Po Realovem polomu Antonio Conte namesto Julena Lopeteguija

Na Camp Nouu Luis Suarez in drugi Katalonci s petimi goli zasuli madridske nogometne tekmece
Fotografija: Luis Suarez je od leta 2014 Realu zabil že 9 golov, več kot kdorkoli drug v tem obdobju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luis Suarez je od leta 2014 Realu zabil že 9 golov, več kot kdorkoli drug v tem obdobju. FOTO: Reuters

Barcelona 5, Real Madrid 1. V prvem clasicu brez Lionela Messija ali Cristiana Ronalda po enajstih letih je v njune (pre)velike čevlje stopil Luis Suarez, ki je Madridčanom zabil tri gole ob visoki zmagi katalonskega kluba in zapečatil usodo trenerja Julena Lopeteguija na madridski klopi. Danes bodo v klubu že potrdili novega trenerja, to bo Antonio Conte.

Preden je Urugvajec z bele točke (glavni sodnik je nanjo pokazal po pregledu posnetka) začel svoj strelski šov, ki se je razpletel s prvim trojčkom po letu 1994, katerega tvorec ni Lionel Messi, je Realov pogrom že v 11. minuti sprožil Philippe Coutinho. V drugem polčasu je Marcelo znižal zaostanek na gol (1:2), Luka Modrić je namesto izenačenja zatresel vratnico, gostitelji pa so bili v zadnje četrt ure neusmiljeni. Piko na i je dodal Čilenec Arturo Vidal. Real je zadnjič prejel pet golov leta 2010 (0:5), leto prej šest (2:6).


Butragueno: Čas za premislek


Zmagovalci so uživali, poraženci so se sklonjenih glav skrivali. Podpredsednik Reala in prvi mož nogometne sekcije kraljevskega kluba Emilio Butragueno je brzdal strasti.
»Ni čas, da bi se pogovarjali o trenerju. Vsak ima lahko slab dan. Poraz je previsok, toda učinkovitost je najpomembnejša. Čestitamo Barceloni, mi pa gremo naprej,« je miril Butragueno, potem ko je o svoji usodi govoril tudi Lopetegui. »Vemo, kako deluje svet nogometa, trener je na koncu najodgovornejši, četudi vsi zmagujemo in vsi izgubljamo. Nisem tisti, ki sprejema odločitve, jaz še verjamem v to moštvo, ostalo ni moja odgovornost,« je dejal nekdanji selektor Španije. Njegov kolega in veliki zmagovalec Ernesto Valverde je bil naposled vesel: »To je bilo nepozabno popoldne. Lahko si damo duška, toda jutri je nov dan.«

Antonio Conte se je pred dnevi pogodil s Chelseajem in iztržil 10,5 milijona evrov odpravnine. FOTO: Reuters
Antonio Conte se je pred dnevi pogodil s Chelseajem in iztržil 10,5 milijona evrov odpravnine. FOTO: Reuters


Conte dočakal, navijači za tretjega moža


Lopetegui ni dolgo čakal na slovo. Zvečer je bil že zgodovina, prihodnost pa ... V ospredju sta bila dva kandidata, nekdanji Realov zvezdnik, Argentinec Santiago Solari, ki si nabira izkušnje pri drugem Realovem moštvu Castilla, od koder je na stolček prvega moštva skočil tudi Zinedine Zidane, in Italijan Antonio Conte. Ta se je naposled razšel s Chelseajem – dogovoril se je za odškodnino po odstrelu po koncu prejšnje sezone. V anketi med navijači je bil za 10 odstotkov v prednosti Conte (34:23), največ jih je bilo za tretjega moža. Klubsko vodstvo se je nazadnje odločilo za Italijana, ki je bil v kombinaciji že poleti pred prihodom Lopeteguija, a se s Chelseajem še ni razšel. Uradno ga bo klub potrdil danes.


Brez Zizouja in Ronalda ne gre


Kako modro in spretno je Zinedine Zidane krmaril moštvo zvezdnikov, govorijo rezultati, toda še bolj kot Francoza moštvo pogreša izrazitega strelca, kakršen je bil Cristiano Ronaldo. »Real je še vedno odlično moštvo, toda izgubil je veliko. Na primer, 50 do 60 golov, ki jih je zabil Ronaldo. On je izjemen igralec, ne le zaradi golov, tudi zavoljo podaj in drugih pomembnih podrobnosti. On je nenadomestljiv,« je bil pred derbijem jasen Pep Guaridola.

Komentarji: