Po ligi prvakov in evropski ligi še konferenčna liga

Evropska nogometna zveza razkrila podrobnosti tretjega klubskega tekmovanja, ki bo luč sveta ugledalo leta 2021.
Fotografija: Mariborski Ljudski vrt je gostil že tekme lige prvakov in evropske lige, z veliko verjetnost bo nekoč tudi tekme v konferenčni ligi.  FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Mariborski Ljudski vrt je gostil že tekme lige prvakov in evropske lige, z veliko verjetnost bo nekoč tudi tekme v konferenčni ligi.  FOTO: Tadej Regent/Delo

Potem ko je Evropska nogometna zveza že lanskega decembra napovedala ustanovitev tretjega evropskega klubskega tekmovanja in ga na septembrskem zasedanju izvršnega odbora v Ljubljani potrdila, je na svoji spletni strani razkrila še druge najpomembnejše podrobnosti.

Tretje tekmovanje pod imenom konferenčna liga (KL) oziroma »UEFA Europa Conference League« bo ustrojeno po meri klubov iz držav, ki se redko prebijajo do skupinskega dela najkakovostnejših tekmovanj lige prvakov (LP) in evropske lige (EL).

Tako kot LP in EL bo tudi Kl v skupinskem delu tekmovanja štela 32 moštev razdeljenih v osem skupin po štiri. Noben klub se v skupinski del tekmovanja ne bo uvrstil neposredno, marveč preko kvalifikacijskih tekem: sedemnajst klubov iz skupine podprvakov, pokalnih prvakov in tretjeuvrščenih v domačih prvenstvih (72 moštev), pet iz skupine poražencev predkola in 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov (20 moštev) ter deset klubov, ki bodo izpadle v zadnjem kolu kvalifikacij za uvrstitev v evropsko ligo.

Olimpija je lani obstala na zadnji kvalifikacijski oviri za uvrstitev v evropsko ligo. Tudi zanjo je konferenčna liga velika priložnost, da bo tudi jeseni igrala v Evropi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Olimpija je lani obstala na zadnji kvalifikacijski oviri za uvrstitev v evropsko ligo. Tudi zanjo je konferenčna liga velika priložnost, da bo tudi jeseni igrala v Evropi. FOTO: Leon Vidic/Delo


V osmino finala se bodo neposredno uvrstili le zmagovalci skupin (8), drugih osem moštev bodo dali zmagovalci dvobojev med drugouvrščenimi iz KL in tretjeuvrščenimi v EL. Zmagovalec KL si bo zagotovil neposredno uvrstitev v evropsko ligo v naslednji sezoni.

Ustanovitev novega tekmovanja je zahtevala tudi spremembe v evropski ligi in ligi prvakov. Po novem si tretje uvrščena moštva v skupinskem delu LP ne bodo več priigrala neposredne uvrstitve v osmino finala v EL, marveč se bodo morale pomeriti pomerile z drugouvrščenimi tekmeci iz skupinskega dela EL.

Konferenčna liga zagotavlja evropske tekme moštvom iz najmanj 34 držav članic Uefa – 14 državnih prvakov bo imelo zagotovljeno vstopnico za LP, 11 državnih prvakov za EL, med 9 in 12 državnih prvakov pa za KL.

Komentarji: