Platini: Večjega sebičneža, kot je Blatter, še nisem srečal

FIFA je po 22 mesecih zaprla preiskavo korupcijskega škandala, ki je pretresel krovno nogometno organizacijo.

Objavljeno
31. marec 2017 16.37
Switzerland FIFA Investigation
J. P.
J. P.

Zürich - Mednarodna nogometna zveza (FIFA) je po 22 mesecih zaprla preiskavo korupcijskega škandala, ki je pretresel krovno nogometno organizacijo in z vodilnih položajev odpihnil dolgoletne funkcionarje na čelu z zimzelenim predsednikom Seppom Blatterjem. Gre za več kot 1300 strani poročil s prek 20.000 stranmi dokaznega gradiva, ki so jih pristojni organi predali švicarskim oblastem. Ker kazenski postopki na ameriškem pravosodnem ministrstvu in švicarskem zveznem sodišču še tečejo, vsebina poročil javnosti ne bo dostopna.

»FIFA se je zavezala k temeljiti in obsežni preiskavi dejstev, da bi v sodelovanju s pristojnimi oblastmi pred roko pravice privedla vse krivce,« je pojasnil prvi mož zveze Gianni Infantino. V Švici sicer še teče postopek zavoljo nepravilnosti pri dodeljevanju gostiteljstva svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022 Rusiji in Katarju, medtem ko so v ZDA doslej, v slabih dveh letih, zaradi podkupovanja, izsiljevanja in pranja denarja vložili kar štirideset obtožnic.

O Blatterju pa je z ne ravno izbranimi besedami spregovoril nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini, ki so ga ravno tako doletele sankcije. »Blatter ni branil nikogar drugega, nikdar ni niti mene. Naposled si je želel rešiti kožo. Je največji sebičnež, kar sem jih srečal. Govoril je, da bom jaz njegov zadnji skalp. Z menoj je bil obseden, žrlo ga je, ker sem bil tako uspešen nogometaš,« je strupene puščice streljal Platini.