Po porazu proti Bolgarom v Stožicah čas za alarm

Slovenci so nastope v ligi narodov začeli s porazom proti Bolgariji in potrebno bo resno razmisliti, kako naprej.
Fotografija: Bolgarski vratar Iliev je bil izvrsten. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Bolgarski vratar Iliev je bil izvrsten. FOTO: Roman Šipić/Delo

Liga narodov se resda šele uveljavlja v svetu reprezentančnega nogometa, Slovenci pa bodo prvo tekmo skušali čim prej pozabiti. V Stožicah so bili proti Bolgarom favoriti, v igri so prevladovali, a so si privoščili dve veliki napaki in tekmo izgubili z 1:2. 

Slovenska obramba in zvezna vrsta tokrat nista bili na nivoju, ki bi bil potreben za vse tri točke, razočaral je Rene Krhin, le Kevin Kampl je bil celo tekmo zelo aktiven. Po prvem polčasu je bil rezultat 1:1, z glavo je izenačil Miha Zajc, a je v drugem polčasu Vid Belec storil veliko napako v golu in Bolgari so spet povedli. 

V drugem delu drugega polčasa so Slovenci pritiskali z vseh strani, predložki so bili nevarni, nekajkrat so zapretili tudi po tleh, a poti mimo vratarja Ilieva niso našli, premalo je bilo tistih pravih nevarnih strelov, ki bi še bolj ogrozili bolgarskega vratarja. Slovenija se je ob podpori okrog 4500 gledalcev v Stožicah že takoj na začetku znašla v zelo težkem položaju, že na tekmi s Ciprom bo zmaga nujna, če želi Slovenija ostati v igri za prvo mesto. 

Miha Zajc je dosegel edini slovenski gol. FOTO: Roman Šipić/Delo
Miha Zajc je dosegel edini slovenski gol. FOTO: Roman Šipić/Delo


Tomaž Kavčič, selektor Slovenije: »Glede želje in borbenosti fantom nimam česa očitati, mislim, da smo si na tekmi zaslužili več. Dobili smo gol na začetku, pred katerim bi morali narediti prekršek, ampak ga nismo. Ne vem, kaj je vzrok. Priprava na tekmo pa ni bila slaba. Bolgari so nam dali praktično iz enega udarca dva gola, mi pa smo imeli več dobrih situacij, ampak je njihov vratar dobro branil. Glede ciljev in prvega mesta v skupini - če nimaš visokih ciljev, nimaš kaj delati. Na Cipru bomo poskušali z malce drugačno postavo.«

POTEK TEKME

Tekma bi se za Slovence težko začela slabše, že v tretji minuti je Bolgarija prišla do vodstva, ko je z lepim strelom z 20 metrov neubranljivo zadel Božidar Krajev, Vid Belec je bil brez moči in Slovenija bo morala loviti zaostanek. Domača reprezentanca se je na zgodnji šok dobro odzvala, razpoložen je Kevin Kampl, ki je enkrat lepo prodrl do kazenskega prostora, nato pa se je odločil za podajo, a bi bil strel na bolgarska vrata bržkone boljša rešitev. 

V nekaj manj kot pol ure igre so bili Slovenci večinoma boljši nasprotniki in držali posest žoge, prihajali so pred kazenski prostor, a so bili v zaključkih akcij preveč nenatančni, še najbližje je bil s strelom z razdalje Miha Zajc. Slovenija je prav preko Zajca prišla do izenačenja še pred iztekom prvega polčasa, z desne strani je Nejc Skubic poslal dober predložek v kazenski prostor, kjer se je Zajc dobro znašel in z glavo zadel za 1:1 v Stožicah. 

Prav Zajc je prvi zapretil tudi v drugem polčasu, po prekršku nad Šporarjem je imela Slovenija prosti strel na robu kazenskega prostora, a je vezist Empolija meril prek vrat Bolgarije. V 53. minuti je bil zelo blizu zadetku Jasmin Kurtić, ki je odlično streljal z leve strani kazenskega prostora, a je vratar Iliev žogo odbil v kot. 

Andražž Šporar še vedno čaka na prvi zadetek za reprezentanco. FOTO: Roman Šipić/Delo
Andražž Šporar še vedno čaka na prvi zadetek za reprezentanco. FOTO: Roman Šipić/Delo


Ravno ko se je zdelo, da drugi slovenski gol visi v zraku, varovanci Tomaža Kavčiča so bili nevarni, so si privoščili še en poceni prejet zadetek. Vnovič je zadel Božidar Krajev, ki je vnovič napako Vida Belca, ta je žogo izpustil ob posredovanju v kazenskem prostoru in Krajev jo je le še pospravil v prazno mrežo za novo vodstvo Bolgarije v Stožicah. Zelo nevaren je v vsaki akciji Kevin Kampl, ki poizkuša s preigravanji in predložki, nekajkrat je bila Slovenija že zelo blizu drugemu zadetku, a je vsakič malo zmanjkalo, da bi se zatresla mreža Ilieva. 

V 75. minuti je bilo spet nevarno, po podaji Kurtića, je z glavo streljal Tim Matavž, ki je tik pred tem vstopil v igro, a je Iliev z novo obrambo še enkrat rešil Bolgare. Matavž je šel minuto kasneje sam proti bolgarskemu vratarju, a ga je Iliev ustavil in ostalo je pri 1:2, čeprav Slovenija silovito pritiska. Kavčič je kot zadnjega v igro s klopi poslal Amirja Derviševića, ki je zamenjal Kampla. V 91. minuti je imel Kurtić še en prosti strel z odličnega položaja, a ga ja izvedel zelo slabo, vse bolj se zdi, da bodo Bolgari vse tri točke odnesli iz Stožic. 

Slovenija : Bolgarija 1:2 (1:1)
Zajc 40; Krajev 3, 59.

Komentarji: