Kek sta bila še pred meseci tekmeca v hrvaškem prvenstvu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Petar Stojanović in Matjaž Kek sta bila še pred meseci tekmeca v hrvaškem prvenstvu. FOTO: Matej Družnik/Delo


Prav raznovrstni zvezni nogometaš Verbič, ki v Kijevu pogosto igra tudi na položaju številka 9, in desni bočni branilec Stojanović, ki je postal nezamenljiv v enajsterici skorajšnjega hrvaškega prvaka, sta del Kekove prenovljene zgodbe. Na nek način bosta v naslednjem mesecu igrala doma in na tujem tudi za novega selektorja in čim boljši vtis nanj.

Posebna čast je pred evropskim izzivom doletela tudi vratarja Samirja Handanovića. Vodstvo Interja je namreč izbiralo novega kapetana prve ekipe, potem ko se je začelo zapletati okrog prihodnosti Maura Icardija, in njegov naslednik je postal prav 34-letni Ljubljančan. Inter seveda uživa status absolutnega favorita v dvoboju z dunajskim Rapidom, bomo videli, kako bo vplival na to razmerje moči »primer Icardi«.


Prvi favorit Chelsea?


Nekateri dvoboji osmine finala bi bili lahko spektakularni, skupna tržna vrednost klubov v evropski ligi ne znaša zaman 8,4 milijarde evrov. Stavne hiše so uvrstile med favorite za zmago Chelsea, Arsenal, Napoli in Inter, toda ta čas kaže najslabše med njimi prav klubu z najnižjo kvoto – Chelseaju. Londončani so se v prvem delu sezone borili za naslov angleškega prvaka, zdaj odkrito trepetajo celo pred izgubo položaja v kvartetu, ki bo igral v ligi prvakov 2019/20. Iz »ozadja« naj bi lovili lovoriko tudi Sevilla, Valencia, Salzburg in Eintracht.

Finale bo 29. maja v Bakuju.

Pari 1/16 finala, torek: Fenerbahče : Zenit 1:0 (Zajc zunaj kadra); danes, 18:55: Bate – Arsenal, Galatasaray – Benfica, Krasnodar – Leverkusen, Lazio – Sevilla, Olympiakos – Dinamo K. (Verbič), Rapid D. – Inter (Handanović), Rennes – Betis, Slavija P. – Genk; 21.00: Celtic – Valencia, Brugge – Salzburg, Malmö – Chelsea, Plzen – Dinamo Z. (Stojanović), Šahtar – Eintracht, Sporting – Villarreal, Zürich – Napoli.

Komentarji: