Po pariškem čudežu še na evropski vrh

Razplet podaljška v Portu je izzval bes predsednika Rome Jamesa Pallote

Objavljeno
07. marec 2019 18.45
Posodobljeno
07. marec 2019 18.57
Je sloviti sir Alex Fergusun v svojemu varovancu Oleju Gunnarju Solskjærju le dobil naslednika na klopi Manchester Uniteda? FOTO: Reuters
Ljubljana - Odločitve v zadnjih minutah povratnih tekem osmine finala lige prvakov so zmagovalce potisnile v ozadje, v ospredje pa jezne poražence in VAR, ki je prevzel vlogo glavnega razsodnika. Toda mimo podviga Manchester Uniteda, njegovega trenerja Oleja Gunnarja Solskjærja, strelca dveh golov Romela Lukakuja in izvajalca odločilne enajstmetrovke Marcusa Rashforda ni mogoče iti.

Polemike o tem, kdo je bil bolj oslabljen, United zaradi odsotnosti desetih igralcev, ali PSG brez Neymarja in Edinsona Cavanija, ki so ga potegnili iz obupa v zadnjih sekundah, bi se lahko vlekle v nedogled. Kdo je izbiral boljše poteze, pa ni dvoma.

»Lahko gremo do konca,« je tekmecem sporočil »Napoleon« pariške bitke Solskjær. V maniri trenerja z bogatimi igralskimi izkušnjami je ujel v past kolega na klopi PSG, praktik je ugnal teoretika. Za zasuk od 0:2 do 3:1 pač ni dovolj le sreča.
Norvežan je ravnal zmožnostim primerno. Zdesetkano moštvo je postavil v obrambne okope in čakal, da bodo Parižani delali natanko to, kar so – hude napake. Z izbiro taktike, igralcev, njihovo motivacijo in odgovornostjo 46-letni Solskjær ni imel težav. Vragi so imeli veliko pomoč še v tekmečevem osnovnem izhodišču, da bo z mirnostjo in nadzorovano premočjo zlahka ubranil prednost z Old Trafforda.


image
Na Parku princev so zdesetkani vragi uprizorili tekmo kariere. FOTO: AFP


Enajstmetrovka nagrada za zgrešeni strel


Thomas Tuchel – razočarani predsednik PSG, šejk Nasser Al-Khelaifi je napovedal, da bo ukrepal takrat, ko bodo glave hladne – bo poleti najbrž končal svojo trenersko misijo v Parizu. Šejk ne želi na klopi strokovnjakov, ki ne znajo proučiti poteka tekme in vleči dobrih potez, čeprav so prej pogoreli še bolj ugledni možje. A prav tako na igrišče ne sodijo nadarjeni vajenci, ko so na sporedu pomembne tekme za desetine, stotine milijonov evrov. V junaku iz Manchestra Presnelu Kimpembu so imeli Angleži 12. igralca, pri vseh treh golih je imel prste vmes 23-letni Francoz.

14
zmag v 17 tekmah je dosegel Manchester United, odkar je Solksjær decembra zamenjal Joseja Mourinha.


»Ne bom rekel, da se igralci niso bili sposobni kosati s pritiskom, prav tako ne bom rekel, da se lahko. Naš odziv po prvem golu je bil zelo dober, v prvih pol ure smo si priigrali veliko priložnosti. Drugi gol tekmecev je spremenil vse, zabili so dva gola iz nič. Dosegli so tri gole, ne da bi napadali in si ustvarili vsaj eno priložnost. Težko je, morda ni mogoče analizirati tega. Takšen poraz je boleč, nismo si zaslužili izpada,« je razlagal Tuchel in se dotaknil VAR.

»Sem njegov privrženec in to tudi ostajam. Roka? Odločitev je bila težka, veliko različnih pogledov je nanjo. So ljudje, ki bodo rekli, da je roka bila, in drugi, ki bodo rekli, da je ni bilo. Zame je bil to zgrešen strel. Da so ga nagradili z enajstmetrovko, je bila težka odločitev.«

 


image
AFP Brazilski branilec pri Portu Alex Telles (desno) in malijski napadalec Moussa Marega sta bila med junaki zmage s 3:1 in uvrstitve v četrtfinale. FOTO: AFP


Znova so nas okradli, davek plačal trener Di Francesco


»Lani smo zahtevali VAR, ker smo bili oškodovani v polfinalu. Zdaj imamo VAR in smo bili znova okradeni,« je predsednik Rome James Pallotta čivknil na uradnem klubskem twitterju po porazu z 1:3, skupnem s 3:4. Sodniki niso ovrednotili prekrška nad Patrickom Shickom v zadnjih sekundah. »VAR je pokazal, da je bil prekršek. Utrujen sem nad tem sr....m. Dvigujem roke od vsega,« je bil ogorčen prvi mož Rome, ki se ni ustavil le pri kritikah sodnikov. Povlekel je skrajno potezo in je navkljub zahtevam igralcev, da ostane, odstavil trenerja Eusebio Di Francesco z mladim moštvom ni ponovil lanskega uspeha v LP in tudi v domačem prvenstvu.

»Igralci so fantastično opravili delo, popolnoma so razumeli, kaj smo želeli. To moštvo je zrelo, kar kaže, da je močno. Bilo je na meji odličnosti,« pa je žarel nekdanji tekmec Rome na igrišču, nekdanji nogometaš Lazia in trener Porta Sergio Conceicao.

image
Alessandro Florenzi je bil največji osmoljenec v Portu, kjer je zaradi svoje neumnosti vplival na končni razplet. FOTO: Reuters