Po starem, tudi na SP v Katarju z 32 moštvi

Predsednik Svetovne nogometne zveze Gianni Infantino izgubil bitko za povečanje števila udeležencev.
Fotografija: Predsedniku Svetovne nogometne zveze Gianniju Infantinu se želje o povečanju števila reprezentanc na SP niso izpolnile. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsedniku Svetovne nogometne zveze Gianniju Infantinu se želje o povečanju števila reprezentanc na SP niso izpolnile. FOTO: Reuters

Svetovna nogometna zveza (Fifa) je dokončno opustila zamisel, da bi svetovno prvenstvo v Katarju leta 2022 razširila z 32 na 48 moštev.

V izjavi za javnost je krovna nogometna organizacija sporočila, da je po temeljitem preverjanju skupaj z vsemi deležniki zaključila, da pod trenutnimi pogoji ni možno podati predloga za razširitev.Svetovno prvenstvo v Katarju bo tako še zadnje odigrano z 32 ekipami, leta 2026 pa bo sledila predvidena širitev števila reprezentanc na 48.

Predlog, da bi se predvidena širitev zgodila že štiri leta prej, je lani podal . Zaradi tega bi Katar v regiji moral poiskati soorganizatorja, kar pa je zaradi še trajajočega diplomatskega spora med majhno državo in njenimi zalivskimi sosedami skoraj nemogoče.

Fifa je razmišljala tudi o možnosti organizacije dodatnih tekem v Katarju, a naj bi ji po poročanju BBC zmanjkalo časa za pravo analizo takšne poteze.

Proti predlogu razširitve pa je bila tudi Evropska nogometna zveza (Uefa), z njenim slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu, saj po njenem mnenju najmočnejši celinski zvezi ne bi pripadlo pravično število dodatnih mest na zaključnem turnirju.

Komentarji: