Jan Oblak je zaklenil Atleticova vrata

Učinkoviti nogometni legionarji, prvi gol Kenana Bajrića, tretji Andraža Šporarja, drugi Tima Matavža, drugi in tretji Harisa Vučkića.

Objavljeno
18. avgust 2019 23.54
Posodobljeno
18. avgust 2019 23.59
Že štiri sezone zapored najboljši vratar španskega nogometnega prvenstva Jan Oblak je tudi v uvodni tekmi »LaLiga« proti Getafeju izzivalcem dal vedeti, da lovorike zamora ne bo kar tako izpustil iz rok. FOTO: AFP
Ljubljana – - Šele konec tega tedna bodo svoje »motorje« v prvenstvu prižgali slovenski nogometni legionarji v Italiji in številčno dopolnili rubriko Slovenci na tujem. Danes so se ogrevali v pokalnem tekmovanju. Neposredne izvajalce na igrišču pa je minuli konec tedna zasenčil prvi slovenski trener v najmočnejšem francoskem prvenstvu Luka Elsner. V svojem slogu, kot najboljši vratar španskega prvenstva, je začel tudi Jan Oblak. Mrežo je ohranil nedotaknjeno, Atletico pa je zmagal z 1:0.

V 2. kolu je Luka Elsner znova pisal zgodovino: po nesrečnem porazu z igralcem manj v Nici v uvodnem kolu, je v soboto doma z igralcem več moštvo Amiens popeljal do prve klubske zmage v sezoni in svoje prve v »ligue1«. Dosežek je vreden veliko, padel je podprvak Lille.
image
Luka Elsner je pozitivno začel francosko poglavje v svoji trenerski karieri. FOTO: Reuters


Berić pomagal za točko


V »domači« Nici, ki je za Ljubljančana drugi dom, je imel 37-letni trener obilo smole, ob prvi tekmi pred navijači Amiensa pa je imel tudi kanček sreče. Gostje so od 39. minute zaradi ostrega prekrška ostali z desetimi igralci, izključen je bil Boubakary Soumaré. Gol, vreden prvih treh točk je v 70. minuti po podaji iz kota v gneči dosegel Sehoru Guirassy.

image
Tim Matavž (desno) je v odlični strelski formi. FOTO: Reuters


»Zelo pomembno je bilo, da smo zmagali v prvi tekmi pred našimi navijači. Zmaga ni bila naključna, pokazali smo veliko pozitivnih stvari. Res nam je Soumaréjeva izključitev pomagala, ampak prednost smo znali izkoristiti. Včasih moraš biti všečen, ne romantičen, in samo učinkovit. Zmago je treba sprejeti z veliko ponižnosti in skromnosti,« si je Luka Elsner tudi s spretnim izjavami še pridobil naklonjenost navijačev in medijev.

Pred Amiensom je klonil podprvak Lille.
Slovan Bratislava pleše po ljubljanskih notah.
Bojan Jokić se je vrnil po treh tekmah odsotnosti.


Od drugih dveh slovenskih »Francozov« je bil nekoliko bolj zadovoljen Robert Berić (St. Etienne), ki je od 65. minute sodeloval pri lovu za zaostankom proti Brestu. St. Etienne je na koncu iztržil točko. Rene Krhin pri Nantesu ni bil v postavi za dvoboj z Marseillom.

image
Tim Matavž (desno) je v odlični strelski formi. FOTO: Reuters

 

Novo športno rojstvo Harisa Vučkića


Na Slovaškem ritem z »ljubljanskim« Slovanom drži le Žilina (pet tekem, pet zmag). Prvak je niz petih zmag začinil z gostujočo zmago s 4:0, ki jo je s prvim golom začrtal mlajši Ljubljančan Kenan Bajrić. Starejši Andraž Šporar je šele v svoji drugi ligaški tekmi v tej sezoni s svojim tretjim golom povišal na 3:0 in si utrdil samozavest za prvo tekmo leta, četrtkovo v 4. kolu kvalifikacij za evropsko ligo proti grškemu prvaku PAOK.

image
Miha Mevlja je pri Zenitu daleč od prvega moštva in je v tej sezoni še brez nastopa v ruskem prvenstvu. FOTO: Reuters


Na svojem »parketu« na Nizozemskem se v strelsko formo vrača Tim Matavž, ki je zadel še na drugi zaporedni tekmi. Witese ima sedem točk kot vodilni Ajax. Na Nizozemskem je na vidiku drugo športna rojstvo enega od najbolj nesrečnih slovenskih nogometašev. Haris Vučkić pri Twenteju po številnih poškodbah doživlja preporod, saj je nekdanji član Newcastla včeraj zabil kar dva gola za razplet s 3:3. Prvi gol je dosegel v prejšnjem kolu.


Kapetan se je ob zmagi vrnil za pol ure


Rusko poletje je za slovenske nogometaše kot ruska zima, sila neprijetna. Spodbudna vest za selektorja Matjaža Keka je, da je kapetan Bojan Jokić po treh tekmah odsotnosti znova igral. Pol ure je igral za Ufo pri zmagi nad Rostovom z 2:0. Drugi član Ufe Lovro Bizjak je sedel na klopi za rezervne igralce, neznanka pa je, kaj se dogaja z Andrejem Vombergarjem. Pri Zenitu je Miha Mevlja vse prej kot v ospredju. Pravzaprav je 29-letni branilec na stranskem tiru, medtem ko Jako Bijola (CSKA) šele danes čaka veliki mestni derbi proti Spartaku.

image
Kako so igrali legionarji FOTO: Gm