Po hčerini smrti je zbral moči in se vrnil

Luis Enrique je znova selektor Španije, ki jo je na evropsko prvenstvo v nogometu popeljal njegov pomočnik Roberto Moreno.

Objavljeno
19. november 2019 15.55
Posodobljeno
19. november 2019 16.01
Novi, stari selektor Španije Luis Enrique se je opomogel po tragični izgubi hčerke Xane in bo na euro vodil Španijo. FOTO: AFP
Ljubljana - »Če se bo odločil za vrnitev, bom srečen,« je Roberto Moreno že septembra namignil, da bi lahko njegov rok trajanja v vlogi selektorja Španije potekel ob koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu. Danes je bilo ugibanj konec. Na euru 2020 bo furio kot selektor vodil Luis Enrique, ki je začel kvalifikacije.

image
Predsednik Nogometne zveze Španije Luis Rubiales in športni direktor Francisco Molina sta jasno dala vedeti, da je bila nogometna reprezentanca v kvalifikacijah za EP projekt Luisa Enriqueja in ne Roberta Morena. FOTO: AFP

Nekdanji odlični nogometaš obeh največjih španskih klubov Reala in Barcelone ter španske reprezentance je 19. junija uradno prepustil selektorski stolček svojemu pomočniku Morenu zaradi hude bolezni hčerke Xane, v resnici pa se je že po marčevskih prvih dveh tekmah umaknil v družinski krog. Tedaj se je ugibalo o razlogih za njegov nenadni odstop, le med najožjimi prijatelji in znanci se je vedelo, zakaj se je Luis umaknil. Enrique je 30. avgusta javnost obvestil o najbolj žalostnem trenutku v življenju, Xana je, stara komaj devet let, izgubila boj s kostnim rakom.

Španija je pod njegovo taktirko začela kvalifikacije in pot proti evropskemu prvenstvu z dvema zmagama, domačo nad Norveško z 2:1 in gostujočo proti Malti z 2:0. Junijski dvojni paket tekem, na Ferskih otokih (zmaga s 4:1) in v Oslu (2:2), je še v vlogi pomočnika selektorja vodil Moreno, ki je v ponedeljek proti Romuniji zadnjič vodil Španijo v kvalifikacijah in najboljše prihranil prav za konec: spektakularna furia je tekmecem nasula pet golov, Moreno pa je svoje obdobje zaokrožil s šestimi zmagami in dvema neodločenima izidoma.


Rekreativni skrajnež
Luis Enrique, ki je kot zadnji trener popeljal Barcelono do zmagovalca lige prvakov (2015), je izjemen rekreativni skrajnež. Navdušuje se nad kolesarjenjem, tekom, triatlonom. Prekolesaril je »Tour« in »Vuelto«, pretekel največje maratone, »preživel« pa je tudi najzahtevnejši preizkušnjo čez Saharo. Humanitarni maraton »Des Sables« je raztegnjen čez šest dni, v katerih tekmovalci pretečejo ali prehodijo v peklenskih temperaturah nad 50 stopinj Celzija 251 kilometrov. Zadnja etapa je dolga kar 91 kilometrov.


Upal je, da bo ostal


Nekaj neugodnosti ob odločitvi Nogometne zveze Španije, da vrne Enriqueja, je bilo vendarle čutiti. Moreno je potihem upal, da bo ostal, četudi je jasno povedal, da je 49-letni Enrique njegov prijatelj in da so prijatelji nad vsem. Za odločitev krovne organizacije je izvedel pred tekmo z Romunijo, po njej se je čustveno poslovil od igralcev. V slačilnici so tekle tudi solze, so razkrili španski mediji, dodatne neprijetnosti pa je povzročil Moreno, ker se je odločil, da bo izpustil novinarsko konferenco po tekmi.

image
Roberto Moreno je kvalifikacije začel v vlogi Enriquejevega pomočnika, končal pa kot selektor in v upanju, da se prijatelj ne bo odločil za vrnitev. FOTO: AFP

»Zelo spoštujemo Robertovo delo, a vodja projekta, v katerega verjamemo in se bo končal na SP v Katarju, je Enrique,« je povedal predsednik Nogometne zveze Španije Luis Rubiales, ki je moral s športnim direktorjem pri krovni organizaciji Franciscom Molinom razlagati dogajanje v zadnjih tednih v zvezi Morenovim statusom. Poudaril, da je bil Roberto seznanjen z vsakim pogovorom, ki ga je opravil z Enriquejem.

»Prvi, ki je vedel, da se želi Luis vrniti, je bil on,« je zatrdil. Enrique je na selektorski stolček sedel po za Španijo klavrnem lanskem SP v Rusiji, kjer jo je v osmini finala po enajstmetrovkah izločila prav gostiteljica. V Rusijo je odšla s selektorjem Julenom Lopeteguijem, prvo tekmo pa je že vodil Fernando Hierro, saj je bil tik pred njo razkrit dogovor o Lopeteguijevem prestopu k Realu po koncu SP. Hierro je po porazu odstopil in zavrnil možnost, da bi se vrnil kot športni direktor.