Drevi velikanski evropski izziv tudi za Ljubljančane

V Stožicah (20.00) povratna tekma 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo med Olimpijo in moštvom Yeni Malatyaspor.
Fotografija: Olimpijini nogometaši so nabrušeni in upajo, da bodo imeli čim bolj številčno podporo 12. igralca s stožiških tribun. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Olimpijini nogometaši so nabrušeni in upajo, da bodo imeli čim bolj številčno podporo 12. igralca s stožiških tribun. FOTO: Roman Šipić/Delo

Današnja povratna nogometna tekma 2. kola kvalifikacij za uvrstitev v evropsko ligo proti zahtevnemu turškemu tekmecu Yeni Malatyaspor pri Olimpiji sodi v rubriko »trnova pot«: po neodločenem izidu na vzhodu Turčije z 2:2 in zaradi dveh golov doseženih v gosteh ji za napredovanje zadostujeta razpleta brez golov in 1:1. Vse drugo, razen ljubljanske zmage seveda, bo pomenilo, da bo prihodnji četrtek prvo tekmo – bržkone – z beograjskim Partizanom igral Malatyaspor.

Olimpija še ni blizu ponovitve lanskega spodobnega evropskega izkupička in uvrstitve v zadnje kvalifikacijsko sito, ki ga je omogočil naslov državnega prvaka, toda njen uvodni del sezone je povsem v nasprotju z minulim in nakazuje sanjsko poletje. Tudi navijači že dolgo niso bili tako navdušeni.

Mario Jurčević in Magny Bagnack sta v Turčiji odlično opravila svoji vlogi. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mario Jurčević in Magny Bagnack sta v Turčiji odlično opravila svoji vlogi. FOTO: Tadej Regent/Delo


Olimpija je kot po vrsti v domačem prvenstvu in v Evropi delila igralne lekcije, v katerih je potrebovala tudi kanček športne sreče, da je prišla do položaja in še bolj naziva, da je to najboljša Olimpija pod vladavino Milana Mandarića. Celo muhasti predsednik v odhajanju (če bi se Olimpija uvrstila v skupinski del, bi verjetno preložil odhod) je naposled priznal, da je dočakal moštvo, ki ga gleda z užitkom in verjame vanj. Igralce je celo nagovoril na zadnjem treningu v Stožicah in jim zaželel srečo.


Olimpija za Malatyaspor ni več neznanka


Pot Ljubljančanov do nogometnega spektakla – s predznakom »derbija nekdanjih tekmecev iz bivše države« – s črno-belimi iz Beograda (v prvi tekmi so v gosteh premagali valižanski Connah's Quay), ki so jih v generalki za novo sezono v Stožicah že premagali (1:0), je vse prej kot lahka, navkljub rezultatski prednosti. Pri Malatyasporu ne manjka izvrstnih posameznikov, ki bodo močnejši za teden dni treningov več, strokovni štab na čelu s trenerjem odličnega igralskega porekla Sergenom Yalçınom pa se je lahko še bolj podučil o tem, da je Olimpija veliko boljša, kot je morda mislil pred prvo tekmo.

Anteja Vukušića (levo) čaka še ena garaška tekma. FOTO: Tadej Regent/Delo
Anteja Vukušića (levo) čaka še ena garaška tekma. FOTO: Tadej Regent/Delo


Ljubljanski trener Safet Hadžić se zaveda vseh novih okoliščin in tudi pred tednom dni še skrite moči v minuli sezoni turškega prvenstva petouvrščenega moštva.

»Ima zvezdniško zasedbo in veliko odličnih posameznikov. Zato je za mene Malatyaspor še favorit, še posebej, ker so nas v prvi tekmi podcenili. Toda tudi mi smo vse prej kot povprečni, imamo znanje, rezultatsko prednost ter samozavest, ki nas pred domačimi navijači lahko popelje do napredovanja,« je Hadžić v svojem spoštljivem slogu in brez jurišnih parol napovedal dvoboj, za katerega je že izbral taktično različico in začetno enajsterico.

Pravzaprav ni imel veliko pomislekov, v primerjavi z ligaškim derbijem v Ljudskem vrtu se bo vrnil Endri Cekici (Luka Menalo se bo spremenil v džokerja s klopi), po vsej verjetnosti pa bo Gorana Brkića zamenjal bolj usposobljeni obrambni zvezni igralec Marko Putinčanin. Da se Olimpija lahko preobrazi iz napadalnega v obrambno moštvo, pa sta razkrili prav zadnji tekmi v Turčiji in Ljudskem vrtu.


Verjetni začetni enajsterici
Verjetni začetni enajsterici


Brazilec kot rešitelj


Večje neznanke predstavljajo menjave v gostujočem taboru. Napadalno ustvarjalnost in ostrino, ki jo je v prvi tekmi deloma imel le Severni Makedonec in Bošnjak Adis Jahović, bo od prve minute zanesljivo razvijal eden od treh rezervistov, Ahmed Ildiz, Berk Yıldız ali Guilherme. Prednost naj bi imel slednji, 28-letni Brazilec, ki je po profilu napadalni zvezni igralec.
Del Olimpijinih taktičnih različic o tem, kako igrati, se upreti ali ubraniti, je nakazal izkušeni novinec in steber obrambe Miral Samardžić.

»Najbolj nevarni so v napadu, še posebej neugodni so bočni napadalci. Ključnega pomena je, da onemogočimo najboljše posameznike. Ali smo sposobni za podvig? Upam in želim si, da smo. Verjamem, da se bo povratna tekma izšla po naših željah. Kakovosti imamo dovolj,« je razmišljal nekdanji slovenski reprezentant in sezono tudi legionar v Turčiji, ki je že po vsega treh tekmah potrdil, da ima Olimpija v njem vrhunskega obrambnega igralca.

Komentarji: